RDI2CluB - Biotalousyrittäjyyttä harvaan asutuille alueille

Hankkeen logo

RDI2CluB (Rural RDI Milieus in Transition Towards Smart Bioeconomy Clusters and Innovation Ecosystems) -hankkeessa haetaan yhteistyöverkoston kautta uusia toimintamalleja biotalouden innovaatioiden edistämiselle. Mukana on 12 toimijaa, Keski-Suomesta mukana ovat lisäksemme Jyväskylän ammattikorkeakoulu JAMK ja Saarijärven yrityspalvelut SSYP Kehitys.

Tähtäämme JAMK:n ja SSYP Kehityksen kanssa hankkeen avulla Keski-Suomen biotalouden koko potentiaalin käyttöönottamiseen ja erityisesti harvaanasuttujen alueiden biotalousyrittäjyyden aktivoimiseen. Vuonna 2018 teimme Keski-Suomelle alueellisen biotalousprofiilin, jonka pohjalta valmistelimme oman toimintasuunnitelmamme hankkeeseen. Vuosien 2019 ja 2020 aikana olemme toteuttaneet alueellista toimintasuunnitelmaa muun muassa pilottien kautta. Tämän rinnalla keskitymme tukemaan innovaatioita maaseutumaisella alueella. 

Kolmivuotinen Itämeren maiden ohjelmasta rahoitettava hanke on käynnissä 2017 – 2020.

rdi2club.eu

biobord.eu


 

Uutiset

Mitä kaikkea on keskisuomalainen biotalous? Tätä kysymystä käsittelee RDI2CluB-hankkeessa toteutettu biotalousvideo (englanninkielinen), joka löytyy täältä: Bioeconomy in Central Finland -video

RDI2CluB-hankkeessa tuotettu julkaisu esittelee 25 innovatiivista biotalousesimerkkiä Itämeren alueen maista. Julkaisu löytyy täältä: 25 Cases for Bioeconomy Innovation around the Baltic Sea Region

Lähiruoan tuotanto on tärkeä työllistäjä. Lähiruoka on myös iso tekijä alueen omavaraisuudelle ja huoltovarmuudelle. Kuluttamalla lähiruokaa varmistamme lähiruoan tuotannon jatkumisen myös tulevaisuudessa. 

Iso kokonaisuus muodostuu yksittäisistä valinnoista.

Lue blogiteksti täältä.

Lähiruokaa voidaan tuottaa monella eri tapaa. Tutustu kolmeen eri lähiruokatarinaan kuuntelemalla tai lukemalla podcastit seuraavan linkin takaa.

Kuuntele podcastit täältä


 

Iso kokonaisuus muodostuu yksittäisistä valinnoista. Tekstin alla on viisi vierekkäin seisovaa piirroshahmoa, joista yksi sanoo:

Ruoka läheltä, rahat ja työpaikat jäävät alueelle. Otsikon alla kuva kahdesta ihmisestä kaupassa, jotka tutustuvat tuotteisiin. Ensimmäinen sanoo:

Ruoka läheltä: rahat ja työpaikat jäävät alueelle

Tuotannon jatkuvuus. Otsikon alla on maanivljelijänäinen, joka ojentaa säkillistä porkkanoita miehelle, joka seisoo rekassa. Seuraavassa kuvassa sama mies antaa porkkanat toiselle naiselle, joka vastaa:

Tuotannon jatkuvuus

Syksyn sato kylvetään keväällä. Otsikon alla on kuvasta kahdesta ihmisestä, jotka kylvävät siemeniä peltoon.

Syksyn sato kylvetään keväällä


RDI2Club-hankkeessa kehitetty biotalouden verkostoitumisalusta on otettu käyttöön osoitteessa

https://biobord.eu/
Alusta on ilmainen ja avoin kaikille biotalouden toimijoille. Tervetuloa mukaan!


Toteutimme hankkeessa kesän ja syksyn 2019 aikana lähiruokaselvityksen, johon yhdistimme kuntien lähiruokatilanteen kartoituksen ja tuottajapuolen näkökulman. Selvitys on tilannekatsaus vuoden 2019 tilanteesta ja se on laadittu kuntien, tuottajien ja kehittäjien avuksi keskisuomalaisen lähiruoan käytön lisäämiseksi.

Selvitys löytyy täältä:Lähiruokaa Keski-Suomen julkisiin keittiöihin

2020 kesän ja syksyn aikana toteutimme seurantakyselyn kuntien lähiruokatilanteesta. Raportti kyselyn tuloksista on luettavissa täältä:Lähiruokaa Keski-Suomen julkisiin keittiöihin seurantakysely 2020

RDI2CluB-hankkeessa on tehty alueellisia biotalouden toimintasuunnitelmia sekä alueiden yhteinen toimintasuunnitelma. Keski-Suomen alueellinen suunnitelma löytyy täältä: Keski-Suomen alueellinen RDI2CluB toimintasuunnitelma

Alueiden yhteinen suunnitelma löytyy täältä: RDI2CluB alueiden yhteinen toimintasuunnitelma JAP

Yhteisen suunnitelman tiivistelmä löytyy täältä:  Alueiden yhteisen RDI2CluB toimintasuunnitelman tiivistelmä


Alueellinen biotalousprofiili kertoo alueen biotalouden vahvuuksista, heikkouksista, uhista ja mahdollisuuksista sekä alueen biotaloudesta verrattuna muihin alueisiin. RDI2CluB-hankkeessa tehtyihin alueellisiin biotalousprofiileihin sekä hankkeessa jatkokehiteltyyn vertailutyökaluun voi tutustua täällä: Biotalousprofiilit

Menneet tapahtumat

Tällä hetkellä ei ole tulevia tapahtumia.

20 marraskuu 2019

Keskisuomalaista lähiruokaa, kyllä kiitos!

08:00 - 17:00

Ohjelma ja esitykset: 12:00 Tervetuloa (Hannu Koponen, Keski-Suomen liitto) 12:05 Lähiruoka Keski-Suomessa, case julkinen keittiö (Suvi Bayr, Keski-Suomen liitto ja Maija Suutarinen, Hakamaan lammastila) 12:30 Lähiruoka Muuramessa (Ilja Saralahti, Muuramen […]

Find out more

Heräsikö kysyttävää? Ota yhteyttä!

Suvi Bayr

Suvi Bayr

Ympäristöasiantuntija

040 652 3848

suvi.bayr[at]keskisuomi.fi

Ilmastonmuutos, luonnon monimuotoisuus, luonnonsuojelu, ympäristö, ympäristövaikutukset, biotalous

Enni Huotari

Enni Huotari

aluekehitysasiantuntija

040 675 9945

enni.huotari[at]keskisuomi.fi

Luonnon monimuotoisuus, kiertotalous, osallisuus, monikulttuurisuus