Biotalous + digitalous = parempi tulevaisuus

Blogi • 9.6.2017 | Ks-liitto

Vaikka en ole teknokraatti, tajuan, että digitalisaatio tarjoaa meille ratkaisuja myös globaaleihin ongelmiin. Sitran järjestämä World Circular Economy Forum (WCEF) Helsingissä vahvisti tätä käsitystä. Digitalisaatiosta on tullut tärkeä osa bio- ja kiertotaloutta. Keski-Suomessa biotalous ja digitalous on nostettu maakunnan kehittämisen kärjiksi, lisäksi CIRCWASTE-hankkeen ansiosta kiertotalouden tarkempi tutkiskelu on meillä työlistalla. Ja osaamisestahan ei asiat jää Keski-Suomessa kiinni.

 

Uusiutuvan energian käytön lisäämisessä ja digitalisaatiossa on paljon yhteistä. Digitalisaation uudet innovaatiot mahdollistavat jo nyt älykkäät led-valot, jolloin esim. ulkovalaistuksen älyllistäminen säästää energiaa. Älykäs verkko voi vastaanottaa energian pientuotantoa omakotitalon aurinkopaneeleista. Älykäs verkko mahdollistaa myös vaikkapa sähköautojen käytön energiavarastoina. Energiatarpeen ollessa suuri voisivat autot luovuttaa varastoimaansa sähköä verkkoon.

 

Digitalisaatiolla on yhtymäkohtansa myös kiertotalouteen. Digitalisaation mahdollistama älykäs kulutus mahdollistaa myös älykkään materiaalien kierrätyksen. Ja onhan kaiken maailman digitaalisten vimputtimien kierrätys jatkossa yhä isompi bisnes, esimerkiksi harvinaiset maametallit kerätään jatkossa yhä tarkemmin vanhasta kännykästä uusiokäyttöön.

 

Kiitos erilaisten softaratkaisujen, tulevaisuudessa kenenkään ei tarvitse vaivata päätään matkustamisen käytännön valinnoilla – liikkumisoperaattori kertoo tarkan suunnitelman ja yhdistelee sujuvasti yhteiskäyttöauton, julkisen liikenteen, jaetun taksin ja kaupunkipyörän. Rakennukset ovat jatkossa yhä enemmän käyttäjiensä näköisiä, kiitos erilaisten ICT-sovellutusten. Niillä kerätään käyttäjäkokemuksia, joiden pohjalta muokataan tilaa ja palvelua yhä käyttäjäystävällisemmäksi.

 

Tässä kehityksessä olemme vasta alussa. ICT helpottaa monia ilmastomyönteisiä valintojamme. ICT tulee lopulta muuttamaan maailmaa enemmän kuin sähkö teki aikanaan. Myös tässä tapauksessa vaikutukset osuvat kaikille elämänaloillemme.

 

Lisää Circwaste-hankkeesta

Piditkö artikkelista?
Jaa se myös muille!