KUTU Päivät – kulttuuriväen ainutlaatuinen kohtaamispaikka

2023 Ajankohtaista Tapahtumat • 13.10.2023 | Kimmo Suortamo

Kulttuuritoiminnan ammattilaisia kautta maan kokoontui verkostoitumaan ja keskustelemaan alaa koskettavista kysymyksistä KUTU Päiville Jyväskylään. Keski-Suomen liitto oli mukana järjestämässä tapahtumaa.

Valtakunnalliset kulttuurituottajapäivät ja kuntien kulttuuritoiminnan neuvottelupäivät (KUTU Päivät) järjestettiin lokakuun alussa Jyväskylässä messu- ja tapahtumakeskus Paviljongissa. Tapahtumassa oli laaja kirjo sekä kuntien kulttuurivastaavia, kulttuurialan hallintoa, erilaisten tapahtumapaikkojen tuottajia, järjestöjen ja organisaatioiden edustajia sekä ammattitaiteilijoita. Osallistujien maantieteellinen jakauma oli erittäin laaja ulottuen Lapista aina etelärannikolle asti. Yhteensä osallistujia oli n. 270 henkilöä.

KUTU Päivien avauspuheenvuorot käyttivät Taiteen edistämiskeskuksen tuore johtaja Kaisa Rönkkö ja Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivisto. Myös tiede- ja kulttuuriministeri Sari Multala toi tilaisuuteen videotervehdyksensä, jossa hän kertoi hallituksen painopistealueista kulttuurin saralla. Opetus- ja kulttuuriministeriön ylijohtaja Riitta Kaivosoja puolestaan valotti lähemmin hallitusohjelman sisältöjä kulttuurin näkökulmasta. Lisäksi taiteen tukemisen päällikkö Henri Terho Taiteen edistämiskeskuksesta kertoi Taiken alueellisen tehtävän ja näkyvyyden nykytilasta.

Tutkimuskohteena kulttuuriin osallistumattomuus

Asiantuntijapuheenvuoroissa Tampereen yliopiston sosiologian dosentti Riie Heikkilä esitteli mielenkiintoista tutkimustaan kulttuuriin osallistumattomuudesta: millaista kulttuuriin vähän osallistuvien suomalaisten vapaa-aika on ja millä tavalla he puhuvat kulttuuriosallistumisestaan. Kulttuuriin osallistumattomuudesta tiedetään vähän, koska perinteisiin kyselytutkimuksiin vastaavat yleensä kaikkein heikoimmin ne, jotka osallistuvat kulttuuriinkin vähiten. Tulosten mukaan erot näyttävät liittyvän sosioekonomiseen eriarvoisuuteen ja eriarvoisuuden kokemukseen. Voikin kysyä, miten hyvin julkinen kulttuuripolitiikka onnistuu tavoitteessaan osallistaa kaikkein vähiten kulttuuriin osallistuvia ryhmiä?

Vinkkejä kulttuuritalouteen

Erittäin ajankohtaisen esitelmän piti Suomen Kuntaliiton kuntatalousasioiden johtaja Sanna Lehtonen, joka esitti hieman provosoivastikin kulttuurialan kenttää alati puhuttavan kysymyksen ”Onko kulttuuri aina vain kuluerä?” Lehtonen pohti, miten kulttuuri sijoittuu kuntataloudessa ja minkälaisiin kulttuuripalveluihin on varaa tulevaisuudessa. Sanoma oli positiivinen: kulttuuri on nyt ja tulevaisuudessa – etenkin sote-uudistuksen jälkeen – merkittävä tekijä kunnan toiminnassa. Lehtonen antoi myös hyviä ja konkreettisia vinkkejä kulttuuritaloudesta puhumiseen niin kuntapäättäjien kuin muidenkin kulttuuriasioiden sidosryhmien kanssa.

Kulttuurihyvinvointi ja tekoäly puhututtivat

Paneelikeskustelussa kulttuuripolitiikan professori Miikka Pyykkönen Jyväskylän yliopistosta, erikoistutkija Mervi Luonila kulttuuripolitiikan tutkimuskeskus Cuporesta sekä sosiologian dosentti Riie Heikkilä pohtivat osallistumisen ja syrjäytymisen kysymyksiä. Paneelia johti jyväskyläläinen kulttuuriaktiivi, muusikko, hyvinvointivalmentaja ja yrittäjä Ossi Valpio, jonka oma tausta on katukulttuurissa ja rapmusiikissa. Paneelin aluksi pidettiin hiljainen hetki vastikään edesmenneen jyväskyläläisen valokuvaaja Hanna-Kaisa Hämäläisen muistolle.

KUTU Päivien työpajoissa syvennyttiin kulttuurihyvinvointiin Terve Suomi 2022 -tutkimuksen ja HYTE-kertoimen kautta, kulttuurituottajia palveleviin rakenteisiin esimerkkeinä Tuottajapankki-hanke ja Operaatio Pirkanmaa sekä yhdenvertaisuuteen ja osallisuuteen kulttuuripääkaupunki Oulu2026-hankkeen näkökulmasta. Toisen päivän työpajoissa tutustuttiin Luova verkko -hankkeen hanketyöpajaan sekä tekoälyn mahdollisuuksiin kulttuurissa ja taiteessa kuvataiteilija Jussi Lahtisen alati muuttuvan Urban AI Art -taideteoksen kautta, johon voi tutustua osoitteessa urbanai.fi. Tapahtuman päätii suurten tapahtumien tuotantoa esittelevä Nelonen Media Liven Anniina Havukaisen luento.

KUTU Päivien 2023 työpajatoimintaa: pöydän äärellä istuu useampi värikkäisiin vaatteisiin pukeutunut ihminen.

Jatkoa toivotaan

Verkostoja ja uusia tuttavuuksia solmittiin luentojen, työpajojen, kahvihetkien ja lounastaukojen lisäksi myös iltatilaisuudessa tanssisali Lutakossa, jossa esiintyivät Kristiina-duo sekä dj Soul Valpio. Myös Paviljongin aulassa olleilla esittelypöydillä oli tarjolla paljon tietoa niin eri toimijoista, organisaatioista kuin palveluistakin.

Kaiken kaikkiaan KUTU Päivät oli ensiarvoisen tärkeä ja ainutlaatuinen kohtaamispaikka kulttuurialan toimijoille ja sille toivottiinkin laajasti jatkoa. Tilaisuudessa kohtasivat alan toimijat laajasti aina yksittäisistä taiteilijoista ministeriötasolle asti.

Tapahtuman toteuttivat yhteistyössä Jyväskylän kaupunki, Opetus- ja kulttuuriministeriö, Taiteen edistämiskeskus, Taide- ja kulttuurialan ammattijärjestö TAKU ry, Suomen Kuntaliitto ry, Yhteistuumin – Kuntien kulttuuritoiminnan yhteyspiste ja Keski-Suomen liitto.

 


 

Olitko tapahtumassa? Vastaa palautekyselyyn!

Palautekyselyyn

 

 

Kuvat: Satu Leinonen