Kestävän työmatkaliikkumisen teemaviikko herätteli ja innosti 

2022 Ajankohtaista Blogi • 18.10.2022 | Jenni Isopahkala Suvi Bayr

”Tuli hankittua edullinen linkkikortti kestävämpään työmatkaliikkumiseen.” 

”Meidän perheen liikkumistapamuutos tältä syksyltä on kimppakyyti. Ennen liikuttiin usein kahdella eri autolla. Plussaa: lisääntynyt yhteinen aika. Kehitettävää: aikuisten hermojen hallinta.” 

”Rantaraittia pitkin kelpaa pyöräillä.” 

Vietimme Keski-Suomen liitossa viime viikolla kestävän työmatkaliikkumisen teemaviikkoa, joka oli osa Koko Keski-Suomi säästää energiaa! -viestintäkampanjaamme. Tuon kampanjan avulla olemme kannustaneet Keski-Suomen kaikkia kuntia lähtemään mukaan Motivan Astetta alemmas -energiansäästökampanjaan, jonka lähtölaukauksena toimi puolestaan viime viikolla vietetty Energiansäästöviikko. 

Menitkö jo solmuun kaikkien kampanjoiden ja teemaviikkojen kanssa? – Jos kyllä, se ei haittaa, nimittäin niiden kaikkien tavoite on yhteinen: lisätä kanssakulkijoiden tietoisuutta energiansäästämisestä ja kannustaa energiatekoihin. Vallitsevasta yhteiskunnallisesta tilanteesta johtuen tänä syksynä aika teoille on erityisen otollinen, sillä ne tuntuvat ympäristön lisäksi erityisen paljon myös jokaisen kuluttajan omassa kukkarossa.  

Mutta palataksemme siihen, mistä lähdimme liikkeelle: Meidän Kestävän työmatkaliikkumisen teemaviikon tavoitteena oli lisätä työpaikallamme tietoutta työmatkaliikkumisen merkityksestä päästöjen vähentämiseen ja muuhun hyvinvointiin, ja myös herätellä pohtimaan, millaisia valintoja arjessa teemme ja mitkä eri tekijät valintoihimme vaikuttavat.  

Laadimme teemaviikon jokaiselle työpäivälle Päivän fakta -tietopaketin ja Päivän kysymyksen Teams-vuorovaikutusalustalle. Viikon työmatkoista keräsimme niin ikään Teamsin kautta myös kuvatarinaa, jota hyödynsimme teemaviikon viestinnässä. Myös tämän tekstin alkuun nostetut kommentit poimimme näistä ilahduttavista ja innostavista terveisistä.  

Rutiini auttaa liikkumaan lihasvoimin 

Teemaviikon torstaina vietimme toimistolla Kestävän työmatkaliikkumisen kahvituntia ResQ-sovelluksen kautta hankittujen syötävien kera. Keskustelutuokiossa kuulimme Kervisen Heidin johdolla työmatkaliikunnan merkityksestä hyvinvoinnille ja pohdimme, kuinka työmatkaliikunnan esteitä voisi poistaa.  

Pyörä syysmaisemassa pyörätiellä. Yhteisten kokemustemme mukaan rutiini on työmatkaliikkujan hyvä ystävä. Kun liikkuminen on säännöllistä, aikaa ei mene samalla tavoin varusteiden etsimiseen ja huoltamiseen, kuin harvemmin liikkuessa. Säännöllinen liikunta myös ruokkii itse itseään, kun hyvä olo ja kohentuva kunto kannustavat lähtemään uudestaan liikkeelle. Moni oli kokenut myös työpäivän aikaisen liikkumisen, esimerkiksi webinaarin kuuntelemisen kävellen, palkitsevana.  

Keskusteluissa nousi esiin myös työnantajan mahdollisuudet tukea kestävämpiä työ- tai työasiointimatkoja. Meillä Keski-Suomen liitossa on lainattavissa polkupyörä ja kiinteistönhaltija Kielon kautta myös sähköpyörä työpäivän aikaiseen kulkemiseen. Työmatkapyöräilijöitä varten käytössä on myös lukittu ja valvottu pyöräparkki ja suihkulliset sosiaalitilat. Sähköautoja varten on rakennettu latauspaikkoja toimiston läheisyyteen.  

Yhteenvetona voisi todeta, että koimme Kestävän työmatkaliikkumisen teemaviikon mielekkäänä ja innostavana ajatustenherättelijänä. Viikon aikana tehtyjen kyselyiden mukaan meillä liikutaan töihin varsin kestävästi jo nyt, mutta valmiutta olisi kokeilla myös uudenlaisia liikkumistapoja. Erityistä kiitosta annettiin myös käytössä olevasta paikasta riippumattomasta monipaikkatyöskentelyn mallista, joka on monelle meistä mieluisa, arkea helpottava ja usein myös varsin kestävä työskentelyn tapa. Onnistuneen teemaviikon jälkeen on hyvä yhdessä jatkaa kestävän työmatkaliikkumisen kehittämistä.