JTF – Oikeudenmukaisen siirtymän rahasto

Oikeudenmukaisen siirtymän rahastolla tuetaan vihreän kasvun politiikkaa ja EU:n tavoitetta olla ilmastoneutraali vuonna 2050.

Oikeudenmukaisen siirtymän rahaston (JTF) tarkoituksena on tukea alueita, joihin turpeen energiakäytöstä luopuminen vaikuttaa eniten. Rahasto mahdollistaa ainutlaatuisella tavalla maakunnan vihreän siirtymän ja aluetalouden monipuolistamisen varsin nopeasti ja suurtenkin hankkeiden kautta uudelle tasolle. Nyt on lupa ja mahdollisuus ajatella isosti ja satsata laadukkaisiin hankkeisiin! Rahoitusta välittävät sekä maakuntaliitot että Keski-Suomen ELY-keskus.

Keski-Suomeen ohjatusta 38,3 M€ kokonaissummasta 18,9 M€ rahoitus suunnataan Keski-Suomen strategian ja Keski-Suomen siirtymäsuunnitelman mukaisesti Keski-Suomen aluetalouden uudistamiseen ja monipuolistamiseen sekä vihreään siirtymään. Tämä osuus myönnetään Keski-Suomen liiton kautta. Keski-Suomen ELY-keskuksen kautta on haettavissa puolestaan yritysten investointi- ja kehittämishankkeisiin 13,4 M€, osaamisen kehittämiseen 1,9 M€ ja turvetuotantoalueiden jälkikäyttöä ja vesistökunnostuksia varten 3,8 M€.

Tutustu Keski-Suomen JTF-rahoituksen ohjeistukseen

 

Tutustu Hankehakemuksen kysymyksiin

 

Tutustu oikeudenmukaista siirtymää koskevaan suunnitelmaan

 

Oikeudenmukaisen siirtymän valmistelutyön aineisto löytyy verkkosivuiltamme.

 


Ajankohtaista

JTF-haku päättyy

Keski-Suomen liitto sulkee JTF-rahoituksen haun kuntien investoinneille hakemusten runsaan määrän vuoksi. Uusi JTF-rahoitushaku on tarkoitus avata vuoden 2024 alkupuolella, kun käytettävissä olevan rahoituksen määrä varmistuu.

Lue lisää

 


Otsikkokuva "Keski-Suomen liiton JTF-haku avautui 17.4.2023", kuvassa on pehmeillä sävyillä maalattu susi, jolla on aurinkolasit päässä.

JTF-rahoitushaut avautuivat

Keski-Suomen liitossa on haettavana rahoitusta Keski-Suomen oikeudenmukaista siirtymää koskevan suunnitelman mukaisiin hankkeisiin. Rahoituksen tarkoituksena on turvata kestävä aluetalouden uusiutuminen ja monipuolistuminen alueilla, joille turpeen energiakäytön luopumisesta johtuvat haittavaikutukset kohdistuvat eniten, ja edistää samalla ilmastoneutraaliin talouteen siirtymistä.

Haettavana on:

1. Tukea elinvoiman, TKI-toiminnan ja ilmastotyön hankkeille Keski-Suomessa

  • Yhteensä noin 11 miljoonaa euroa Oikeudenmukaisen siirtymän rahaston (JTF) rahoitusta Uudistuva ja osaava Suomi 2021–2027-ohjelman toimintalinjalta 7 (Oikeudenmukaisen siirtymän Suomi).
  • Haku on tarkoitettu aluetalouden uudistumista ja monipuolistamista edistäville elinvoiman kehittämishankkeille sekä tutkimus- ja innovaatiohankkeille. Kuntien ja kuntayhtymien yritysten toimintaedellytyksiä edistäville investoinneille on avoinna oma erillinen haku (kohta 2).
Hakuilmoitus EURA 2021 -järjestelmässä

 

2. Tukea Keski-Suomen kuntien investoinneille yritysten toimintaedellytyksiin (Haku on suljettu)

  • Yhteensä noin 6,6 miljoonaa euroa Oikeudenmukaisen siirtymän rahaston (JTF) rahoitusta Uudistuva ja osaava Suomi 2021–2027-ohjelman toimintalinjalta 7 (Oikeudenmukaisen siirtymän Suomi).
  • Haku on suunnattu investoinneille, jotka kuuluvat kunnan toimialaan ja joilla kehitetään yritysten toimintaedellytyksiä. Muille kehittämis- ja investointihankkeille on avoinna oma erillinen Keski-Suomen liiton JTF-haku (kohta 1).
Hakuilmoitus EURA 2021 -järjestelmässä

 

Huomaathan, että noudatamme JTF-hauissa jatkuvan haun periaatetta. Hakemus tulee toimittaa liitteineen EURA 2021 -järjestelmässä 17.4.–30.11.2023 välisenä aikana. Käsittelemme hakemukset kolmessa vaiheessa EURA 2021 -järjestelmän ilmoittaman hakemuksen jättämisajankohdan perusteella:

Käsittely / Määräaika hakemuksille

  • 17.4.–22.5.2023
  • 23.5.–8.9.2023
  • 9.9.–30.11.2023 Hakua ei avata!

Huom! Suljimme haun 8.9.2023 päättyneen hakujakson jälkeen hakemusten runsaan määrän vuoksi. Uusi JTF-haku avataan ensi vuoden 2024 alkupuolella. 

 

JTF-hakuinfon 21.4. mainoskuva

JTF-hakuinfo hankehakijoille 21.4.2023

Järjestimme JTF-hankerahoituksen hakijoille etäyhteydellä pidettävän infotilaisuuden 21.4.2023 kello 10–12. Tilaisuudessa esiteltiin Keski-Suomen liiton avaamaa JTF-hankehakua.

Ohjelma:

10.00 Keski-Suomen liiton JTF-hakujen sisällöt (Outi Leppäkangas, kehittämispäällikkö)
10.20 Kuntien perusrakenteen investoinnit (Hilkka Laine, rahoituspäällikkö)
10.40 Kehittämishankkeet ja niihin liittyvät investoinnit (Tero Rautiainen, kehittämispäällikkö)
11.05 Yksinkertaistetut kustannusmallit ja palkkakustannusmallit (Hannu Koponen, kehittämispäällikkö)
11.30 Vinkkejä hakuun (Outi Leppäkangas, kehittämispäällikkö)

Lue myös tilaisuudessa esitetyt kysymykset vastauksineen Q&A-koosteesta.

 

Heräsikö kysymyksiä? Ota yhteyttä!

Hilkka Laine

Hilkka Laine

Rahoituspäällikkö

040 595 0014

hilkka.laine[at]keskisuomi.fi

Ohjelmatyö, hankerahoitus, maaseudun kehittäminen

Outi Leppäkangas

Outi Leppäkangas

Kehittämispäällikkö

040 673 3544

outi.leppakangas[at]keskisuomi.fi

Hankerahoitus

Tero Rautiainen

Tero Rautiainen

Kehittämispäällikkö

040 596 0882

tero.rautiainen[at]keskisuomi.fi

Uudistuva teollisuus, bio- ja kiertotalous, yritystoiminnan kehittäminen ja rahoitus

Mari Saalamo

Mari Saalamo

Rahoitusasiantuntija

040 590 4264

mari.saalamo[at]keskisuomi.fi

Aluekehityksen ja rahoituksen tehtävät, MYRS:n ja hankeryhmän sihteeri