Maakuntahallitus määräsi Keski-Suomen maakuntakaavan voimaan tulevaksi 

2024 Ajankohtaista Tiedotteet • 23.2.2024 | Jenni Isopahkala

Keski-Suomen maakuntahallitus päätti Keski-Suomen maakuntakaavan 2040 voimaan tulemisesta äänestyksen jälkeen. Maakuntavaltuuston 8.12.2023 hyväksymä maakuntakaava kumoaa tai muuttaa osittain tällä hetkellä lainvoimaisen Keski-Suomen maakuntakaavan kaavaratkaisuja.  

Maakuntakaavan 2040 hyväksymispäätöksestä tehtiin 13 valitusta hallinto-oikeuteen. Valituksissa otettiin kantaa esimerkiksi vaikutusten arvioinnin ja selvitysten riittävyyteen, maakuntakaavaprosessiin ja puskurivyöhykkeisiin. Maakuntakaava ei ole vielä lainvoimainen, koska valituksia on jätetty. Maankäyttö- ja rakennuslain 201 §:n mukaan maakuntahallitus voi valitusajan jälkeen määrätä maakuntakaavan tulemaan voimaan valituksista huolimatta jo ennen kuin se on saanut lainvoiman. 

– Uuden maakuntakaavan täytäntöönpanolla varmistetaan sen ohjausvaikutus jo ennen lainvoimaisuutta, mikä on yleinen käytäntö maakuntakaavaprosesseissa, toteaa suunnittelujohtaja Hanna Kunttu. 

Harri Oksanen (ps.) teki kokouksessa vastaehdotuksen, että maakuntakaavaa ei määrätä voimaan tulevaksi ennen sen lainvoimaisuutta Leila Lindellin (kesk.) ja Jyrki Niittymaan (ps.) kannattamana. Äänestyksessä vastaehdotusta kannatti myös Leena Lyytinen (vihr.). Pohjaesitys jäi kuitenkin voimaan äänin 7–4. 

Maakuntakaavan voimaan tulemisen kannalla olivat pohjaesityksen mukaisesti Tahvo Anttila (kesk.), Lotta Ahola (kok.), Mervi Hovikoski (sd.), Matti Leino (vas.), Ulla Patronen (sd.), Seppo Ruotsalainen (sd.) ja Jaakko Selin (kok.). Kokoukseen osallistuneetLea-Elina Nikkilä (vihr.) ja Markku Toikkanen (kesk.) jääväsivät itsensä asian käsittelystä.  

Rahoitusta kulttuurin ja yhteisöllisyyden edistämiseen

Maakuntahallitus päätti kohdentaa Keski-Suomen kehittämisrahaston puolen miljoonan euron rahoituksen tänä vuonna keskisuomalaista kulttuuria, identiteettiä ja yhteisöllisyyttä edistäviin toimenpiteisiin. Rahoitushaku avataan kahdessa osassa siten, että ensimmäinen haku on auki maalis–toukokuussa ja toinen syksyllä.  

Rahoitettavilla hankkeilla voidaan esimerkiksi kehittää tapoja, joilla keskisuomalaiset voivat huolehtia omasta ja läheistensä kulttuurihyvinvoinnista tai rakentaa yhdenvertaisia osallistumisen ja vaikuttamisen mahdollisuuksia lapsille, nuorille ja ikääntyneille asukkaille 

Keski-Suomen kehittämisrahaston rahoitus kohdennetaan kahden edellisen vuoden tapaan ensisijaisesti yhdistyksille ja säätiöille. Myönnettävän tuen määrä on noin 20 000–100 000 euroa hanketta kohti.  

Keski-Suomen liiton tilinpäätös ja toimintakertomus

Maakuntahallitus hyväksyi osaltaan Keski-Suomen liiton tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen.  

– Toiminnallemme asetetut tavoitteet toteutuivat hienosti. Teimme tiukassa taloustilanteessa myös 165 000 euroa ylijäämäisen tilikauden tuloksen, jolla saamme katettua Keski-Suomen liiton kumulatiivista alijäämää, kertoo maakuntajohtaja Pekka Hokkanen tyytyväisenä 

Tilinpäätös ja toimintakertomus vahvistetaan kesäkuussa maakuntavaltuuston kokouksessa. 

Tutustu kokouksen esityslistaan verkkosivuillamme. 


Lisätiedot:
 

Tahvo Anttila
maakuntahallituksen puheenjohtaja
0500 746 571
tahvoanttila[at]gmail.com 

Pekka Hokkanen
maakuntajohtaja
040 595 0016
pekka.hokkanen[at]keskisuomi.fi 

Hanna Kunttu
suunnittelujohtaja
040 591 5901
hanna.kunttu[at]keskisuomi.fi 

Hanna Reini
hallintojohtaja
040 596 5993
hanna.reini[at]keskisuomi.fi