Keski-Suomen liiton uusi energiaosaaja

2024 Ajankohtaista Tiedotteet • 3.5.2024 | Matti Heikkilä

Pekka Matilainen, energia-asiantuntija 

Maaliskuussa Keski-Suomen liitossa aloitti uusi energia-asiantuntija, Pekka Matilainen. Hänen työpöydälleen kuuluvat esimerkiksi vihreään siirtymään ja biopolttoaineisiin liittyvät asiat. Matilainen myös vastaa Keski-Suomen liitossa kansainvälisistä GIA (Green Industrial Areas) ja Promoter (Promoting territorial strategies for sustainable mobility through green energy prosumer hubs) -hankkeista. GIA-hanke tähtää nimensä mukaisesti teollisuusalueiden ja yrityspuistojen vihreään siirtymään ja Promoter-hankkeella edistetään vihreän energian tuotantoa paikallisella tasolla tukemaan kestävää liikkumista. Hankkeet keskittyvät päästöttömään liikkumiseen ja teollisuusalueiden ja yrityspuistojen vihreään siirtymään. 

Matilaisella on pitkä kokemus sellaisista tehtävistä, jotka tukevat hänen uutta työtään. Hän on tehnyt jo pitkän uran ympäristöteknologia-alalla, ja hän tuntee esimerkiksi entuudestaan päästönormit. Hänellä on myös runsaasti kokemusta erilaisista kansainvälisistä projekteista ja tutkimushankkeista. Matilaisella on myös huomattava kansainvälinen verkosto valmiina energia-asiantuntijan tehtäviään varten.  

Pekka Matilainen suhtautuu innolla työtehtäviinsä. Energiankäyttö on suuren murroksen äärellä, ja tarve esimerkiksi vihreälle energialle on suuri. Energian murroksen ja puhtaan energian äärellä on paljon haasteita ja tehtävää ja se on yhteiskunnallisesti kriittinen aihe. Energian murroksen äärellä työskentely on Matilaiselle myös henkilökohtaisesti tärkeää. 

– Energiakysymyksen ratkaisemisella on vaikutus suoraan tulevaisuuteen. Teemme nyt töitä, jotta jälkipolvilla olisi mahdollisuus nauttia puhtaan energian eduista. 

Työssään Matilainen kokee päässeensä heti syvään päätyyn, kun hän pääsi melkein ensi töikseen isännöimään kansainvälistä vierailijajoukkoa. Tämän lisäksi sekä GIA- että Promoter-hankkeet olivat käynnistyneet jo aikaisemmin ja olivat täydessä vauhdissa hänen aloittaessaan. Hänen mukaansa tämä on yhtäältä helpottanut töiden aloittamista, sillä on selkeää mitä pitää tehdä ja mihin pitää tutustua, sekä moni asia oli ehditty suunnitella jo aikaisemmin. Toisaalta hänellä on ollut paljon tietoa sisäistettävänä hyvin nopeasti. 

Työnsä ulkopuolella Matilainen pitää perhettään erityisen tärkeänä, ja hänellä onkin jo kolme aikuista tytärtä. Perhe-elämän lisäksi hän viettää aikaa esimerkiksi tanssillisen voimisteluharrastuksensa parissa, lenkkeillen ja kalastaen.  

Pekka Matilainen toimii energia-asiantuntijana 28.2.2026 asti.