Ilmastosankari asuu maalla? – Tervetuloa mukaan rikkomaan ilmastotyön ennakkoluuloja

Tiedotteet • 23.2.2021 | Suvi Bayr

Monet ilmeiset ja usein käytetyt ilmastonmuutoksen hillinnän keinot sopivat kaupunkiympäristöihin ja tiheisiin taajamiin. Sellaisille alueille, joilla välimatkat ovat lyhyet, tehokas infrastruktuuri ja palveluita lähellä. Asutuskeskittymien ulkopuolella, erityisesti harvaanasutulla maaseudulla, etäisyydet ovat pitkiä ja palvelut kaukana. Suomen ympäristökeskuksen kaupunki–maaseutu -alueluokituksen mukaista harvaan asuttua maaseutua on Keski-Suomen maakunnan pinta-alasta suurin osa. Maakunnan 22:sta kunnasta lähes jokaisessa on harvaanasuttua maaseutua. Siellä asuu lähes viidesosa maakunnan asukkaista.

Maalaisjärkielämää on Keski-Suomen liiton hanke, jossa pureudutaan harvaan asuttujen seutujen ilmastotyöhön ja elämään maalla, ilmastonäkökulmasta. Järjestämme maalis-huhtikuussa monenlaisia maksuttomia etätyöpajoja eri kohderyhmille. Jos et pääse osallistumaan tapahtumiin, voit kertoa mielipiteesi myös vastaamalla kyselyyn. Tervetuloa osallistumaan!

 

Arjen valinnat ilmastonäkökulmasta

Mitä? Työpajassa syvennytään erilaisiin elämäntapoihin ja niiden ilmastovaikutuksiin. Työpajan ennakkotehtävänä jokainen osallistuja täyttää Sitran elämäntapalaskurin. Työpajan pohjalta hankkeessa luodaan viisi kuvitteellista, tosielämään perustuvaa ilmastohahmoa. Hahmot tekevät näkyväksi erilaisia elämäntapoja ja niiden ilmastovaikutuksia.

Kenelle? Kaikille keskisuomalaisille ihmisille. Osallistujiksi toivotaan eri-ikäisiä ihmisiä ympäri Keski-Suomen, erityisesti maaseutumaisista kunnista.

Milloin? Arjen valinnat ilmastonäkökulmasta -työpaja 14.4. klo 17-19. Ilmoittaudu tapahtumaan täältä

Ilmastonmuutos ja minä

Mitä? Voinko omilla valinnoillani vaikuttaa ilmastonmuutoksen hillintään? Millaisia ovat harvaan asutun seudun ilmastoteot? Kerro ajatuksistasi työpajassa! Järjestämme maaliskuussa kolme työpajaa keskisuomalaisille ihmisille ikään, sukupuoleen tai perhemuotoon katsomatta. Kuhunkin työpajaan pääsee mukaan 24 ensimmäiseksi ilmoittautunutta. Työpajojen yhteenvetoja käytetään selvitettäessä kuntalaisten asenteita ja ajatuksia yksilön vaikuttamiskeinoista ilmastonmuutokseen, erityisesti harvaanasutulla seudulla, nyt ja tulevaisuudessa.

Kenelle? Kaikille keskisuomalaisille, kolme työpajaa on suunnattu eri kokoisten kuntien asukkaille.

Milloin? Ilmastonmuutos ja minä -työpaja pienten keskisuomalaisten kuntien (Kannonkoski, Konnevesi, Kinnula, Kivijärvi, Kyyjärvi, Luhanka, Multia, Toivakka) asukkaille to 18.3. klo 17-19. Ilmoittaudu tapahtumaan täältä

Ilmastonmuutos ja minä -työpaja keskisuurten keskisuomalaisten kuntien (Hankasalmi, Joutsa, Karstula, Petäjävesi, Pihtipudas, Uurainen, Viitasaari) asukkaille ke 24.3. klo 17-19. Ilmoittaudu tapahtumaan täältä

Ilmastonmuutos ja minä -työpaja suurten keskisuomalaisten kuntien (Jyväskylä, Jämsä, Keuruu, Laukaa, Muurame, Saarijärvi, Äänekoski) asukkaille to 25.3. klo 17-19. Ilmoittaudu tapahtumaan täältä

Ilmastonmuutos, kunta ja kuntalainen

Mitä? Miten voin kuntalaisena osallistua kuntani kehittämiseen ilmastonäkökulmasta? Miten voimme kuntana ottaa kuntalaiset mukaan kehittämään kunnan ilmastotyötä? Tule ideoimaan yhteistyön tapoja työpajaan! Järjestämme huhtikuussa kolme työpajaa keskisuomalaisille kuntalaisille ja kuntien työntekijöille. Kuhunkin työpajaan pääsee mukaan 12 kuntalaista ja 12 kuntien työntekijää ilmoittautumisjärjestyksessä. Työpajojen yhteenvetoja käytetään pohdittaessa, miten kunnat ja kuntalaiset voivat yhdessä kehittää kuntaa ilmastonäkökulmasta.

