Kaikille tarjottava digituki

Digituki kaikkien keskisuomalaisten saatavilla.

Mitä on digituki?

Digituki tarkoittaa opastamista laitteiden, sähköisten palveluiden tai sovellusten käytössä. Digituki auttaa sinua esimerkiksi käyttämään älylaitteita ja asioimaan internetissä itsenäisesti ja turvallisesti. Voit saada digitukea kasvokkain, etänä esimerkiksi puhelimessa, tai erilaisilla kursseilla tai koulutuksissa. Digitukea on tarjolla sekä ilmaiseksi että maksullisena palveluna.

Me kaikki kohtaamme välillä ongelmia laitteiden ja erilaisten sähköisten palveluiden kanssa. Apua voi tarvita esimerkiksi sovelluksen lataamisen tai veroilmoituksen täyttämisen kanssa. Viranomaisten kanssa asioidessa viranomaisen oma asiakaspalvelu on aina ensisijainen tuen antaja.

Mistä saan apua digipulmissa?

Paikalliset palvelut

Kirjastot

Kirjastot tarjoavat opastusta kirjaston e-palveluiden käytössä sekä muiden sähköisten laitteiden ja palveluiden peruskäytössä. Digitukea saa paikan päällä ilman ajanvarausta. Kirjastoissa saattaa päivystää myös vapaaehtoisia digitutoreita, jotka auttavat sinua erilaisissa digipulmissa.
Kirjastoissa on usein asiakastietokone, jota voit käyttää, jos sinulla ei ole omaa laitetta. Opastus on maksutonta.
Lisätietoja saat kysymällä kirjastosta tai kirjaston nettisivuilta.

Asiointipisteet

Kuntien asiointipisteet tai yhteispalvelupisteet opastavat viranomaisasioinnissa, eli esimerkiksi Kelan, TE-palveluiden ja Verohallinnon asioissa. Asiointipisteiden kautta voit myös mahdollisesti keskustella viranomaisten kanssa tietokoneen etäyhteyden välityksellä. Asiointipisteillä on usein asiakastietokone, jota voit käyttää, jos sinulla ei ole omaa laitetta. Neuvonta on maksutonta.

Lisätietoja saat kysymällä asiointipisteeltä, kunnanvirastosta tai kunnan nettisivuilta.

Kansalaisopistot

Kansalaisopistot järjestävät tietotekniikkaa ja sen käyttöä käsitteleviä kursseja ja muuta toimintaa. Kurssit alkavat yleensä syksyisin ja keväisin, ja niiden aiheet vaihtelevat kansalaisopistojen ja kysynnän mukaan. Kursseille osallistuminen on maksullista.

Lisätietoja saat kansalaisopistojen esitteestä sekä kansalaisopistojen nettisivuilta.

Pankit

Oma pankkisi auttaa sinua käyttämään nettipankkia sekä nettipankkitunnuksiasi. Nettipankkitunnuksia tarvitaan myös muissa palveluissa, jos niihin täytyy käyttää vahvaa tunnistautumista. Pankit neuvovat asiakkaita aukioloaikojen puitteissa. Neuvonta on pankin asiakkaille maksutonta.

Lisätietoja saat kysymällä omasta pankistasi tai pankin nettisivuilta.

Etätukea Keski-Suomessa

Valtakunnalliset palvelut

Suomessa on monia koko maan kattavia palveluita, jotka neuvovat kaikkia suomalaisia digipulmissa tai omien palveluidensa nettisivujen käytössä ja sisällöissä. Nämä valtakunnallisista opastuspalveluista saat neuvontaa yleensä etänä puhelimen tai nettisivujen chat-keskustelun välityksellä.

Kansalaisneuvonta

Jos et tiedä, mihin julkiseen palveluun asiasi liittyy tai et tiedä, miten palvelua käytetään, saat apua Kansalaisneuvonnasta. Palvelu ohjaa sinut oikeaan julkiseen palveluun ja neuvoo niiden käytössä. Kansalaisneuvonta palvelee kaikkia Suomen asukkaita maksutta.
Soita numeroon: 0295 000 (ma-pe 8-21, la 9-15)
Lähetä sähköpostia osoitteeseen: palveluneuvoja@kansalaisneuvonta.fi
Chattaile tai lähetä lomake netissä osoitteessa: www.kansalaisneuvonta.fi

Kela

Kela auttaa kaikkia omien palveluidensa käytössä, esimerkiksi verkkosivujen käytössä ja lomakkeiden täyttämisessä.
Ota yhteyttä asiakaspalveluun Kelan sivuilla.

TE-palvelut

TE-palvelut auttavat sinua muun muassa hakemaan työttömyyskorvausta ja etsimään töitä.
Ota yhteyttä asiakaspalveluun TE-palveluiden sivuilla.

Vero

OmaVero-palvelussa voit hoitaa veroasiasi internetin välityksellä. Verohallinto auttaa sinua veroasioissa yleisesti, sekä esimerkiksi täyttämään sähköisen veroilmoituksen tai löytämään tilanteeseen oikean lomakkeen.
Ota yhteyttä asiakaspalveluun Verohallinnon sivuilla.

Suomi.fi

Suomi.fi -palvelusta löydät tietoa viranomaisten kanssa asiointiin eri elämäntilanteissa. Palvelusta löydät myös lähimmän palvelupaikan, jossa voit hoitaa asiasi.
Lisätietoja Suomi.fi -palvelusta löydät heidän nettisivuiltaan.

Digituki kunnissa

Näiltä sivuilta löydät lisätietoa juuri sinun kuntasi digituesta:

Muurame

Laukaa

 

Heräsikö kysyttävää? Ota yhteyttä!

Heidi Kervinen

Heidi Kervinen

Aluekehitysasiantuntija

040 612 4994

heidi.kervinen[at]keskisuomi.fi