Kiertotalouspuheesta käytäntöön: Keski-Suomen kiertotalousmessut tarjoilivat tietoa ja käytännön esimerkkejä

2024 Ajankohtaista Blogi • 8.10.2024 | Enni Huotari

Elokuun lopulla järjestetyt kiertotalousmessut kokosivat yhteen kiertotalouden toteuttajia, rahoittajia, osaajia ja muita aiheesta kiinnostuneita.

Kiertotalous teemana läpäisi koko tapahtuman. Puheenvuorojen ja esittelijöiden lisäksi itse tapahtumatilaakin voi pitää kiertotalouden esimerkkinä. Messut järjestettiin Kankaalla rakennuksessa, joka on aikoinaan toiminut Kankaan paperitehtaan teknisenä konttorina, jossa suunnittelijat tekivät työtään. Saneerattu tila toimii nykyisin tapahtumatilana.

Tiukkaa asiaa, keskusteluja ja lämminhenkistä tunnelmaa

Kuvassa yleisö kuuntelee ja katsoo esitystä. Puhuja puhuu yleisön edessä. Puhujan taustalla on kuva, jossa lukee "Heräsikö länsi liian myöhään?" ja kuvia artikkeleista.
Jarkko Vesa puhumassa kriittisistä mineraaleista geopolitiikan näkökulmasta.

Yhtenä kiertotalousmessujen teemana oli kriittiset materiaalit. Messujen keynote-puhuja Jarkko Vesa avasi esityksessään kriittisten materiaalien merkitystä, markkinoita, kytköstä geopolitiikkaan ja kiertotalouden roolia kriittisten materiaalien käytössä. Esitys oli valaiseva ja osittain jopa kauhukuvamainen. Kriittisillä mineraaleilla ja metalleilla on keskeinen asema vihreässä siirtymässä. Samaan aikaan Kiina pitää markkinoilla valta-asemaa ja kierrätysmateriaalit ovat Kiinassa halvempia. Jotta Eurooppa voisi pärjätä tässä yhtälössä, kiertotalousinnovaatioita ei saa unohtaa. Omaa kaivostoimintaakin tarvitaan, vaikkakin kaivosten perustaminen ja käyttöönotto vie aikaa. Jarkko Vesa nosti esiin myös “tekemistä vaille valmiin” Jyväskylässä suunnitellun SER-demolaitoksen, urbaanin kaivoksen.  

Messujen aikana kriittisten materiaalien teemaan palattiin myös Jyväskylän yliopiston puheenvuoroissa. Tämän lisäksi messuilla kuulimme rahoituksesta, jolla edistetään kiertotaloutta. ELY-keskusten myöntämää yritysten kehittämisavustusta voidaan hyödyntää esimeriksi yritysten bio- ja kiertotalouskonsepteihin. Avustusta suunnataan pääasiassa pk-yrityksille.  

Tapahtuman esitysmateriaaleihin voi tutustua tapahtuman verkkosivulla.

Esitysten väliin oli varattu reilusti aikaa verkostoitumiselle, keskusteluille ja näytteilleasettajiin tutustumiselle. Tapahtumassa vallitsi rento ja lämminhenkinen tunnelma. Tieto ja kuulumiset vaihtuivat ja hankeaihioistakin käytiin keskustelua.

Kuvassa useita henkilöitä seisoo ja keskustelee. Taustalla ikkuna ja roll-uppeja.
Keskusteluja kiertotalousmessuilla.

Kiertotalouspuheesta toimintaan ja ajattelutavan muutokseen 

Koska kiertotaloudessa on kyse talousjärjestelmän uudistamisesta, työhön tarvitaan uudenlaista prosessiajattelua ja yhteistyötä. Yhteistyötä tarvitaan niin saman alan yritysten välillä kuin eri sektoreiden välillä. Ei riitä, että esimerkiksi jonkin tuotteen materiaalien kierrätys toteutuu, vaan kiertotalouden pitää olla mukana jo tuotteiden suunnittelussa ja raaka-aineiden hankinnassa. Kiertotalous tarvitsee laajentuakseen myös käytännön esimerkkejä, jotka inspiroivat muita. Näitä esimerkkejä tapahtumassa saatiin erityisesti näytteilleasettajilta, jotka omassa toiminnassaan ovat vieneet kiertotalouspuheen vahvasti toimintaan. Näytteilleasettajat olivat yrityksiä, oppilaitoksia, hankkeita ja julkisia organisaatioita.  

