Roskapussissa koko elämän kirjo 

2023 Ajankohtaista Blogi • 16.8.2023 | Enni Huotari

Sekajätteen koostumusta kesällä 2023 tutkimassa ollut Sara Arve kirjoitti tutkimuksen loppuvaiheen tunnelmista. 

Toukokuussa totesin tutkimuksen aloitustunnelmissa, että ”Matka ei tule olemaan pitkä mutta sitäkin antoisampi! 

Olin oikeassa. Matka ei ollut pitkä, mutta äärettömän antoisa! Kuluneen kahden kuukauden aikana moni kysyi: ”Miten jaksat lajitella jätteitä?”. Vastaus on, että sen lisäksi, että käytännön työ oli ensiarvoisen tärkeää tutkimuksen kannalta, lajittelu olikin hyvin moniulotteista ja mielenkiintoista.  

Ammatti-identiteetin vahvistamista 

Ammatillisesti koin isoimman kasvuni tähän asti. Olen haaveillut projektiluontoisesta työstä ympäristöalalla. Nyt kokemusta rikkaampana opin paljon työelämästä, töiden suunnittelusta, ajanhallinnasta ja tulosten raportoinnista. Tutkimuksen aikana lajittelun aikataulutus, toteutus, havainnointi ja raportointi oli lajittelijan vastuulla. Jokaisessa näissä osa-alueessa koen kehittyneeni kuluneen kesän aikana ja olen varma, että nämä uudet opit auttavat minua eteenpäin työelämässä sekä opinnoissani.

Työssä tuli toimia itsenäisesti ja tehdä päätöksiä. Lajittelutyön lisäksi oli tärkeää tunnistaa näytteiden ominaisuuksiin vaikuttavia tekijöitä, kuten näytteen kosteus, sekä osata havainnoida mahdolliset poikkeavuudet ja erikoisuudet. Lajittelu oli ajoittain haastavaa, sekajätteen seassa oli huomattavasti biojätettä, joka hankaloitti lajittelua. Lisäksi muovi- ja kartonkipakkaukset olivat usein pesemättömiä, mikä toi oman haasteensa lajitteluun.  

Kestävyysmatkalla

Luulin tietäväni minkälaisia tuloksia odottaa. Muovi- ja kartonkipakkausten sekä tekstiilin määrät sekajätteen seassa tulivat kuitenkin täytenä yllätyksenä. Lajittelun ohessa mietin päivittäin tekijöitä, jotka vaikuttavat jakeiden määriin ja miten kotitalouksien lajittelua voisi tehostaa.  

Usein kuulemiani syitä lajittelun epäonnistumiseen ovat tila, aika ja vaiva. Usein kodin lajittelupisteen kasaamisessa on mietittävä tilaratkaisuja ja lajittelu saattaa tuntua aluksi työläältä ja aikaa vievältä. Lajittelu on maraton, ei pikajuoksu, älä lannistu! Lupaan lajittelijan käsi sydämellä, että kokeilun ja harjoituksen kautta lajittelusta tulee vaivatonta ja helppoa! Ota lajittelurutiini osaksi jokaista päivääsi ja ole sinäkin luotsaamassa Suomi kierrätystavoitteisiinsa!   

Sain lajittelun myötä olla mukana teidän arjen pyörteissä, juhlapyhien vietossa, kiireisissä hetkissä keittiössä, sekä kesän herkutteluissa. Nyt on minun aikani ripustaa lajittelijan hanskat naulaan ja suunnata uusiin haasteisiin, täynnä uutta itsevarmuutta ja ammatillista intoa, uudet opit tiukasti takataskussa.  

Kiitos Keski-Suomen liitto ja yhteistyökumppanit! Tästä on hyvä jatkaa.  

Sara Arve, lajittelija

 


 

Tutustu selvityksen tuloksiin:

Selvitys: Jätteen lajittelu etenee oikeaan suuntaan