Keski-Suomen päivän tapahtumat 18.4.2024
Millaisista elementeistä rakentuu hyvä huominen?
Miten sinä voit vahvistaa hyvää huomista Keski-Suomessa?
Hyvää huomista, Keski-Suomi!
Keski-Suomen päivänä 18.4. juhlimme maakuntaamme teemalla Hyvää huomista, Keski-Suomi! Juhlapäivän aikana pysähdymme erityisesti katsomaan Keski-Suomen tulevaisuuteen ja kasvattamaan innostusta, luottamusta ja toivoa tulevaan. Voit lukea lisää maakuntapäivästämme yleisellä tasolla verkkosivultamme.
Olemme koonneet tälle sivulle eri puolilla maakuntaa järjestettävät Keski-Suomen päivän tapahtumat 18.4.2024. Kooste on laadittu keskisuomalaisten ilmoituksista.
Keski-Suomen päivän juhlinta voi näyttää monenlaiselta. Oman tapahtuman järjestäminen, tapahtumaan osallistuminen tai päivässä rauhoittuminen ovat kaikki erinomaisia tapoja osallistua. Voit jakaa tunnelmia juhlapäivästäsi sosiaalisessa mediassa aihetunnisteilla #keskisuomi ja #keskisuomenpäivä.
Ohjelma
Tapahtumat on jaettu kunnittain. Tapahtumien päivämäärä on lähtökohtaisesti 18.4.
Listalta puuttuviin kuntiin ei ilmoitettu tapahtumia.
Hankasalmi
Metsästyksen historiaa ja nykyisyyttä
- Kello 18.00.
- Hallan tupa, Kirkkorannantie 2.
- Järjestäjinä Hankasalmen kotiseutuyhdistys, EräsPete ja Hankasalmen riistanhoitoyhdistys.
Paavo Valkonen: Ansoista rihlaan ja haulikkoon. Petri Korhonen: Metsästyksestä tänään. Museokylän asekokoelman tarinaa. Kahvit omakustantaisesti.
Jyväskylä
Keski-Suomen Nuorisofoorumi
- Kello 10–16.
- Kansalaistoiminnankeskus Matara, Matarankatu 6 A1. Myös etäosallistumismahdollisuus.
- Ilmoittautuminen viimeistään 11.4.2024.
- Järjestäjinä Nuorten Suomi ry, yhteistyössä Keski-Suomen Nuorisovaltuuston, maakuntaliiton ja hyvinvointialueen kanssa.
Keski-Suomen Nuorisofoorumi on vuosittain järjestettävä tapahtuma, joka kokoaa vaikuttamisesta kiinnostuneita nuoria yhteen. Vuoden 2024 teemana on nuorten nostamat aiheet; mielenterveys, tekoäly ja turvallisuus, joihin pureudutaan asiantuntijoiden opastuksella. Päivän aikana on myös Keski-Suomen Nuorisovaltuuston avoin kokous. Lisätietoa ohjelmasta ja ilmoittautuminen Nuorisofoorumin verkkosivulta.
Soluttautujat
- Kello 13–14.
- Jyväskylän pääkirjasto, Vapaudenkatu 39–41.
- Järjestäjänä Keski-Suomen Tanssin Keskus / Keski-Suomen liitto.
Keski-Suomen Tanssin Keskuksen soluttautujat ovat sikin sokin kirjaston hyllyjen välissä. Soluttautujat sulautuvat ympäristöön ja sojottavat huutomerkkinä rivien välissä. Soluttautujat inspiroituvat sinusta. Soluttautujiin voit törmätä Jyväskylän kaupungin pääkirjastolla to 18.4. klo 13-14. Esiintymässä Lotta Rautakorpi ja Anna-Kaarina Jokinen. Lisätietoa Keski-Suomen Tanssin Keskuksesta heidän verkkosivuillaan.
Keski-Suomen maakuntapäivän juhlatilaisuus
- Kello 13.30.
- Minnansali, Jyväskylän pääkirjasto, Vapaudenkatu 39–41.
- Järjestäjinä Jyväskylän vanhusneuvosto ja Jyväskylän kaupungin kulttuuripalvelut.
Jyväskylän vanhusneuvosto juhlistaa Keski-Suomen maakuntapäivää kaupunginkirjaston Minnansalissa. Tilaisuudessa pääset kuulemaan vanhusneuvoston ajankohtaisia asioita ja ideoimaan yhdessä ikäystävällisiä asiakokonaisuuksia Jyväskylässä. Tilaisuuden lopuksi esiintyy kahden nuoren kanteletaiturin perustama Kimallekaksikko. Tilaisuus on maksuton.
Taiteilijatapaamisessa taidegraafikko Annu Vertanen
- Kello 15.00–16.00.
- Jyväskylän taidemuseo, Kauppakatu 23.
- Järjestäjänä Jyväskylän taidemuseo.
