Keski-Suomen kulttuurigaalassa palkittiin kulttuuripersoonia ja -tekoja

2024 Ajankohtaista • 9.11.2024 | Keski-Suomen liitto

Keskisuomalainen kulttuuriväki kokoontui juhlimaan yhdessä taidetta ja kulttuuria Keski-Suomen Kulttuurigaalaan. Kulttuurigaalaa vietettiin Jyväskylän kaupungintalon kauniissa juhlasalissa. Tilaisuuden järjestivät Keski-Suomen liitto, Taiteen edistämiskeskus, Suomen Kulttuurirahaston Keski-Suomen rahasto ja Jyväskylän kaupunki.

Kulttuurigaalan logo

Keski-Suomen Kulttuurigaala kokosi keskellä marraskuun pimeyttä kulttuurin valoa säkenöiviä ihmisiä maakunnan eri puolilta juhlimaan yhdessä taidetta ja kulttuuria. Kolmannen kerran järjestettyä Keski-Suomen Kulttuurigaalaa vietettiin tänä vuonna Jyväskylän kaupungintalolla.

– Keski-Suomi on ollut aina sivistyksen, koulutuksen ja osaamisen maakunta. Meille keskisuomalaisille kulttuuri on sivistystä. Keskisuomalainen kulttuuri kukoistaa, näkyy ja kuuluu niin paikallisesti kuin valtakunnallisestikin aina maamme rajojen ulkopuolelle asti, totesi maakuntajohtaja Pekka Hokkanen tervetulosanoissaan.

Juhlapuheen pitivät taiteellinen johtaja Mimosa Pale ja vastaava tuottaja Elli Toivoniemi Taidelaitos Haihatuksesta. He nostivat puheessaan esiin muun muassa yhteistyön merkityksen.

– On aika tajuta, että yksilökeskeisenä aikana taiteilijat – kuten kaikki muutkin – tarvitsevat ympärilleen toisia ihmisiä ja erilaisia taitoja. Kun voi luottaa toisen taitoihin ja visioon, ei voi mennä kovin paljon pieleen.

Pale ja Toivoniemi haastoivat juhlassa mukana olleet osallistumaan sosiaalisen veistoksen luomiseen. Joutsan keskustaan on tarkoitus rakentaa yhteisöllinen puutarha.

Keski-Suomen taidepalkinto Kristiina Hurmerinnalle ja Konneveden Kotiseutuyhdistykselle

Keski-Suomen taidepalkinto myönnetään vuosittain ansioituneelle taiteilijalle, taiteenalalla toimivalle yhdistykselle tai muulle yhteisölle. Taiteen edistämiskeskus myönsi Keski-Suomen taidepalkinnon Kristiina Hurmerinnalle ja Konneveden Kotiseutuyhdistykselle Naisten viikon järjestämisestä.

Perustelujen mukaan kokonaisuus yhdistää hienosti laadukkaita konsertteja, kiinnostavia asiantuntijapuheenvuoroja, makuelämyksiä, kuvataidenäyttelyitä ja matalan kynnyksen tilaisuuksia. Tapahtuma on hieno esimerkki kunnan ja järjestöjen yhteistyöstä.

Ensimmäinen Keski-Suomen maakunnallinen kulttuuriteko -palkinto KonnTeksti-tapahtumalle

Keski-Suomen maakunnallinen kulttuuriteko -palkinto myönnetään kulttuuriteolle, joka rikastaa maakunnan kulttuurielämää huomionarvoisella tavalla. Keski-Suomen liiton ensimmäisen kerran myöntämän palkinto meni niin ikään Konnevedelle, kirjallisuustapahtuma KonnTekstille. KonnTeksti on pienimuotoinen ja lämminhenkinen tapahtuma, josta huokuu rakkaus lajiin. KonnTeksti nostaa esiin sekä paikallisia että valtakunnallisia taiteen tekijöitä tuoden kulttuurin lähelle ihmisiä ja siten helposti kaikkien saataville.

Jatkossa Keski-Suomen liiton myöntämä maakunnallinen kulttuuriteko -palkinto jaetaan vuorovuosin maakunnallisen kulttuuriympäristö-palkinnon kanssa.

