Keski-Suomen Aikajana II/2023: Talouden vauhti hiipui rakentaminen edellä

2023 Ajankohtaista Tiedotteet • 9.10.2023 | Kirsi Mukkala

Yritysten koronaa seurannut vahvan kasvun aika päättyi, kun yritysten liikevaihdon kasvu hiipui alkuvuoden 2023 aikana. Keski-Suomessa yritysten yhteenlaskettu liikevaihto kasvoi vuoden 2023 alkupuoliskolla 1,5 % edellisvuodesta. Niukka kasvu nojasi ensimmäiseen vuosineljännekseen – vuoden toisella neljänneksellä liikevaihto kääntyi jo laskuun.

Palvelut ja kauppa kannattelevat taloutta

Päätoimialoista yksityiset palvelut ja kaupan ala kasvattivat liikevaihtoaan tammi-kesäkuussa, teollisuudessa kasvu pysähtyi ja rakentamisen alalla liikevaihto laski edellisvuodesta.

Yksityisten palvelualojen liikevaihto oli alkuvuonna Keski-Suomessa 6,0 %:n kasvussa (koko maassa 7,7 %) ja kaupan alalle kirjattiin 2,8 % kasvua (koko maassa 0,8 %). Kasvuluvut maltillistuivat vuoden 2023 edetessä. Hintojen ja korkojen nousu tekee suuren loven kotitalouksien talouteen, mutta vaikutukset palveluihin ja kaupan alan kysyntään ovat toistaiseksi olleet hillittyjä. Merkittävää on, miten pitkään palvelusektori jaksaa kannatella taloutta, kun erityisesti yrityksille myytävien palvelujen kysyntä vähenee.

Teollisuudessa talouden hidastuminen alkoi näkyä kesää kohti mentäessä ja liikevaihdon kehitys kääntyi laskuun vuoden toisella neljänneksellä vuoden takaiseen verrattuna. Alkuvuoden kaksijakoisuus näkyi myös vientiliikevaihdon kehityksessä, kun vuoden ensimmäisen neljänneksen kasvua seurasi roima pudotus laskuun. Erityisen nopea käänne edellisvuodesta tapahtui metsäteollisuudessa, jonka liikevaihdon kehitys painui reilusti miinukselle. Taustalla oli mm. sellun maailmanmarkkinahinnan lasku ennätyskorkealta pohjalukemiin, asiakkaiden varastojen poikkeuksellisen mittava purku, kysynnän heikkeneminen, korkea inflaatio ja geopoliittinen epävarmuus.

Rakentamisen alalla yleiskuva on synkistynyt ja erityisesti asuntorakentaminen on suurissa vaikeuksissa hiipuneen kysynnän vuoksi. Asuntolainojen korkojen nousu vähentää kotitalouksien halukkuutta lainanottoon ja heikentää siten asuntojen kysyntää. Keski-Suomessa rakentamisen alan yritysten liikevaihto laski tammi-kesäkuussa 5,7 % edellisvuodesta, kun koko maassa oltiin 1,4 %:n laskussa.

Työmarkkinoilla kasvun tasaantuminen on odotettavissa

Yritysten henkilöstömäärän kehitys on talouden heikentyneistä suhdanteista huolimatta jatkunut edelleen varsin hyvänä. Vuoden 2023 alkupuoliskolla Keski-Suomessa henkilöstömäärän kasvua kertyi 2,5 % edellisvuodesta (koko maassa 2,9 %). Työllisyyden kasvua on tukenut työvoimaintensiivisten palveluiden kysyntä, ja teollisuudessakin työpaikkojen määrä on lisääntynyt. Ainoastaan rakentamisen alalla henkilöstömäärä laski.

Kun palvelusektorilla menee hyvin, pysyy työmarkkinoidenkin kehitys suotuisana. Epävarmuus työmarkkinoilla on kuitenkin lisääntynyt rakentamisen ja teollisuuden vaisun kehityksen myötä.

Työmarkkinat reagoivat tyypillisesti viiveellä talouden suhdannekäänteisiin ja maltillinen notkahdus on odotettavissa. Keski-Suomessa työttömien ja lomautettujen määrässä on jo nousua ja uusia avoimia työpaikkoja on tarjolla vähemmän kuin vuosi sitten.

Kaikilla seuduilla liikevaihto laskussa toisella neljänneksellä

Seuduittain tarkasteltuna tammi–kesäkuussa 2023 liikevaihto kasvoi edellisvuodesta vain kahdella seudulla, Jämsässä ja Jyväskylässä. Jämsän kasvuun vaikuttaa osin UPM:n lakko, joka painoi liikevaihtoa vertailuajalla. Vuoden toisella neljänneksellä (huhti–kesäkuu) yritysten liikevaihto oli kuitenkin laskussa kaikilla seuduilla – jyrkimmin Äänekoskella, Jämsässä ja Saarijärvi-Viitasaarella, joissa painottuu mm. metsäteollisuus ja rakennustuoteteollisuus.

Talouden vaikeasta nykytilanteesta huolimatta Keski-Suomessa on ilahduttavasti suunnitteilla investointeja, jotka toteutuessaan tuovat euroja ja työtä eri puolille maakuntaa tulevina vuosina.

Lue aineisto kokonaisuudessaan verkkosivuiltamme:

Keski-Suomen Aikajana 2/2023

 

Seuraava Keski-Suomen Aikajana julkaistaan huhtikuussa 2024, jolloin tarkastellaan maakunnan elinkeinoelämän kehitystä koko vuoden 2023 osalta.

Aikajanassa kuvataan ja analysoidaan Keski-Suomen maakunnan ja seutujen elinkeinoelämän kehitystä tuoreilla ja havainnollisilla indikaattoreilla. Sen tuottavat Keski-Suomen liitto, Keski-Suomen kauppakamari, Jyväskylän kaupunki, Jämsän kaupunki, Keulink Oy, Äänekosken kaupunki, Witas Oy, Kehittämisyhtiö Karstulanseutu Oy ja Saarijärven kaupunki. 


Lisätiedot:

Kirsi Mukkala
aluekehitysasiantuntija
040 595 0002
kirsi.mukkala[at]keskisuomi.fi