Maakuntahallitus käynnistää liikennejärjestelmäsuunnitelman päivityksen 

2024 Ajankohtaista Tiedotteet • 26.4.2024 | Matti Heikkilä

Keski-Suomen maakuntahallitus keskusteli kokouksessaan 26.4.2024 maakunnan tilasta, päätti MM-ralleihin liittyvästä yhteistyösopimuksesta ja teki useita henkilövalintoja.  

Keski-Suomen liikennejärjestelmäsuunnitelma tuodaan muuttuneen tilanteen tasalle

Keski-Suomen liikennejärjestelmäsuunnitelmaa päivitetään vastaamaan muuttuneita olosuhteita. Suunnitelmassa tulee korostumaan aikaisempaa enemmän esimerkiksi huoltovarmuuden, kokonaisturvallisuuden ja ilmastonmuutoksen näkökulmat.  

Toimintaympäristön muutosten lisäksi päivityksessä huomioidaan käynnissä oleva valtakunnallinen liikennejärjestelmäsuunnittelu (Liikenne 12-suunnitelma) sekä Länsi-Suomen kuuden maakunnan yhteinen liikennestrategia.  

– Hyvin toimiva liikennejärjestelmä on Keski-Suomelle elintärkeää. Sen avulla Keski-Suomi voi olla kilpailukykyinen ja houkutteleva maakunta niin yrityksille kuin asukkaille, tähdentää maakuntahallituksen puheenjohtaja Tahvo Anttila. 

Päivitetty maakunnallinen liikennejärjestelmäsuunnitelma tulee maakuntahallituksen päätettäväksi tämän vuoden lopussa. 

MM-rallit ovat Keski-Suomen liitolle vuoden merkittävin vaikuttamispaikka

Maakuntahallitus hyväksyi MM-ralleihin liittyvän yhteistyösopimuksen. Sopimuksen myötä Keski-Suomen liitosta tulee yksi MM-rallien pääyhteistyökumppaneista. Maakuntahallitus myönsi Jyväskylän kaupungille tapahtuman järjestämiseen sopimuksen mukaisesti 50 000 euroa Keski-Suomen kehittämisrahastosta. 

Maakuntahallituksen näkemyksen mukaan rallien merkitys suurena kansainvälisenä tapahtumana on Keski-Suomelle suuri. MM-rallit tarjoavat tärkeän vaikuttamismahdollisuuden myös kansallisesti. MM-rallit ovat erinomainen mahdollisuus kohdata maakunnan kannalta tärkeitä sidosryhmiä, päättäjiä ja vaikuttajia, joihin ei muuten saisi yhtä tiivistä yhteyttä. Keski-Suomi myös hyötyy MM-rallien tuomasta yleisestä näkyvyydestä sekä kansainvälisesti että Suomen tasolla.  

Keskisuomalaisia ehdotuksia taidetoimikuntien jäseniksi

Maakuntahallitus ehdotti henkilöitä valittavaksi sekä valtion taidetoimikuntien että Keski-Suomen alueellisen taidetoimikunnan jäseniksi. Maakuntahallitus päätti esittää valtion taidetoimikuntiin teatterinjohtaja Marietta Kunnasta Jyväskylästä, kuvataiteilija Mimosa Palea Joutsasta ja vapaa-aikatoimenjohtaja Jorma Rihtoa Viitasaarelta. Maakuntahallitus katsoi, että kaikki ehdotettavat ovat omilla taiteenaloillaan kokeneita, arvostettuja, asiantuntevia ja kulttuuripoliittiseen keskusteluun aktiivisesti osallistuvia henkilöitä. 

Maakuntahallitus esittää Keski-Suomen alueellisen taidetoimikunnan jäseniksi kulttuurituottaja Heidi Kurttia Äänekoskelta ja muusikko Ossi Valpiota Jyväskylästä. Maakuntahallitus arvioi, että ehdotettavat henkilöt tuovat keskenään erilaista osaamista ja näkökulmaa taidetoimikunnan ja keskisuomalaisen taidetoiminnan käytettäväksi. 

Taidetoimikuntien lisäksi maakuntahallitus ehdottaa Pro Ysitien hallitukseen vuosille 2024–2025 maakuntahallituksen jäsenen Lotta Aholan (kok) Jämsästä ja hänen varajäsenekseen Seppo Ruotsalaisen (sdp) Äänekoskelta. Maakunnan yhteistyöryhmään maakuntahallitus nimesi Keski-Suomen ELY-keskuksen edustajaksi Ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueen johtajan (vs) Mika Oraluoman. 

Maakuntahallitus perehtyi maakunnan tilaa kuvaavaan tietoon Keski-Suomen Aikajanaan 1/2024 ja Keski-Suomen energiataseeseen 2022. Keskustelussaan maakuntahallitus kantoi huolta rakennusalan hankalasta tilanteesta.  

 

Maakuntahallitus vastaa maakunnan liiton ja maakunnan edunvalvonnasta, liiton hallinnosta ja taloudesta sekä maakuntavaltuuston asettamien tavoitteiden saavuttamisesta. Sen tavoitteena on pyrkiä koko maakuntaa hyödyttävään näkemykseen asioista.  

Kokouksen esityslista on luettavissa Keski-Suomen liiton verkkosivuilla. 

 

Lisätiedot 

Tahvo Anttila
maakuntahallituksen puheenjohtaja
0500 746 571
tahvoanttila[at]gmail.com 

Pekka Hokkanen
maakuntajohtaja
040 595 0016
pekka.hokkanen[at]keskisuomi.fi  

Hanna Reini 
hallintojohtaja
040 596 5993
hanna.reini[at]keskisuomi.fi