Keski-Suomen taloudessa kasvua

2023 Ajankohtaista Tiedotteet • 13.1.2023 | Kirsi Mukkala

Toimintaympäristön haasteista huolimatta vuoden 2022 kolmas neljännes osoitti talouden kasvun vahvistuneen Keski-Suomessa.  

Keski-Suomen yritysten yhteenlaskettu liikevaihto kasvoi vuoden 2022 ensimmäisellä vuosipuoliskolla (tammi-kesäkuu) 10 % edellisvuoden vastaavasta ajasta. Kasvu oli maakuntien heikointa. Tätä selittää osaltaan Keski-Suomen teollisuusyritysten yhteenlasketun vientiliikevaihdon erittäin vaimea 3 %:n kasvu. Alkuvuotta leimasi muun muassa UPM:n tehtaiden kuukausia kestänyt lakko.  

Sen sijaan heinä-syyskuussa Keski-Suomen yritysten liikevaihdon ja viennin kasvu piristyi selvästi. Liikevaihdon 17 %:n kasvu oli koko maan vauhdissa ja maakuntien seitsemänneksi nopeinta. Toimintaympäristön lisääntyneistä haasteista huolimatta vuoden kolmas neljännes ei osoittanut talouden hiipumisen merkkejä Keski-Suomessa.  

Keski-Suomen yritysten henkilöstömäärä on ollut reippaassa kasvussa vuoden 2021 alkupuolelta lähtien ja kasvoi maakuntien kärkipäässä vuonna 2022. Tämä on näkynyt myös maakunnan työttömyyden ripeänä laskuna.  

Seuduittain tarkasteltuna vuoden 2022 kolmannen neljänneksen liikevaihdon kasvu oli nopeinta Jämsän, Äänekosken ja Saarijärvi-Viitasaaren seuduilla. Jämsän seudun kehitys osoittaa ilahduttavasti piristymisen merkkejä mittavien Kaipolan paperitehtaan lakkauttamisen aiheuttamien menetysten jälkeen. Henkilöstömääräänsä ovat kasvattaneet eniten yritykset Jyväskylän ja Äänekosken seuduilla.  

Lisätietoa 

Kirsi Mukkala
aluekehitysasiantuntija
040 595 0002
kirsi.mukkala[at]keskisuomi.fi 

 Lue lisää: Elinkeinoelämän kehitys Keski-Suomessa ja verrokkialueilla Q3/2022