Kulttuuripalkintoja yksilöille ja yhteisöille

Jyväskylän kaupunki jakoi kaksi palkintoa. Jyväskylän kaupungin kulttuuripalkinnon sai mieskuoro Sirkat. Mieskuoro Sirkat on 125 vuotta vanha jyväskyläläinen kuoro. Kuoro on valtakunnallisesti tunnettu ja arvostettu ja se kuuluu osana suomalaiseen pitkän linjan mieskuoro- ja musiikkikulttuuriin. Perinteitä Sirkat vaalii jatkossakin, mutta samalla katse on tulevaisuudessa: ohjelmistoa kehitetään ja monipuolistetaan ja kuulijoille halutaan tarjota kokonaisvaltaisia konserttielämyksiä värikkäillä ja vaihtelevilla repertuaareilla.

Jyväskylän kaupungin Kiitokset kulttuurityöstä -tunnustus annettiin Ghetto Partylle, joka on suomalaisen hip hop -musiikin livekeikkoihin keskittynyt klubikonsepti. Viidentoista vuoden aikana Ghetto Party on järjestänyt kymmeniä klubeja Jyväskylässä ja monen paikallisen räppärin ensimmäiset keikat ovatkin olleet juuri Ghetto Partyn klubi-illoissa. Ghetto Party on Suomen pitkäikäisin rap-klubi, ja sen järjestämät keikat ovat muodostuneet erottamattomaksi osaksi Jyväskylän elävän musiikin kenttää.

Äänekosken kaupungin kulttuuripalkinto myönnettiin kulttuuritoimija Teppo Seppäselle. Seppänen on kulttuurin moniosaaja, sekä taiteen ja musiikin monitaituri, joka tekee arvokasta työtä Äänekosken kulttuurin hyväksi. Seppänen on sydämellään mukana tekemässä niin teatteria, musiikkia kuin tapahtumia, jotka ovat vuosien mittaan tavoittaneet tuhansia ihmisiä.

Muuramen kunnan vuoden kulttuuritekopalkinnon sai puolestaan Niittyahon kesäteatteri, jossa Niittyahon tila ja Murmuu-teatteri toteuttivat paljon kiitosta ja katsojia keränneen Tahdotko naimisiin -maalaiskomedian näytöskauden. Lopputuloksena syntyi upea yhteistyö, joka tarjosi kokonaisvaltaisen elämyksen kahviloineen, kotieläimineen ja maalaismiljöineen.

Kannonkosken kunnan kulttuuripalkinto annettiin Lions Club Kannonkoskelle pitkäjänteisestä, aktiivisesta ja ansiokkaasta kulttuurityöstä Kannonkoskella. Kannonkosken Leijonat ovat onnistuneesti edistäneet yhteisöllisyyttä ja vahvistaneet paikallista kulttuuri-identiteettiä ja yhteenkuuluvuutta sekä yhdistänyt menneisyyden ja nykyhetken, vaalien perinteitä ja tehden perinteisiä työtapoja tunnetuksi sukupolvelta toiselle.

Kulttuuritalo Villa Ranan myöntämän Yläkaupungin Yrjö -palkinnon sai tänä vuonna Pirjo Vuorinen Jyväskylän yliopistolta. Huomionosoitus annettiin periksiantamattomasta kulttuuritoiminnan edistämisestä Jyväskylässä.

Suomen Teatterijärjestöjen Keskusliiton ansio- ja kunniamerkit myönnetään tunnustuksena pitkäaikaisesta työstä ja merkittävästä panoksesta tanssin ja esittävän taiteen hyväksi. Kulttuurigaalassa tunnustus myönnettiin Helena Ratiselle ja Tarja Saralle. Myös aikaisemmin palkittu Teija Häyrynen kukitettiin juhlassa.


Lisätiedot:

Kimmo Suortamo
kulttuurin asiantuntija, Keski-Suomen liitto
040 648 8113
kimmo.suortamo@keskisuomi.fi

Riikka Polso
suunnittelija, Jyväskylän kaupunki
050 573 9751
riikka.polso@jyvaskyla.fi