Maakuntajohtajan maisemia (Osa 10)

2024 Ajankohtaista Blogi • 15.6.2024 | Pekka Hokkanen

Keski-Suomen kesä sykkii tapahtumia ja kohtaamisia

Keskisuomalaiseen kesäperinteeseen kuuluvat erottamattomasti mitä erilaisemmat ja omaleimaiset kesätapahtumat. Tapahtumien rikas kirjo ilmentää hienolla tavalla maakuntamme moninaisuutta ja keskisuomalaista identiteettiä. Joukossa on huikean pitkän historian omaavia perinteikkäitä tapahtumia, mutta myös uusia raikkaita tulokkaita.

Kulttuurin saralla kesätapahtumissa on ympäri Keski-Suomen väririkas tarjonta. Musiikin kaikista genreistä löytyy tapahtumia ja konsertteja, suuntaatpa sitten kulkusi Jämsän, Laukaan tai vaikkapa Viitasaaren suuntaan. Isojen monipäiväisten iskelmä-, pop- ja rocktapahtumien rinnalla on tarjolla klassista ja uutta musiikkia, intiimiä jazzkeikkaa, kirkkomusiikkia ja ihastuttavan omaleimaisia pienkonsertteja yllättävissäkin paikoissa ja miljöissä. Oma roolinsa on musiikin kesäleireillä esimerkiksi Keuruulla, joiden yhteydessä on myös konserttitarjontaa.

Joutsan tavoin maakunnassa on hienoja kuvataiteen kesätapahtumia, joiden rinnalla maakunnan taidemuseoissa on lumoavia näyttelyitä. Unohtaa ei sovi myöskään kesän kirjallisuustapahtumia muun muassa Konnevedellä. Keski-Suomen lukuisat kotiseutumuseot avaavat ovensa näin kesäisin, ja niiden yhteydessä on laaja kesätapahtumien kirjo. Monitaiteinen Jyväskylän Kesä tarjoaa perinteisesti myös laajan puheohjelman ajankohtaisista teemoista.

Kokonaan oma lukunsa on Keski-Suomen vahva kesäteatteritarjonta. Väkilukuun suhteutettuna Keski-Suomi on yksi Suomen vilkkaimmista kesäteatterimaakunnista. Tänäkin kesänä tarjolla on yli kaksikymmentä eri kesäteatterikappaletta, laajalti ympäri maakuntaa. Kesäteatteriperinne on ilahduttavan vahvaa monilla pienillä paikkakunnilla ja kyläyhteisöissä.

Urheilu ja liikunta ovat erottamaton osa keskisuomalaista kesäperinnettä. Maakunnan väki löytää tiensä kannustamaan kotijoukkueitaan kesän eri ottelutapahtumiin. Perinteikkäät yleisurheilutapahtumamme Saarijärven juhannuskisojen tavoin tunnetaan koko maassa. Tälle kesälle maakuntaan osuu myös kolme urheilun suurtapahtumaa, kun paremmuudesta mitellään niin pesäpallon Itä–Länsi arvo-ottelussa, kuninkuusraveissa kuin MM-rallissa. Keski-Suomen kesään kuuluu myös lukuisia liikunnan ja liikkumisen tapahtumia ja mahdollisuuksia; kansallispuistomme sekä erilaiset retkeily- ja melontareitit tarjoavat hienoja kesänautintoja.

Keski-Suomen kesä on upea tapahtumien aarreaitta. Kannustan meitä kaikkia kokemaan myös jotain uutta – rohkaistukaamme jonkin itsellemme uuden kesäkokemuksen äärelle. Keski-Suomen kesä on kohtaamisten aikaa. Toivotan kaikille hyvää, aurinkoista ja rentouttavaa kesää!

Maakuntajohtaja Pekka Hokkasen ajatuksia julkaistaan noin joka toinen kuukausi Keskisuomalainen-lehden Vierailija-palstalla ja Keski-Suomen liiton Maakuntajohtajan maisemia -blogissa. Tämä 15.6.2024 julkaistu kolumni on sarjan kymmenes.