Maakuntahallitus: Keski-Suomen valtiontukialueiden on jatkuttava 2027 asti 

2023 Ajankohtaista Tiedotteet • 22.9.2023 | Jenni Isopahkala

Keski-Suomen maakuntahallitus otti kantaa Keski-Suomen valtiontukialueiden jatkumiseksi. Kokouksessa hyväksyttiin myös rahoituspäätökset hankkeista, joilla edistetään keskisuomalaisten lasten ja nuorten hyvinvointia liikunnan ja taiteen keinoin.

Keski-Suomen maakuntahallitus otti kantaa Keski-Suomen valtiontukialueiden jatkumiseksi vuoteen 2027 asti. Valtioneuvoston vuoden 2022 aluepäätöksen mukaan tukialueeseen II kuuluvat tällä hetkellä Keski-Suomesta Saarijärven–Viitasaaren seutu EU-liittymissopimuksen mukaisena harvaan asuttuna alueena, Jämsä rakennemuutoksen kaupunkina sekä Joutsan ja Keuruun seudut oikeudenmukaisen siirtymän haitallisten vaikutusten alueina.  

Kannanoton mukaan Suomen valtiontukialueiden määrittelyn tulee olla pitkäjänteistä.  

–  Keski-Suomen tukialueeseen kuulumisen perusteena on muun muassa korkea työttömyys, rakennemuutoksen vaikutukset, vihreän siirtymän haasteet ja pitkät etäisyydet maailmanmarkkinoille. Nämä asiat eivät ole vuoden aikana hävinneet mihinkään. Erityisesti Saarijärven–Viitasaaren seutu tulee huomioida EU-liittymissopimuksen mukaisena tukialueena ja Jämsä rakennemuutoksen alueena. Ilman yritysten investointihankkeita ja niiden rahoitusmahdollisuuksia emme saavuta kasvu- ja kilpailukykytavoitteitamme, painottaa maakuntahallituksen puheenjohtaja Tahvo Anttila 

Tutustu koko kannanottoon

 

Talousarvio ja talous- ja toimintasuunnitelma kuntakierroksella

Keski-Suomen liiton talousarvio 2024 ja talous- ja toimintasuunnitelma 2024–2026 on parhaillaan kuntakierroksella ja jäsenkunnat voivat esittää niihin huomioitaan 9.10.2023 saakka. Maakuntahallitus kävi perusteellisen keskustelun jäsenkuntien maksuosuuksista. 

–  Haastavassa kuntataloustilanteessa aluekehittämistyön merkitys korostuu. On tärkeää, että avaamme jäsenkunnillemme entistäkin paremmin maakuntaliiton tekemää työtä ja sen taloudellisia reunaehtoja, tiivistää maakuntajohtaja Pekka Hokkanen 

Rahoitusta lasten ja nuorten liikkumiseen ja harrastamiseen

Maakuntahallitus hyväksyi kaksi Keski-Suomen liiton rahoituspäätöstä, jotka edistävät maakuntastrategian mukaisesti hyvinvointia. Keski-Suomen Liikunta ry:n hankkeella kehitetään keskisuomalaisten 5.–9.-luokkalaisten nuorten kestävyyskuntoa ja Taito Keski-Suomi ry:n hankkeessa innostetaan vähävaraisten perheiden lapsia liikuntaa ja kädentaitoja sisältävään harrastustoimintaan Jyväskylässä, Saarijärvellä ja Joutsassa. 

Jäsenmuutokset ja nimeämiset

Kokouksessa valittiin maakunnan yhteistyöryhmän (MYR) 1. varapuheenjohtajaksi ja Hiilineutraali Keski-Suomi 2030 -seurantaryhmän jäseneksi Jaakko Selin (kok.) ja MYR:n uudeksi sihteeriksi kehittämispäällikkö Outi Leppäkangas Keski-Suomen liitosta.  

Tutustu kokouksen esityslistaan

 

Lisätiedot: 

Tahvo Anttila
maakuntahallituksen puheenjohtaja
0500 746 571
tahvoanttila[at]gmail.com 

Pekka Hokkanen
maakuntajohtaja
040 595 0016
pekka.hokkanen[at]keskisuomi.fi 

Hanna Reini
hallintopäällikkö
040 596 5993
hanna.reini[at]keskisuomi.fi