Keski-Suomen ELY-keskuksen Saara Sonnisen kirjoittamassa blogitekstissä tutustutaan tarkemmin Kiertotalousmessujen näytteilleasettajiin. 

Etualalla istuu henkilöitä katsomossa kuuntelemassa puhujaa. Puhujan taustalla on kuva.
Lindström Oy:n Marjut Hiironen puhumassa yrityksen toiminnasta ja tekstiiliteollisuuden ympäristövaikutuksista.

Lindström Oy esitteli omalla pisteellään sekä puheenvuorossaan kiertotalouden roolia Lindströmin toiminnassa. Nähtävillä oli myös tuotteita, joissa on käytetty kierrätettyjä materiaaleja, kuten kuiduksi kierrätettyjä Lindströmin pyyhkeitä. Kiertotalous ei kuitenkaan Lindströmille vain kierrätettyjen materiaalin käyttöä vaan se läpileikkaa koko toimintaa. Tuotteet on suunniteltu pitkäikäisiksi ja tuotantoa tehdään vain tarpeeseen. Tekstiiliteollisuus on yksi maailman saastuttavimmista teollisuudenaloista, joten kiertotalousajattelun laajentumiselle ja kiertotaloustoiminnalle on alalla suuri tarve.  

Näytteilleasettajana olleen Inrego Oy:n toiminta perustuu myös kiertotalouteen. Yritys ostaa organisaatioilta käytöstä poistettuja IT-laitteita. Tyhjennyksen ja huollon jälkeen laitteet myydään esimerkiksi kuluttajille ja kouluihin. Digitalisaation laajentuessa tarvitaan entistä enemmän IT-laitteita ja ohjelmistoja. Nämä taas tarvitsevat energiaa ja materiaaleja, myös aiemmin mainittuja kriittisiä materiaaleja. Siksi onkin tärkeää, että laitteet ja ohjelmistot suunnitellaan pitkäikäisiksi ja että ne uudelleenkäytetään ja kierrätetään tarpeen tullen. Inrego Oy:n esittelijät kertoivat, kuinka edelleen tarvitaan tietoisuuden lisäämistä huollettujen laitteiden käytettävyydestä. Uskoa kuitenkin on siihen, että uudelleenkäytettyjen laitteiden markkina tulee tulevaisuudessa kasvamaan.  

Jo toista kertaa Kiertotalousmessuilla mukana ollut Muotoilutoimisto 2Loops esitteli pisteellään palvelumuotoilun roolia kiertotaloudessa. Yritys suunnittelee palveluita ja toimintamalleja, jotka edistävät kiertotaloutta ja kestävää kehitystä. Vaikka kiertotalous on terminä tunnettu jo pitkään, konseptin laajuutta ei ole vielä täysin sisäistetty yhteiskunnan eri sektoreilla. 2Loopsin esittelijät näkevät, että tulevaisuudessa tulee tietoisuus kiertotaloudesta lisääntymään ja toimintamallit näkymään käytännössä. Messuilla myös kuultiin kuinka 2Loopsin ja Kuluttajaliiton Jaa se! -hanke sai alkunsa viime vuoden kiertotalousmessuilla. Onkin kiinnostavaa nähdä, mitä tämän vuoden messujen myötä syntyy! 

Tapahtuman järjestivät yhteistyössä Jyväskylän yliopisto (Kiertotalouden osaamiskeskittymä ja Kriittiset raaka-aineet tietoon, talteen ja kiertoon (KRIIT) –hanke, joka toteutetaan Euroopan Unionin osarahoittamana), Keski-Suomen ELY-keskus, Keski-Suomen kauppakamari, Jyväskylän kaupunki ja Keski-Suomen liitto (LUMOAVA-hanke, joka toteutetaan Euroopan Unionin osarahoittamana).

Kiertotalousmessut ovat saaneet hyvää palautetta ja messuille toivotaan jatkoa. Jos olet kiinnostunut osallistumaan kiertotalousmessujen suunnitteluun ja toteuttamiseen ensi vuonna, ole yhteydessä Keski-Suomen liiton aluekehitysasiantuntija Enni Huotariin.

Yhteystiedot:

Enni Huotari
Keski-Suomen liitto
040 675 9945
enni.huotari[at]keskisuomi.fi

Logot Jyväskylän yliopisto, Euroopan unionin osarahoittama, kiertotalouden osaamiskeskittymä CECE, Keski-Suomen ELY-keskus, Keski-Suomen kauppakamari, Jyväskylän kaupunki, Keski-Suomen liitto.