Kenelle? Kaikille keskisuomalaisille, kolme työpajaa on suunnattu eri kokoisten kuntien asukkaille, työntekijöille ja luottamushenkilöille

Milloin? Ilmastonmuutos, kunta ja kuntalainen -työpaja pienten keskisuomalaisten kuntien (Kannonkoski, Konnevesi, Kinnula, Kivijärvi, Kyyjärvi, Luhanka, Multia, Toivakka) asukkaille, työntekijöille ja luottamushenkilöille to 8.4. klo 16-18. Ilmoittaudu tapahtumaan täältä 

Ilmastonmuutos, kunta ja kuntalainen -työpaja keskisuurten keskisuomalaisten kuntien (Hankasalmi, Joutsa, Karstula, Petäjävesi, Pihtipudas, Uurainen, Viitasaari) asukkaille, työntekijöille ja luottamushenkilöille ti 13.4. klo 16-18. Ilmoittaudu tapahtumaan täältä

Ilmastonmuutos, kunta ja kuntalainen -työpaja suurten keskisuomalaisten kuntien (Jyväskylä, Jämsä, Keuruu, Laukaa, Muurame, Saarijärvi, Äänekoski) asukkaille sekä kuntien työntekijöille ja luottamushenkilöille to 15.4. klo 16-18. Ilmoittaudu tapahtumaan täältä

Yritys ja ilmastonmuutos

Mitä? Mitä ilmastokestävyys tarkoittaa juuri sinun yrityksessäsi? Millaisia tieto- ja kehitystarpeita sinulla olisi yrityksen ilmastovastuuseen liittyen? Millaista tukea tarvitsisit siinä? Kerro ajatuksistasi työpajassa! Järjestämme huhtikuussa kolme työpajaa keskisuomalaisille yrityksille yhteistyössä Keski-Suomen yritysten ympäristövastuullisuusverkosto YmpyräKS kanssa. Kuhunkin työpajaan pääsee mukaan 24 ensimmäiseksi ilmoittautunutta yritysten edustajaa. Työpajojen yhteenvetoja käytetään suunniteltaessa yrityksiä ilmastotyössä tukevaa toimintaa.

Kenelle? Kaikille keskisuomalaisille yrityksille, kolme työpajaa on suunnattu eri alueiden yrityksille.

Milloin? Yritys ja ilmastonmuutos -työpaja Keski-Suomen eteläisten kuntien (Hankasalmi, Joutsa, Jyväskylä, Jämsä, Laukaa, Luhanka, Muurame, Toivakka) yrityksille to 15.4. klo 9-10.30. Ilmoittaudu tapahtumaan täältä

Yritys ja ilmastonmuutos -työpaja Keski-Suomen keskisten kuntien (Keuruu, Konnevesi, Multia, Petäjävesi, Saarijärvi, Uurainen, Äänekoski) yrityksille ti 20.4. klo 9-10.30. Ilmoittaudu tapahtumaan täältä

Yritys ja ilmastonmuutos -työpaja Keski-Suomen pohjoisten kuntien (Kannonkoski, Karstula, Kyyjärvi, Kinnula, Kivijärvi, Pihtipudas, Viitasaari) yrityksille to 22.4. klo 9-10.30. Ilmoittaudu tapahtumaan täältä

Kysely:

Kerro meille ajatuksesi ilmastotyöstä Keski-Suomessa. Mitä sinä ja kotikuntasi teette? Entä eroaako harvaanasuttujen seutujen ilmastotyö kaupunkien ilmastotyöstä?  Kysely on suunnattu kaikille keskisuomalaisille ja se on auki 30.4.2021 asti. Kyselyyn pääset klikkaamalla tästä linkistä 

Lisätietoa:

Maalaisjärkielämää-hanke

Suvi Bayr
Projektipäällikkö
040 652 3848
suvi.bayr[at]keskisuomi.fi