RDI2CluB - Biotalousyrittäjyyttä harvaan asutuille alueille
RDI2CluB (Rural RDI Milieus in Transition Towards Smart Bioeconomy Clusters and Innovation Ecosystems) -hankkeessa haetaan yhteistyöverkoston kautta uusia toimintamalleja biotalouden innovaatioiden edistämiselle. Mukana on 12 toimijaa, Keski-Suomesta mukana ovat lisäksemme Jyväskylän ammattikorkeakoulu JAMK ja Saarijärven yrityspalvelut SSYP Kehitys.
Tähtäämme JAMK:n ja SSYP Kehityksen kanssa hankkeen avulla Keski-Suomen biotalouden koko potentiaalin käyttöönottamiseen ja erityisesti harvaanasuttujen alueiden biotalousyrittäjyyden aktivoimiseen. Vuonna 2018 teimme Keski-Suomelle alueellisen biotalousprofiilin, jonka pohjalta valmistelimme oman toimintasuunnitelmamme hankkeeseen. Vuosien 2019 ja 2020 aikana olemme toteuttaneet alueellista toimintasuunnitelmaa muun muassa pilottien kautta. Tämän rinnalla keskitymme tukemaan innovaatioita maaseutumaisella alueella.
Kolmivuotinen Itämeren maiden ohjelmasta rahoitettava hanke on käynnissä 2017 – 2020.
Uutiset
Mitä kaikkea on keskisuomalainen biotalous? Tätä kysymystä käsittelee RDI2CluB-hankkeessa toteutettu biotalousvideo (englanninkielinen), joka löytyy täältä: Bioeconomy in Central Finland -video
RDI2CluB-hankkeessa tuotettu julkaisu esittelee 25 innovatiivista biotalousesimerkkiä Itämeren alueen maista. Julkaisu löytyy täältä: 25 Cases for Bioeconomy Innovation around the Baltic Sea Region
Lähiruoan tuotanto on tärkeä työllistäjä. Lähiruoka on myös iso tekijä alueen omavaraisuudelle ja huoltovarmuudelle. Kuluttamalla lähiruokaa varmistamme lähiruoan tuotannon jatkumisen myös tulevaisuudessa.
Iso kokonaisuus muodostuu yksittäisistä valinnoista.
Lähiruokaa voidaan tuottaa monella eri tapaa. Tutustu kolmeen eri lähiruokatarinaan kuuntelemalla tai lukemalla podcastit seuraavan linkin takaa.
Ruoka läheltä: rahat ja työpaikat jäävät alueelle
Tuotannon jatkuvuus
Syksyn sato kylvetään keväällä
RDI2Club-hankkeessa kehitetty biotalouden verkostoitumisalusta on otettu käyttöön osoitteessa
https://biobord.eu/
Alusta on ilmainen ja avoin kaikille biotalouden toimijoille. Tervetuloa mukaan!
Toteutimme hankkeessa kesän ja syksyn 2019 aikana lähiruokaselvityksen, johon yhdistimme kuntien lähiruokatilanteen kartoituksen ja tuottajapuolen näkökulman. Selvitys on tilannekatsaus vuoden 2019 tilanteesta ja se on laadittu kuntien, tuottajien ja kehittäjien avuksi keskisuomalaisen lähiruoan käytön lisäämiseksi.
Selvitys löytyy täältä:Lähiruokaa Keski-Suomen julkisiin keittiöihin
2020 kesän ja syksyn aikana toteutimme seurantakyselyn kuntien lähiruokatilanteesta. Raportti kyselyn tuloksista on luettavissa täältä:Lähiruokaa Keski-Suomen julkisiin keittiöihin seurantakysely 2020
RDI2CluB-hankkeessa on tehty alueellisia biotalouden toimintasuunnitelmia sekä alueiden yhteinen toimintasuunnitelma. Keski-Suomen alueellinen suunnitelma löytyy täältä: Keski-Suomen alueellinen RDI2CluB toimintasuunnitelma
Alueiden yhteinen suunnitelma löytyy täältä: RDI2CluB alueiden yhteinen toimintasuunnitelma JAP
Yhteisen suunnitelman tiivistelmä löytyy täältä: Alueiden yhteisen RDI2CluB toimintasuunnitelman tiivistelmä
Alueellinen biotalousprofiili kertoo alueen biotalouden vahvuuksista, heikkouksista, uhista ja mahdollisuuksista sekä alueen biotaloudesta verrattuna muihin alueisiin. RDI2CluB-hankkeessa tehtyihin alueellisiin biotalousprofiileihin sekä hankkeessa jatkokehiteltyyn vertailutyökaluun voi tutustua täällä: Biotalousprofiilit
Menneet tapahtumat
Tällä hetkellä ei ole tulevia tapahtumia.
Keskisuomalaista lähiruokaa, kyllä kiitos!
Ohjelma ja esitykset: 12:00 Tervetuloa (Hannu Koponen, Keski-Suomen liitto) 12:05 Lähiruoka Keski-Suomessa, case julkinen keittiö (Suvi Bayr, Keski-Suomen liitto ja Maija Suutarinen, Hakamaan lammastila) 12:30 Lähiruoka Muuramessa (Ilja Saralahti, Muuramen […]
Aiheeseen liittyvää
Heräsikö kysyttävää? Ota yhteyttä!
Suvi Bayr
Ympäristöasiantuntija
040 652 3848
suvi.bayr[at]keskisuomi.fi
Ilmastonmuutos, luonnon monimuotoisuus, luonnonsuojelu, ympäristö, ympäristövaikutukset, biotalous
Enni Huotari
aluekehitysasiantuntija
040 675 9945
enni.huotari[at]keskisuomi.fi
Luonnon monimuotoisuus, kiertotalous, osallisuus, monikulttuurisuus