Keski-Suomen kulttuuriympäristöpalkinto kyläkauppias Jarno Ankermanille Luhankaan

2023 Ajankohtaista Tiedotteet • 11.11.2023 | Jenni Isopahkala

Keski-Suomen maakunnan kulttuuriympäristöryhmä (MAKU) myönsi Keski-Suomen kulttuuriympäristöpalkinnon 2023 luhankalaiselle kyläkauppiaalle Jarno Ankermanille. Palkinto annettiin Luhangan kunnan vetovoimaisuuden parantamisesta kyläkauppa-, majoitus- ja ravintolapalveluilla sekä kirkonkylän ja sataman toiminnan kehittämisestä.

Luhangan kirkonkylä on valtakunnallisesti merkittävän rakennetun kulttuuriympäristön aluetta. Ehdotusten mukaan ”ennen kukaan ei tiennyt missä on Luhanka, mutta markkinointi on alkanut tuottaa hyvää tulosta ja nyt sen tietää monikin”. Kahden vuoden välein jaettavan kulttuuriympäristöpalkinnon saajan valitsi tänä vuonna Keski-Suomen nuorisovaltuusto. Lisätietoja aiemmista palkituista on sähköisessä tarinakartassa.

Kolmelle kunniamaininta

Kulttuuriympäristöpalkinnon saajaa etsittiin alkusyksyn aikana avoimella haulla. Ehdotuksia palkittavista saatiin yhteensä 21 ja ehdokkaiden taso oli korkea. Siksi MAKU-ryhmä päätti myöntää myös kolme kunniakirjaa kulttuuriympäristön hyvästä hoidosta.

Keuruulaiselle Pihlajaveden Sällin Pienviljelijäin yhdistykselle myönnettiin kunniakirja yhdistyksen talon kunnostamisesta kylän kokoontumispaikaksi, jyväskyläläinen Jelmu ry sai kunniakirjan Tanssisali Lutakon toiminnasta ja Muuramen kunta Suuruspään niityn yhteislaidunnukseen sitoutumisesta.

Ehdokkaita eri puolilta Keski-Suomea

Palkittujen lisäksi muita mainioita ehdokkaita olivat Maatilamatkailu Kumpunen Petäjävedellä, Viitasaaren kaupungin Lyhty, Kinnulan vanha pappila, Aalto2-museokeskus Jyväskylässä, Taidetila Toinila Petäjävedellä, Kirsi Nuutinen ja Tanssiva elokuu -tapahtuma Pihtiputaalla, Laukaan kunnan taideateljeet, Kulttuuritalo Villa Rana Jyväskylässä, Teatterikone Jyväskylässä, Jyväskylän kaupungin lammaslaitumet, Peltolan Mäkitupalaismuseo Tammijärvellä Luhangassa, Pitkäkatu 25 -yhteisö Jyväskylässä, Taidesaari Vaajakosken Varassaaressa Jyväskylässä, Taidelaitos Haihatus Joutsassa, Venekosken kesäteatteri Hankasalmella, Kita – kineettisen taiteen talo Joutsassa ja Laukkalan tila Tikkalassa Jyväskylässä.

Lisätiedot:

MAKU-ryhmän puheenjohtaja
Liisa Bergius, maakunta-arkkitehti, 040 590 2296

MAKU-ryhmän varapuheenjohtaja
Miikka Kumpulainen, intendentti, 050 4016351

MAKU-ryhmän sihteeri
Mari Raekallio, ylitarkastaja, 0295 024 070

Keski-Suomen kulttuuriympäristöpalkinto nostaa esiin kulttuuriympäristön hoidon hyviä esimerkkejä, puurtajia, osaajia ja onnistujia. Maakunnan kulttuuriympäristöryhmä (MAKU) kerää ehdotukset palkinnon saajaksi. Palkinto myönnetään joka toinen vuosi, ja palkintoehdokkaita haetaan avoimella haulla. Kulttuuriympäristöpalkinto toteuttaa osaltaan MAKU-ryhmän kulttuuriympäristösitoumusta.