Keski-Suomen kotitalouksien sekajätteen koostumusta selvitetään

2023 Ajankohtaista • 10.5.2023 | Enni Huotari

Keski-Suomen kotitalouksien sekajätteen koostumusta tutkitaan jälleen touko–kesäkuun aikana. Jätepussien sisältöä selvitetään Mustankorkea Oy:n ja Sammakkokangas Oy:n alueilla, kahdesta taajamasta ja kahdelta haja-asutusalueelta. Tutkimus toteutetaan Keski-Suomessa jo neljättä kertaa, edelliset tutkimukset ovat vuosilta 2015, 2017 ja 2021.

Tulokset julkaistaan elokuussa

Kotitalouksien jätteiden lajittelussa oli vuoden 2021 selvityksen perusteella vielä parannettavaa. Sekajätteestä noin 23 % oli biojätettä ja noin 30 % pakkauksia. Pakkausmuovin keräys on viime vuosina laajentunut ja kuluttajien poistotekstiilejä on kerätty vuoden 2023 alusta lähtien. Tutkimuksen jälkeen nähdään, miten kierrätysmahdollisuuksien lisääntyminen on vaikuttanut sekajätteen koostumukseen. Tutkimukset tulokset julkaistaan elokuussa.

Koostumustutkimus liittyy Keski-Suomen liiton hallinnoimaan Circwaste -osahankkeeseen. Hanke saa rahoitusta EU:n Life-ohjelmasta. Kyseistä osahanketta rahoittavat myös alueelliset jätehuoltoyhtiöt Mustankorkea Oy ja Sammakkokangas Oy.

Tutkimus toteutetaan opiskelijatyönä

Sekajätteen koostumustutkimusta toteuttavat keskisuomalaiset opiskelijat, Sara Arve ja Riikka Takala. He pääsivät viime viikolla harjoittelemaan lajittelua ja virallinen tutkimusosuus alkaa tällä viikolla. Millaisia odotuksia lajittelijoilla on tutkimuksen alkaessa?

“Odotuksia ensimmäisellä harjoitusviikolla ei oikeastaan ollut, kun ei yhtään tiennyt mitä oikeasti on luvassa. Virallisella ensimmäisellä tutkimusviikolla odotuksia ei juurikaan tähän mennessä ole. Tietysti toivon, että näytteenotto- ja lajittelupäivät sujuvat jouhevasti ja olemme muistaneet tehdä kaikki esivalmistelut valmiiksi ennen tositoimiin alkamista.

Toivon myös, että tulisi haastavia tilanteita, joista aina oppii ihan uudella tavalla, miten niissä tilanteissa kannattaa toimia. Toivon sujuvaa vuorovaikutusta työparin kanssa ja ahkeraa tekemistä, jossa välillä joutuu pohtimaan minne mikäkin jäte oikeasti kuuluu ja vähän lunttaamaan ohjeista. Toivon, että kesän jälkeen olen yhtä kokemusta rikkaampi, joka samalla edistää minun opintojani ympäristönhoitajan alalla kohti valmistumista!” kuvailee tunnelmiaan Riikka Takala.

“Vuoden 2023 sekajätteen koostumustutkimus starttasi kuluneella viikolla harjoituslajittelun ja raportoinnin harjoittelun merkeissä. Harjoituspäivien aikana teimme hyviä huomioita ja havaintoja lajitteluprosessiin, työskentelytapoihin ja sekajätteen koostumukseen liittyen.

Odotan tutkimuksen alkua ja tulevia tuloksia innolla. Olen ammatiltani vielä urani alussa oleva ympäristönhoitaja ja tammikuussa 2023 aloitin ympäristöteknologian opinnot ammattikorkeakoulussa. Joten hieman ammatillista pohjaa löytyy, minkä ansiosta uskon, että osaan havainnoida ja huomioida oleellisia asioita prosessin aikana. Siitä huolimatta varmasti uutta asiaa ja opittavaa tulee paljon ja tämä onkin upea mahdollisuus minulle kehittyä ammatillisesti ja virkistää näkökulmaani.

Parisen vuotta sitten suoritin harjoittelun erään jätekeskuksen asiakaspihalla asiakaspalvelussa. Siellä sain nähdä minkälaista jätettä ja minkä verran asiakkaat toivat suoraan keskukselle, seurata ihmisten lajittelua, sekä heidän ajatuksiansa ja asenteita liittyen lajitteluun, kierrätykseen ja yleisesti jätehuoltoon. Siellä syttyikin kipinä jätehuoltoon, joka ei ole sammunut vaan kasvanut. Omat ennakkoluuloni jätehuollosta kumottiin tuona harjoittelukesänä. Ajatukseni ja asenteeni heitin mielikuvituksellisesti keskuksen jätelavalle ja jatkossa olenkin katsonut jätehuoltoa eri silmin. Se minkä luulin olevan pakollista, yksitoikkoista ja ikävystyttävää, olikin mielenkiintoista, monitahoista ja haastavaa!

Tästä aiheesta minulla riittäisi ajatuksia ja pohdintaa loputtomiin, mutta lyhyestä virsi kaunis. Tervetuloa mukaan seuramaan matkaamme sekajätteen koostumustutkimuksen parissa. Matka ei tule olemaan pitkä mutta sitäkin antoisampi! Joten, hypätkää kyytiin, kurkistetaan pintaa syvemmälle yhdessä, ties vaikka teidänkin kipinänne kasvaa liekeiksi”, kertoo puolestaan Sara Arve.

Seuraa tutkimuksen etenemistä sosiaalisessa mediassa!

Koostumustutkimuksen etenemistä voi seurata Circwaste Keski-Suomen sosiaalisen median kanavissa Facebookissa ja Instagramissa. Raportit edellisistä koostumustutkimuksista löytyvät Keski-Suomen liiton verkkosivuilta.


Lisätietoja tutkimuksesta:

Enni Huotari
projektiasiantuntija
040 675 9945
enni.huotari[at]keskisuomi.fi