Maakuntahallitus: Aluekehittämistyötä tulee tehdä osallistavasti  

2024 Ajankohtaista Tiedotteet • 30.8.2024 | Jenni Isopahkala

Keski-Suomen maakuntahallitus keskusteli kokouksessaan 30.8. Keski-Suomen maakuntastrategian toteutuksesta ja ajantasaisuudesta tuoreen väliarvioinnin pohjalta. Länsi-Suomen maakuntien yhteisen arvioinnin on toteuttanut konsulttitoimisto Owal Group Oy. Arvioinnissa on kiinnitetty huomiota muun muassa maakunnan painopisteiden ajankohtaisuuteen, tehtyihin toimenpiteisiin ja niiden vaikuttavuuteen, sekä tulosten seurantaan. 

Arvioinnin mukaan huomiota tulee jatkossakin kiinnittää erityisesti kokonaisturvallisuuteen, kestävään kehitykseen, kilpailukyvyn vahvistamiseen ja väestörakenteen kehitykseen. Kehittämisehdotuksissa nousi esiin tarve osallistaa maakunnan toimijoita aiempaa enemmän: yhteiseen vuoropuheluun on tarvetta kutsua vahvemmin mukaan esimerkiksi nuoria ja maahanmuuttajia.  

–  Viestinnän suuri merkitys nousi esiin sekä väliarvioinnissa että maakuntahallituksen keskustelussa. Maakunnan asioista tulee kertoa riittävällä laajuudella ja niin selkeästi, että esimerkiksi maahanmuuttajat pystyvät osallistumaan keskusteluun, painottaa maakuntahallituksen puheenjohtaja Tahvo Anttila 

Lausunto aluehallintouudistuksesta

Maakuntahallitus antoi lausunnon valtion aluehallintouudistuksen lainsäädäntöluonnoksesta. Valtakunnallisen lupa- ja valvontaviraston palvelujen on suunniteltu toimivan jatkossa keskitetysti suuralueina, jolloin Keski-Suomen osalta palvelut voivat heiketä. Lausunnossa korostetaan, että uudistuksessa tulee huomioida alueelliset erityispiirteet ja maakunnan rooli valtakunnallisessa kehityksessä. 

Elinvoimakeskusten toimialuejaossa Keski-Suomi jatkaa itsenäisenä alueena. Maakuntahallituksen näkemyksen mukaan elinvoimakeskusten roolin tulee vastata nykyisten ELY-keskusten roolia hoitamalla valtion toimeenpano- ja kehittämistehtäviä elinvoiman edistämisessä. Lakiluonnoksessa on useita kohtia, jotka hämärtävät aluekehittämisvastuun rajapintaa sekä kuntien ja maakuntien liittojen roolia. 

Tutustu lausuntoon verkkosivuillamme.

 

Keski-Suomen liiton talousarvio ja toimintasuunnitelma

Kokouksessa keskusteltiin myös Keski-Suomen liiton talousarviosta vuodelle 2025 sekä talous- ja toimintasuunnitelmasta vuosille 2025–2027. Suunnitelmat lähtevät seuraavaksi omistajakuntiin kommentoitaviksi. Ensi vuoden yhtenä suurena ponnistuksena on uuden maakuntastrategian suunnittelu.

–  Keski-Suomen liiton toiminta on sopeutettu tiukkaan taloustilanteeseen ja painotamme nyt lakisääteisten tehtävien turvaamista. Valitettavasti tämä aiheuttaa muun muassa sen, että emme pysty tällä hetkellä rekrytoimaan uusia työntekijöitä kaikkiin aiempiin tehtäviin, kertoo maakuntajohtaja Pekka Hokkanen. 

Hallinto-oikeuden välipäätös sallii maakuntakaavan 2040 täytäntöönpanon

Keski-Suomen maakuntakaavan 2040 hyväksymispäätöksestä (maakuntavaltuusto 8.12.2023) tehtiin 13 valitusta hallinto-oikeuteen. Useissa valituksissa vaadittiin maakuntavaltuuston päätöksen kumoamista kokonaan tai osittain sekä päätöksen täytäntöönpanon kieltämistä.  
 
Keski-Suomen liiton suunnittelujohtaja Hanna Kunttu toi maakuntahallitukselle terveiset oikeuskäsittelyn etenemisestä. Hämeenlinnan hallinto-oikeus antoi 22.7.2024 välipäätöksen täytäntöönpanon kieltovaatimuksien osalta. Hallinto-oikeus ei kiellä päätöksen täytäntöönpanoa. Hallinto-oikeus ottaa myöhemmissä vaiheissa kantaa muihin esitettyihin valitusperusteisiin. 

Tutustu kokouksen esityslistaan verkkosivuillamme.  

 

Lisätiedot: 

Tahvo Anttila
maakuntahallituksen puheenjohtaja
0500 746 571
tahvoanttila[at]gmail.com 

Pekka Hokkanen
maakuntajohtaja
040 595 0016
pekka.hokkanen[at]keskisuomi.fi 

Hanna Kunttu
suunnittelujohtaja
040 591 5901
hanna.kunttu[at]keskisuomi.fi

Hanna Reini
hallintojohtaja
040 596 5993
hanna.reini[at]keskisuomi.fi