Maakuntahallitus keskusteli EU-rahoituksesta, kulttuurista ja hiilineutraaliudesta 

2024 Ajankohtaista Tiedotteet • 27.9.2024 | Jenni Isopahkala

Keski-Suomen maakuntahallitus vieraili perjantaina 27.9.2024 Kivijärvellä. Kokouksen yhteydessä maakuntahallitus tutustui Hannunkiven lomakylän toimintaan sekä tapasi Kivijärven kunnan johtoa ja luottamushenkilöitä. Kunnanjohtaja Pekka Helppikankaan mukaan matkailu on pienelle kunnalle varsin tärkeä elinvoimatekijä. Esimerkiksi tutustumiskohteena ollut Hannunkiven lomakylä toimii kiinteässä yhteistyössä paikallisten ja naapurikuntien yrittäjien kanssa.

EU-rahoituksen perusteita halutaan uudistaa

Vanhempi asiantuntija Jukka Alasentie toi maakuntahallituksen kokoukseen ajankohtaisia terveisiä EU-rahoituksen edunvalvonnan tilanteesta. Puheenvuorossa ja keskustelussa nousi esiin muuan muassa nykyisen koheesiopolitiikan suuraluejaon ongelmallisuus, kun erot alueiden sisällä ovat varsin suuria.

– Selkeä viestimme on, että alueet ovat parhaita asiantuntijoita omiin tarpeisiinsa ja kaikkien alueiden kehitysmahdollisuudet tulee hyödyntää, painottaa maakuntahallituksen puheenjohtaja Tahvo Anttila 

Kulttuurin toimintaedellytykset tulee taata

Maakuntahallitus käsitteli maakunnan kulttuuripolitiikkaa ja antoi lausunnon valtioneuvoston kulttuuripoliittisesta selonteosta, jossa painotetaan muun muassa kulttuurin saavutettavuutta ja sen roolia muutosvoimana. Lausunnon mukaan alueiden ja kuntien mahdollisuudet tarjota kulttuuripalveluita tulee varmistaa myös taloudellisesti. Maakuntahallitus on kohdentanut tänä vuonna kehittämisrahoitusta puoli miljoonaa euroa juuri kulttuurin ja yhteisöllisyyden kehittämiseen. Myönteiset rahoituspäätökset käsitellään lokakuun kokouksessa.

Hiilinielujen ja -varastojen selvitys julkaistaan lokakuussa

Ympäristöasiantuntija Suvi Bayr esitteli maakuntahallitukselle Hiilineutraali Keski-Suomi 2030 -tiekartan tilannetta. Maakuntastrategiaan kiinnittyvää tiekarttaa ollaan parhaillaan täydentämässä Keski-Suomen luonto- ja ilmastotiekartaksi lisäämällä siihen luonnon monimuotoisuuden näkökulma.

Luonto- ja ilmastotyön tueksi on teetetty lähiaikoina muun muassa Keski-Suomen energiaselvitys sekä Keski-Suomen hiilinielut ja -varastot -selvitys. Uusien selvitysten myötä on päästy ensimmäistä kertaa mittaamaan kasvihuonekaasutasetta, joka osoittaa, että päästöjä on edelleen vähennettävä ja hiilinieluja vahvistettava. Hiilineutraaliustavoite ohjaa toimintaamme oikeaan suuntaan, vaikka vauhti ei olekaan tällä hetkellä riittävän nopea. Keski-Suomen Hiilinielut- ja varastot -selvitys julkaistaan lokakuun lopussa.

Keskustelussa kiitettiin, että luonto- ja ilmastotyötä tehdään, ja pidettiin tärkeänä sitä, että jatkossakin asioita viedään eteenpäin yhdessä keskustellen. Esimerkiksi työpajat, joissa on ollut asiantuntijoita paikalla, on koettu erityisen hyödyllisinä.   

Tutustu koko esityslistaan verkkosivuillamme


Lisätiedot: 

Tahvo Anttila
maakuntahallituksen puheenjohtaja
0500 746 571
tahvoanttila(at)gmail.com 

Pekka Hokkanen
maakuntajohtaja
040 595 0016
pekka.hokkanen(at)keskisuomi.fi 

Hanna Reini
hallintojohtaja
040 596 5993
hanna.reini(at)keskisuomi.fi