Annu Vertanen (s. 1960) on kansainvälisesti tunnetuimpia suomalaisia taidegraafikoita. Taiteilijatapaamisessa Annu Vertanen kertoo työstään ja puupiirrostekniikalla toteutuvista teoksistaan. Lisätietoa näyttelyn verkkosivulta.
PERUTTU Keski-Suomen esihistorian opastus
Kello 16.15.Aalto2-museokeskus.Järjestäjänä Keski-Suomen museo.
Tervetuloa kuulemaan KeMun arkeologi Miikka Kumpulaisen opastusta Keski-Suomen alueen esihistoriasta. Opastus esittelee ne kulttuurivaiheet aina kivikaudesta keskiaikaan, jotka johtivat nykykulttuuriin. Samalla valotetaan muutamien esineiden mielenkiintoisia tarinoita ja merkitystä aikansa ihmisille. Opastus sisältyy Aalto2-museokeskuksen pääsymaksuun. Meillä käy Museokortti. Lisätietoja Keski-Suomen museon verkkosivuilta.
Luento: Annu Vertanen – Tuntuja ja tuulia– huomio ekologiseen kestävyyteen ja materiaalisuuteen taiteessa ja taidegrafiikassa
- Kello 16.30–17.30.
- Wolmarinsali, Jyväskylän pääkirjasto, Vapaudenkatu 39–41.
- Ilmoittautuminen luennolle Wolmarinsaliin Jyväskylän kansalaisopiston verkkosivulta.
- Luento on seurattavissa myös Zoomissa.
- Järjestäjänä Jyväskylän taidemuseo ja Jyväskylän kansalaisopisto.
Annu Vertanen on kuvataiteilija, joka toimii taidegrafiikan professorina Taideyliopiston Kuvataideakatemiassa Helsingissä. Hänellä on vuosikymmenien oma kokemus taidegraafikkona, lisäksi hän seuraa tiiviisti kotimaisen ja kansainvälisen grafiikkayhteisön reaktioita ekologisen kestävyyden ajankohtaisiin vaateisiin.
Konsertti: Mahler 9
- Kello 18.
- Paviljonki, Lutakonaukio 12.
- Järjestäjänä Jyväskylä Sinfonia.
Eugene Tzigane, kapellimestari. Jyväskylä Sinfonia & Kuopion kaupunginorkesteri. Gustav Mahler: Sinfonia nro 9. Lisätietoa tapahtuman verkkosivulta.
Keuruu
Keski-Suomen päivän Kirjastokeikka: Keuruun kansalaisopiston ukulele-ryhmä
- Kello 17.30.
- Keuruun kirjasto, Pitäjäntuvantie 5.
- Tapahtuman järjestävät Keuruun kaupunginkirjasto ja Jane-Veera Paakkolanvaara.
Keuruun kansalaisopiston ukulele-ryhmä soittaa kevyttä ohjelmistoa hyvällä huumorilla ja nauttii esiintymisestä. Ryhmää johtaa Ann-Marie Hakulinen.
Teos ja taiteilija -näyttely: Onni Oja
- Kello 17.30.
- Keuruun museo, Kangasmannilantie 4.
- Järjestäjänä Keuruun museo.
Museolla avautuu uusi näyttelykokonaisuus Teos ja taiteilija. Kokonaisuuden ensimmäistä taiteilijaa Onni Ojaa esittelemässä mesenaatti Jouni Hirvonen. Taidemaalari, professori Onni Oja (1909–2004) on maineikkaimpia Keuruulla syntyneistä taiteilijoista. Hänen tuotantonsa on laaja ja monipuolinen. Hän oli arvostettu muotokuvamaalari, jolta tilattiin n. 300 henkilömuotokuvaa. Oja oli myös suosittu monumentaalimaalari, jonka tuotantoon kuuluu sekä seinä- että lasimaalauksia. Parhaiten Onni Oja kuitenkin tunnetaan suomalaisten kylämaisemien kuvaajana. Tapahtumaan ja näyttelyyn on vapaa pääsy!
Kinnula
Kamu-kahvila
- Kello 10–12.
- Kinnulan kirjasto, Keskustie 27.
- Järjestäjinä Keski-Suomen Muistiyhdistys, Kinnulan alaosasto ja Kinnulan kirjasto.
Muistikahvilassa vierailee fysioterapeutti Markku Ruuska. Aiheena: Liike on paras lääke. Lisätiedot Kinnulan kirjasto / p. 044 4596 261.
Suomen presidentit ja heidän puolisonsa
- Kello 19.
- Kinnulan kirjasto, Keskustie 27.
- Järjestäjinä Juhlatoimikunta ja Kinnulan kirjasto.
Multimediaesitys presidenteistä ja heidän puolisoistaan. Esityksen ovat koostaneet Marjatta ja Juhani Räihä. Lisätiedot Kinnulan kirjasto / p. 044 4596 261.
Kinnulasta kirjoitettua – kirjanäyttely
- 8.4.–21.4.2024, esillä kirjaston aukioloaikoina.
