MYR: Rahoituksen vuoropuhelua tarvitaan

2024 Ajankohtaista Tiedotteet • 9.10.2024 | Jenni Isopahkala

Maakunnan yhteistyöryhmä (MYR) kokousti 9.10.2024 Säynätsalon kunnantalolla. Ennen kokousta MYR tutustui Saurus Oy:n toimintaan. Säynätsalossa sijaitseva pohjoismaiden johtava pelastusajoneuvojen valmistaja ja asiantuntija vahvistaa osaltaan sekä alueellista, kansallista että kansainvälistä huoltovarmuutta. Toimitusjohtaja Juhani Härkösen mukaan yritys työllistää työntekijöidensä ohella laajasti myös lähialueen ihmisiä alihankintansa kautta.

EU-rahoituksen suunnitelma ja tavoitteet 2025–2026

MYR hyväksyi yksimielisesti 9.10.2024 Euroopan unionin alue- ja rakennepolitiikan ohjelman rahoitussuunnitelman vuosille 2025–2026. Keskustelua herätti muun muassa Euroopan sosiaalirahasto plussan (ESR+) rahoituksen alhainen käyttöaste Keski-Suomessa. ESR+ on Euroopan unionin alue- ja rakennepolitiikan rahasto, joka pyrkii edistämään muun muassa työllistymistä ja koulutuksen tasa-arvoa sekä torjumaan syrjäytymistä ja huono-osaisuutta.

– ESR-tyyppisille hankkeille on tarvetta. Keskustelussa painottui, että on tärkeää varmistaa avoin vuoropuhelu hankehakijoiden ja rahoittajien välillä ja pitää rahoittamisen rima mahdollisimman läpäisevänä, kertoo maakunnan yhteistyöryhmän puheenjohtaja Mikko Tiirola.

Keskustelussa nousi esiin myös järjestöjen tärkeä asema osallisuuden vahvistajina sekä järjestöjen, hyvinvointialueen ja kuntien vaikean taloustilanteen huomioiminen omarahoitusvaatimuksissa. 

Orastavaa talouskasvua laskusuhdanteen jälkeen

Kokouksessa kuultiin tuoreita terveisiä maakunnan elinkeinoelämän kehityksestä. Aluekehitysasiantuntija Kirsi Mukkalan mukaan kehityssuunta on ollut odotetusti laskeva, mikä on heijastunut myös maakunnan työllisyyteen. Kehitystä ovat jarruttaneet erityisesti rakentamisen alan vaikeudet. Kansalliseen tilanteeseen verrattuna Keski-Suomen talous on kuitenkin pärjännyt hieman keskitasoa paremmin ja orastavaa kasvua on havaittavissa. Maakunnan ja seutujen elinkeinoelämän kehitystä tuoreilla ja havainnollisilla indikaattoreilla kuvaava Keski-Suomen Aikajana julkaistaan huomenna 10.10. Keski-Suomen liiton verkkosivuilla.

Maakunnan yhteistyöryhmä kuuli myös ilmasto- ja luontoselvityksistä sekä Keski-Suomen liiton ja ELY-keskuksen yhdessä valmisteleman ilmasto- ja luontotiekartan tilanteesta.

Kokouksen koko esityslista on luettavissa Keski-Suomen liiton verkkosivulla

 

Joukko keltaisiin vierailija-tekstillä merkittyihin huomioliiveihin pukeutuneita ihmisiä keltaisen sammutusauton edessä hallitiloissa.
Maakunnan yhteistyöryhmän jäsenet pääsivät tutustumaan Saurus Oy:n toimintaan Säynätsalossa. Hallitiloissa valmistetaan asiakkaille kustomoituja palo- ja pelastusautoja

Maakunnan yhteistyöryhmä (MYR) on lakisääteinen toimielin, joka linjaa maakunnan kehittämistä ja EU-tukien jakoa alueellaan. Maakunnan yhteistyöryhmässä ovat edustettuina maakunnan poliitikot, ohjelmia rahoittava ELY-keskus sekä sidosryhmiä; työmarkkina- ja elinkeinojärjestöjä, yrityksiä, järjestöjä ja muita alueen kehityksen kannalta keskeisiä tahoja. Keski-Suomessa yhteistyöryhmään kuuluu puheenjohtajan lisäksi 24 varsinaista jäsentä.

 

Lisätietoja:

Mikko Tiirola
maakunnan yhteistyöryhmän puheenjohtaja
mikko.tiirola[at]mtk.fi

Pekka Hokkanen
maakuntajohtaja
040 595 0016
pekka.hokkanen[at]keskisuomi.fi

Hilkka Laine
rahoituspäällikkö
040 595 0014
hilkka.laine[at]keskisuomi.fi

Outi Leppäkangas (MYR:n sihteeri)
kehittämispäällikkö
040 673 3544
outi.leppakangas[at]keskisuomi.fi