Keväällä 2025 toteutettu kyselytutkimus Jyväskylän ja lähikuntien työnantajille ja työntekijöille paljastaa, että kestävässä työmatkaliikkumisessa piilee vielä paljon hyödyntämätöntä potentiaalia. Vaikka polkupyöräetuus on monelle tuttu ja suosittu, joukkoliikenteen työmatkaetuus on edelleen harvinaisuus sekä tarjonnassa että käytössä. Työn toteutuksesta vastasi Sitowise Oy ja työntilaajana toimi Jyväskylän kaupunki. Työ oli osana InterregBSR GreenIndustrialAreas ja Net Zero city -hankkeita.
Miksi kestävä liikkuminen on tärkeää?
Kestävä liikkuminen – kuten kävely, pyöräily ja joukkoliikenteen käyttö – ei ole vain ympäristöteko. Se on myös investointi työhyvinvointiin ja työnantajamielikuvaan. Aktiivisesti työmatkansa kulkevat työntekijät sairastavat vähemmän ja voivat paremmin. Samalla työnantaja profiloituu vastuullisena toimijana.
Mitä kysely paljasti?
- Työsuhdepolkupyöräetuus on selvästi tunnetuin ja käytetyin etuus.
- Joukkoliikenteen työmatkaetuus on käytössä vain harvalla työnantajalla, ja sen tunnettuus työntekijöiden keskuudessa on heikko.
- Kestävän työmatkaliikkumisen esteitä ovat muun muassa pitkät etäisyydet, puutteelliset joukkoliikenneyhteydet, työaikojen ja reittien yhteensopimattomuus sekä perhe-elämän vaatimukset.
- Työnantajan vaikutusmahdollisuudet koetaan rajallisiksi, mutta toisaalta moni toivoo lisää tietoa ja tukea kestävään liikkumiseen.
- Henkilökohtainen asenne joukkoliikennettä ja vaihtoehtoisia liikkumismuotoja kohtaan näyttelee suurta osaa päätöksenteossa.
Miten eteenpäin?
Raportti tarjoaa konkreettisia ideoita työnantajille kestävän liikkumisen edistämiseksi:
- Viestintä: Säännöllinen tiedottaminen työsuhde-eduista, kestävämmän liikkumisen hyödyistä ja mahdollisuuksista, esimerkiksi intrassa tai teemaviikoilla.
- Kokeilut: Joukkoliikenteen tai pyöräilyn kokeilujaksot, joihin työntekijät voivat osallistua.
- Etujen laajentaminen: esimerkiksi joukkoliikenteen työmatkaetuuden käyttöönotto tai kehittäminen.
- Infrastruktuuri: Turvalliset pyöräparkit, suihkutilat ja latausmahdollisuudet sähköpyörille.
Lopuksi
Kestävä työmatkaliikkuminen ei ole vain yksilön valinta – se on yhteinen mahdollisuus. Työnantajilla on tärkeä rooli tiedon jakajina, kannustajina ja mahdollistajina. Nyt on hyvä hetki tarttua toimeen ja tehdä kestävästä liikkumisesta uusi normaali.
Terveisin GIA hankkeiden projektimanagerit
Pekka Matilainen (Keski-Suomen liitto) & Timi Tiira (Jyväskylän kaupunki)
Kestävän liikkumisen selvitys, loppuraportti (pdf)