- Kinnulan kirjasto, Keskustie 27.
- Järjestäjänä Kinnulan kirjasto.
Esillä Kinnulaa koskevia ja kinnulalaisten kirjoittajien kirjoittamia kirjoja. Lisätiedot Kinnulan kirjasto / p. 044 4596 261.
Monenlaista Myllykylältä – näyttely
- 15.4.–21.4.2024, esillä kirjaston aukioloaikoina.
- Kinnulan kirjasto, Keskustie 27.
- Järjestäjinä Myllykylän kyläyhdistys ry ja Kinnulan kirjasto.
Pienen kyläyhteisön yhteistä toimintaa koottuna näyttelyksi. Esillä taidetta, kädentaitoja ja kuvia kyläyhdistyksen tapahtumista vuosien varrelta. Tervetuloa tutustumaan! Lisätiedot Kinnulan kirjasto / p. 044 4596 261.
Muurame
‘Juuret ja Versot’ – sukupolvet kohtaavat perinneleikkien ja -laulujen parissa
- Kello 17–19.
- Muuramen perhekeskus, Virastotie 5.
- Järjestäjinä Muuramen perhekeskus ja Opas-hanke.
Lapsiperheille ja ikäihmisille tarkoitettu sukupolvien kohtaamis-tapahtuma, jossa laulamme haitarin säestyksellä ja leikimme perinneleikkejä. Lisäksi tutustumme kätten töihin ja askartelemme muistoksi päivästä perinnekorun. Lisätiedot tapahtumasta Tarja Vilhuniemeltä, puh. 040 540 7811 tai sähköpostitse tarja.vilhuniemi[at]evl.fi.
Petäjävesi
Elokuvanäytös: Sodan ja rauhan lapset
- Kello 15.30.
- Auditorio Miilu, Miilutie 4.
- Järjestäjänä Keski-Suomen elokuvakeskus.
Sodan ja rauhan lapset rakentuu arkistomateriaalille, elokuvien, valokuvien, radio-ohjelmien, kirjojen, lehtien ja musiikin propagandistiselle aineistolle sekä myös lasten ja nuorten omille päiväkirjamerkinnöille. Arkistomateriaali johdattaa näkemään suomalaisten nationalistisen kasvatuksen ja lapsiin asetetut roolimallit, joita ohjailtiin suoraan valtiovallan ja auktoriteettien toimesta. Isänmaan tarpeita korostavia puheita esittävät mm. presidentti Risto Ryti, kansanedustaja, pastori Elias Simojoki, kansanrunouden tutkija Elsa Enäjärvi-Haavio sekä tietysti marsalkka Mannerheim. Lisätietoa tapahtuman verkkosivulta.
Elokuvanäytös: Prinsessa Pikkiriikki
- Kello 18.00.
- Auditorio Miilu, Miilutie 4.
- Järjestäjänä Keski-Suomen elokuvakeskus.
Kun Prinsessa Pikkiriikki saa kuulla, että äidin sisuskaluissa asusteleva pikkuveli aikoo pian muuttaa Pikkiriikin huoneeseen, hänelle riittää. Hän saa Rouva Jenssenintädiltä idean ja taikoo määräilevät aikuiset Himpskattiin taikakoiransa Makkaran avulla. Naapuriin juuri muuttanut Prinsessa Pöjöläinen tietää missä unelmien prinsessalinna sijaitsee ja kun vanhemmat eivät ole estämässä, he lähtevät yhteistuumin seikkailuun. Lisätietoa tapahtuman verkkosivulta.
Saarijärvi
Keski-Suomen päivä Saarijärven museossa
- Kello 13.00–14.15 ja klo 17.00-18.15.
- Saarijärven museo, Herajärventie 2.
- Järjestäjänä Saarijärven museo.
Opastus Samuli Heimosen ja Päivi Siikamäen taidenäyttelyyn “MAAilman ääriin” ja visuaalinen Minun Keski-Suomeni -työpaja.
Toivakka
Hemmotteleva kasvojooga -kurssi
- Kello 18–19.15.
- Nisulan kylätalo, Niemelä 19.
- Ilmoittautuminen viimeistään 16.4. puhelimitse 040 758 2749.
- Hinta 15 € sisältää pienen iltapalan.
- Järjestäjänä Nisulan kyläseura.
Tule oppimaan, miten rentoutat kasvojen ja leuan jännitykset lempeällä käsittelyllä, silotat kasvojen uurteita ja kirkastat niiden ilmettä ilman kemikaaleja, aktivoit lepohermostoasi ja lasket stressitasoa. Saat kurssin ohjeisiin videolinkin omaa harjoittelua varten. Lisätiedot puhelimitse 040 758 2749/Nisulan kyläseura.
Lisätiedot:
Matti Heikkilä
siviilipalvelusvelvollinen
040 554 0830
matti.heikkila[at]keskisuomi.fi
Viestintä