Keski-Suomen ja Pirkanmaan julkaiseman selvityksen mukaan sähköistyminen ja vedyn käyttö ovat keskeisessä roolissa fossiilisten polttoaineiden korvaamisessa.
Vetyä, virtaa ja vihreää voimaa
Keski-Suomen ja Pirkanmaan maakuntien liitot ovat julkaisseet vaihtoehtoisten käyttövoimien jakeluverkon kehittämisselvityksen. Selvityksen mukaan sähköistyminen, erityisesti akkusähkön käyttö, ja vedyn hyödyntäminen ovat keskeisessä roolissa fossiilisten polttoaineiden korvaamisessa.
Sähkökäyttöiset ajoneuvot yleistyvät nopeasti erityisesti henkilöliikenteessä, kun taas vetyä pidetään lupaavana ratkaisuna raskaassa liikenteessä ja teollisuudessa, joissa energiantarve on suurempi ja toimintamatkat pidempiä.
Polttoainevalikoima monipuolistuu
Vetytalouden kehittäminen tarjoaa alueille myös uutta liiketoimintaa ja investointimahdollisuuksia. Pirkanmaalla nähdään potentiaalia vetyosaamisen ja -teknologian keskuksena, kun taas Keski-Suomi painottaa infrastruktuurin kehittämistä. Suomen ensimmäisen vedyn jakeluaseman on suunniteltu avautuvan vuoden 2025 aikana Jyväskylässä.
Biodieselin, biokaasun ja synteettisten polttoaineiden käyttö tukee siirtymää erityisesti raskaassa liikenteessä ja maataloudessa. Selvitys painottaa, että alueilla tulisi ylläpitää teknologianeutraalia lähestymistapaa eli tukea eri käyttövoimien rinnakkaista kehitystä sovelluskohteen mukaan.
Selkeää ohjausta ja pitkäjänteistä politiikkaa tarvitaan
Keski-Suomi ja Pirkanmaa peräänkuuluttavat valtiolta selkeää ja pitkäjänteistä ohjausta sekä investointeja infrastruktuuriin, kuten lataus- ja tankkausverkostoihin.
– Monet alan yrityksistä ovat sitoutuneet vihreään siirtymään ja tavoittelevat päästöjen vähentämistä. Epävarmuus lainsäädännöstä tai tuista voi kuitenkin hidastaa merkittävästi yritysten investointihalukkuutta, kuvaa Keski-Suomen liiton suunnittelujohtaja Hanna Kunttu.
Alueellinen yhteistyö ratkaisevaa
Yhteisselvitys korostaa alueiden mahdollisuuksia vihreän siirtymän edelläkävijöinä.
– Näemme Keski-Suomen ja Pirkanmaan yhteistyön yhtenä avaintekijänä, joka mahdollistaa resurssien ja osaamisen tehokkaamman hyödyntämisen. Tarvitsemme myös kuntia ja yrityksiä aktiiviseen rooliin ja yhteistyöhön vihreän siirtymän edistämisessä, kannustaa Pirkanmaan liiton suunnittelujohtaja Ruut-Maaria Rissanen.
Tutustu selvitykseen verkkosivuillamme:
Vaihtoehtoisten käyttövoimien jakeluverkon kehittämisselvitys 2025
Ympäristöministeriö myönsi selvityksen toteuttamiseen valtion erityisavustuksen vihreän siirtymän investointihankkeiden edistämiseksi.
Lisätietoja:
Hanna Kunttu
suunnittelujohtaja, Keski-Suomen liitto
040 591 5901
hanna.kunttu[at]keskisuomi.fi
Ruut-Maaria Rissanen
suunnittelujohtaja, Pirkanmaan liitto
044 422 2264
ruut-maaria.rissanen[at]pirkanmaa.fi