Maakuntahallitus kohdentaa rahoitusta lasten ja nuorten hyvinvointiin  

2023 Ajankohtaista Tiedotteet • 21.4.2023 | Jenni Isopahkala

Keski-Suomen maakuntahallitus päätti puolen miljoonan euron rahoituksen kokoamisesta lasten ja nuorten hyvän voinnin edistämiseen. Kokouksessa kuultiin myös tuoreet terveiset rahoitushakujen etenemisestä sekä maakunnan aluetalouden ja aluekehittämisen tilasta.

Puolen miljoonan euron satsaus lasten ja nuorten hyvinvointiin

Maakuntahallitus päätti lisärahoituspotin kokoamisesta viime vuonna hienosti toteutuneelle keskisuomalaisten hyvän voinnin kehittämisen hankehaulle. Tällä kertaa edellistä hakukierrosta pienemmän rahoitushaun painopisteenä on lasten ja nuorten liikkuminen ja hyvinvoinnin tukeminen. Hankeideoiden toivotaan keskittyvän lasten ja nuorten arkiliikunnan ja liikunnallisen elämäntavan edistämiseen.  

– Keski-Suomen päivän tilaisuudessakin kuultu vahva viesti on, että tarvitsemme maakuntaamme hyvinvoivia asukkaita, jotta pärjäämme kiihtyvässä kilpailussa työntekijöistä ja osaajista. Lasten ja nuorten hyvinvointiin panostaminen on satsaus koko maakuntamme tulevaisuuteen, korostaa maakuntahallituksen puheenjohtaja Tahvo Anttila.

Kehittämisideoiden odotetaan olevan kokeilevia ja toimintaympäristön muutokset tunnistavia. Yhdistyksille suunnattu rahoitus kootaan viime vuodelta käyttämättä olevasta kansallisesta rahoituksesta 179 000 euroa ja Keski-Suomen kehittämisrahaston 321 000 euron osuudesta. 

JTF-rahoitus käynnistyi

Kokouksessa kuultiin katsaus aluekehittämisrahoituksen tilanteeseen. Viime vuosi oli rahoituksen kannalta varsin poikkeuksellinen EU-rahoituspäätösten viivästyessä EURA 2021 -järjestelmän vaikeuksien vuoksi. Rahoituspäätöksiä on onneksi päästy viimein tekemään ja myös odotettu Oikeudenmukaisen siirtymän rahoitushaku (JTF) avautui tällä viikolla.

– Keski-Suomessa on odotettavissa runsaasti laadukkaita kehittämis- ja investointihankkeita, joilla aluekehittämistyö saadaan hyvään vauhtiin poikkeuksellisten vuosien jälkeen, toteaa rahoituksen kuulumisia esitellyt aluekehitysjohtaja Pirjo Peräaho.

Talouskasvu jäljessä koko maasta

Maakuntahallitukselle esiteltiin Keski-Suomen aluetalouden viime vuoden tilaa Keski-Suomen Aikajanalla. Aikajanassa kuvataan ja analysoidaan maakunnan ja seutujen elinkeinoelämän kehitystä tuoreilla ja havainnollisilla indikaattoreilla.

Viime vuonna Keski-Suomessa talouskasvua tapahtui kohtalaisesti etenkin kolmen ensimmäisen vuosineljänneksen aikana, mutta koko maan kasvusta jäätiin jälkeen. Maakuntahallitus peräänkuulutti tarkkaa analyysia siitä, millaisilla toimilla Keski-Suomessa voidaan vaikuttaa Aikajanan osoittamaan kehityssuuntaan. Aikajanaan voi tutustua Keski-Suomen liiton verkkosivuilla 

MM-rallien yhteistyö jatkuu

Maakuntahallitus päätti jatkaa edellisten vuosien tapaan yhteistyötä tulevan kesän MM-ralleissa. Tapahtuman todettiin olevan maakunnalle ylivoimaisesti suurin yksittäinen elinvoimaa ja näkyvyyttä lisäävä tapahtuma. 

–  MM-rallit ovat samalla myös Keski-Suomen liiton vuoden merkittävin edunvalvonta- ja sidosryhmäsatsaus, kertoo maakuntajohtaja Pekka Hokkanen. 

Koko esityslistaan voi tutustua Keski-Suomen liiton verkkosivuilla.

Lisätiedot: 

Tahvo Anttila
maakuntahallituksen puheenjohtaja
0500 746 571
tahvoanttila[at]gmail.com 

Pekka Hokkanen
maakuntajohtaja
040 595 0016
pekka.hokkanen[at]keskisuomi.fi 

Hanna Reini
hallintopäällikkö
040 596 5993
hanna.reini[at]keskisuomi.fi