Keski-Suomen liikennejärjestelmäsuunnitelma 2025

 

Päivitetty Keski-Suomen liikennejärjestelmäsuunnitelma

Keski-Suomen liikennejärjestelmäsuunnitelman päivitystarve nousi esiin vuonna 2024 johtuen toimintaympäristön merkittävistä muutoksista sekä samanaikaisesti käynnissä olevasta valtakunnallisen Liikenne 12-suunnitelman päivitysprosessista.

Maakunnallista liikennejärjestelmäsuunnitelmaa on päivitetty siten, että tavoitteet ottavat huomioon valtakunnantason tavoitteet ja linjaukset sekä merkittävimmät toimintaympäristön kehityskulut.  

Merkittävimmät toimintaympäristön muutokset liittyvät Venäjän Ukrainaan käynnistämän hyökkäyssodan aiheuttamiin kuljetusvirtojen muutoksiin, vihreän siirtymän investointien etenemiseen ja julkisen talouden rahoitushaasteisiin.    

Liikennejärjestelmäsuunnitelmassa käsitellään liikenteellistä saavutettavuutta, liikennejärjestelmän toimintavarmuutta sekä palvelutasoa osana valtakunnallista ja maakunnan sisäistä aluerakennetta.

Keskeinen osa liikennejärjestelmäsuunnitelman toteutusta on pyrkiä varmistamaan tarvittavien toimenpiteiden suunnitelmallinen toteutusvalmius ja tarvittava rahoitus. Ajantasaisella maakunnallisella suunnitelmalla vastataan myös liikennesektoria koskevien ilmastotavoitteiden saavuttamiseen. 

Keski-Suomen päivitetty liikennejärjestelmäsuunnitelma hyväksyttiin maakuntahallituksessa 25.4.2025.  

 


 

Keski-Suomen liikennejärjestelmäsuunnitelma 2025– Keski-Suomen liikennejärjestelmäsuunnitelma 2020–2025

 

Tutustu aineistoon

Keski-Suomen liikennejärjestelmäsuunnitelma 2025
Nykytila- ja toimintaympäristökuvaus 2024

Keski-Suomen ja Pirkanmaan vaihtoehtoisten käyttövoimien jakeluverkon kehittämisselvitys

Selvitystyössä on tarkasteltu erityisesti raskaan liikenteen vaihtoehtoisten käyttövoimien (sähkö, kaasu, vety) jakeluverkon kehittämistä sekä siinä tarvittavia toimenpiteitä Keski-Suomen ja Pirkanmaan maakuntien alueella. Lisäksi työssä on tarkasteltu henkilöautoliikenteen latausinfran tarvetta haja-asutusalueilla. Työssä pyrittiin myös selkeyttämään eri toimijoiden rooleja vaihtoehtoisten käyttövoimien edistämisessä sekä tukemaan molempien maakuntien tavoitteita hiilineutraaliudesta 2030. Liikenteen synnyttämien kasvihuonekaasupäästöjen vähentäminen on tärkeä osa ilmastonmuutoksen hillintää ja liikenteessä tämä edellyttää siirtymistä fossiilisista polttoaineista uusiutuvaan energiaan.

Hankkeella edistetään vaihtoehtoisten käyttövoimien jakeluverkon kehittämistä Keski-Suomessa ja Pirkanmaalla. Työn laatimisesta on konsulttina vastannut WSP Finland Oy. Ympäristöministeriö on myöntänyt hankkeelle valtion erityisavustuksen vihreän siirtymän investointihankkeiden edistämiseksi.

Tutustu aineistoon

 


Liityntäpysäköintistrategia

Keski-Suomen liityntäpysäköintistrategialla tuettiin valtakunnallisia ja alueellisia liikenteen saavutettavuutta, kestävyyttä ja tehokkuutta tavoittelevia linjauksia. Joukkoliikenteen liityntäpysäköinnin kehittämisellä edistetään liikenteen päästöjen vähentämistä ja liikennejärjestelmän tehokkuutta, kun automatkoja siirrytään tekemään joukkoliikenteellä. Liityntäpysäköintiä tulee kehittää voimakkaimmin siellä, missä sillä on suurin vaikuttavuus. Liityntäpysäköinnin tulee tukea ylimaakunnallista ja jopa kansainvälistä liikkumista, mikä tarkoittaa suurimpien rautatieasemien, kaukoliikenteen linja-autopysäkkien sekä Jyväskylän lentoaseman painottamista.

Strategiassa muodostettiin neliportainen liityntäpysäköintialueiden luokittelu: valtakunnallinen, seudullinen, paikallinen ja pienimuotoinen. Luokkia erottavat esimerkiksi joukkoliikenteen tarjonta, autopaikkamäärä, pyöräpysäköinnin merkitys ja kaupallinen palvelutarjonta. Liityntäpysäköinnin kehittämiskohteet on valittu eri puolilta maakuntaa hyödyntäen laaja-alaista data-analyysia, kyselyitä ja asiantuntija-arvioita. Kohteissa on riittävästi käyttäjien kysyntää ja joukkoliikenteen tarjontaa, minkä lisäksi ne sijoittuvat yleensä osaksi yhdyskuntarakennetta, mikä parantaa kestävyyttä ja kustannustehokkuutta.

Liityntäpysäköinnin strategiassa otettiin huomioon Jyväskylän lentoaseman rooli, jonka kautta seudullinen saavutettavuus ja liiketoiminta kytkeytyvät osaksi kansainvälisiä yhteyksiä.

Vaihtelevan maanomistuksen ja liikkumistarpeiden takia liityntäpysäköintiä on kehitettävä asukaslähtöisesti sekä julkisten kuin yksityisten toimijoiden kanssa yhteistyössä. Kokeilujen kautta tulee etsiä ratkaisuja, jotka tuovat lisäarvoa kaikille osapuolille.

Liityntäpysäköinnin toimivuuden ratkaisee kuitenkin kokonaisuus: yksin liityntäpysäköinti ei paranna liikkumisen olosuhteita vaan panostusta tarvitaan myös joukkoliikenteeseen, kulkuyhteyksiin, informaatioon sekä liikennejärjestelmän esteettömyyteen ja saavutettavuuteen.

Tutustu aineistoon

Keski-Suomen liityntäpysäköintistrategia (raportti, 2022)
Keski-Suomen liityntäpysäköintistrategia esittelyaineisto (2022)
Keski-Suomen liityntäpysäköintistrategia pysäkkikortit (2022)

Kehitetään Keski-Suomea yhdessä! Ota yhteyttä!

Hanna Kunttu

Hanna Kunttu

suunnittelujohtaja

040 591 5901

hanna.kunttu[at]keskisuomi.fi