Maakuntatunnukset
Maakunnan tunnus ja maakuntalintu: Metso
Metsoa, maakuntalintuamme, on käytetty Keski-Suomen tunnuksena 1950-luvulta lähtien. Alkuperäisen metsotunnuksen suunnitteli taiteilija Ahto Numminen v. 1951. Läänintaiteilija Markku Asunta piirsi nykyisin käytettävän metsotunnuksen v. 1975.
Ladattavat tiedostot
Keski-Suomen vaakuna
Maakuntavaltuuston v.1995 hyväksymässä, Kansallisarkiston vahvistamassa Keski-Suomen vaakunassa on musta, punavaruksinen soidinmetso hopeisessa kentässä.
“Keski-Suomen maakuntaliitto otti maakuntavaakunahankkeen ensimmäisen kerran esille hallituksen kokouksessa 13.4.1951, jolloin se päätti julistaa taiteilijoille maakuntavaakuna-
kilpailun.
Vaakunakilpailusta ilmoitettiin lehti- ilmoituksella 4.8.1951. Maakuntavaakunan kilpailulautakunta suoritti osaltaan valinnan 12.12.1951 Suomen Kaupunkiliiton toimistossa. Läsnä olivat maakuntaliiton edustajina maisteri Sirkka Valjakka, kunnallisneuvos Ahti Kärkkäinen ja varatuomari Veikko Hyytiäinen, maalaiskuntien liiton edustajana maisteri Aarne Eskola, kaupunkiliiton edustajana johtaja Aarre Simonen sekä Suomen Taidepiirtäjäin Liiton edustajana taiteilija Olof Erikson. Pöytäkirjan laati kanslia-apulainen Maire Tuuri.
1. palkinnon kilpailussa sai taiteilija B. Harald Hellström, 2. palkinnon taiteilija Ahto Numminen ja 3. palkinnon taiteilija Ahti Hammar.
Suoritetun vaakunakilpailun jälkeen maakuntapäivät käsitteli asiaa 7.3.1952. Maakuntavaakunan aiheeksi päätettiin hyväksyä 2. palkinnon saanut metsoaihe. Vaakunan väritystä viimeisteltiin vielä paremmin Keski-Suomeen sopivaksi.”
– Keski-Suomen liiton maakuntavaltuuston pöytäkirja 7.6.1995, § 9
Keski-Suomen värit
Keski-Suomen värit ovat musta – valkoinen – punainen. Värit ovat peräisin Keskisuomalaisen osakunnan nauhasta. Värit – musta, valkoinen ja punainen – päätettiin Keskisuomalaisen osakunnan kokouksessa 15.2.1932.
Värikoodit: punainen: PMS 185, hopea: PMS 877 metalli. Hopeaa käytetään valkoisen metallivärisenä vastineena.
Keski-Suomen lippu
Lippu 200 x 200 cm
Kantolippu 120 x 120 cm
Pöytästandaari
Maakunnan standaari on alhaalta kolmisakarainen valkoinen standaari, jonka kuva-aiheena on sama metso kuin Keski-Suomen vaakunassa ja lipussa.
Isännänviiri
Keski-Suomen isännänviiri on musta-valko-punainen pystysuunnassa alaspäin kapeneva viiri, jonka yläosassa on metsotunnus.
Viirin myynti:
Keski-Suomen Nuorisoseurain Liitto
Maakuntakukka: Päivänkakkara
Päivänkakkara on paisteisten ketojen ja niittyjen kukka. Sopivien kasvupaikkojen vähentymisestä huolimatta päivänkakkara on Keski-Suomessa edelleen yleinen, mutta suuria kasvustoja tapaa enää harvoin. Useimmiten päivänkakkara kukoistaakin vähäisellä ketokaistaleella pellon tai tien pientareella, missä se säilyy tehokkaan siementuotantonsa ansiosta.
Maakuntakala: Järvitaimen
Järvitaimen on täysikasvuisena 60-80 cm pitkä, mutta voi kasvaa 110 cm:n pituiseksi ja 22-23 kilon painoiseksi. Kasvu eri järvissä vaihtelee suuresti ravinnon saannista riippuen. Suomessa järvitaimenta tavataan kaikissa suurimmissa järvissä aina Inarinjärven pohjoispuolelle saakka.
Maakuntanisäkäs: Metsäjänis
Kuntaliiton verkkosivujen mukaan metsäjänis kuuluu Keski-Suomen tunnuksiin. Virallista päätöstä asiasta ei ole tiedossa. Jos joku tietää valinnasta enemmän, pyydetään ottamaan yhteyttä: kirjaamo[at]keskisuomi.fi
Kehitetään Keski-Suomea yhdessä! Ota yhteyttä!
Jenni Isopahkala
viestintäpäällikkö
040 640 1994
jenni.isopahkala[at]keskisuomi.fi
Viestintä, vuorovaikutus, mediayhteistyö, verkkosivut