Maakunnan yhteistyöryhmä keskustelee JTF-rahoituksesta ja EU:n yhteisestä maatalouspolitiikasta 

2023 Ajankohtaista Tiedotteet • 29.5.2023 | Jenni Isopahkala

Saarijärven–Viitasaaren seutu aktiivinen JTF-rahoitushaussa

Maakunnan yhteistyöryhmä (MYR) keskustelee kokouksessaan 1.6.2023 mahdollisista toimenpiteistä, joilla Oikeudenmukaisen siirtymän rahoituksen (JTF) täysimääräinen käyttö voidaan varmistaa. Ensimmäisellä hakukierroksella Keski-Suomen liittoon on saapunut ennätyksellinen määrä rahoitushakemuksia, kun puolestaan Keski-Suomen ELY-keskuksen yritystukia on haettu tähän mennessä vähäisesti. 

JTF-tukea voi hakea koko Keski-Suomen alueelta. Tukea myönnettäessä etusijalla ovat turvetuotannon vähentämisestä kärsivät alueet. Saarijärven–Viitasaaren seudulle on kohdennettu puolet JTF-rahoituksesta ja Keski-Suomen liitolle saapuneiden hakemusten perusteella Saarijärven–Viitasaaren seutu onkin hakenut JTF-rahoitusta aktiivisesti.  

Maaseudun kehittämishanke- ja yritystukien uuden rahoituskauden haku avautuu alkukesästä

Kokouksessa kuullaan EU:n yhteisen maatalouspolitiikan ajankohtaiskatsaus. Euroopan unionissa on noudatettu yhteistä maatalouspolitiikkaa (Common Agricultural Policy eli CAP) vuodesta 1962 lähtien. Suomen CAP-suunnitelman tavoitteena ovat aktiivinen ruuantuotanto, ympäristö- ja ilmastoviisas maatalous sekä uudistuva ja monipuolinen maaseutu. Lisäksi läpileikkaavana tavoitteena on edistää osaamista, innovaatioita ja digitalisaatiota.

Koronapandemia ja Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan ovat nostaneet maatalouden erityiseen keskusteluun tärkeänä osana huoltovarmuusketjua. Keski-Suomen ELY-keskuksen kautta haettavien maaseudun kehittämishanke- ja yritystukien uuden rahoituskauden haku avautuu alkukesästä.
 

Kokouksen esityslista on luettavissa Keski-Suomen liiton verkkosivulla.

Maakunnan yhteistyöryhmä (MYR) on lakisääteinen toimielin, joka linjaa maakunnan kehittämistä ja EU-tukien jakoa alueellaan. Maakunnan yhteistyöryhmässä ovat edustettuina maakunnan poliitikot, ohjelmia rahoittava ELY-keskus sekä sidosryhmiä; työmarkkina- ja elinkeinojärjestöjä, yrityksiä, järjestöjä ja muita alueen kehityksen kannalta keskeisiä tahoja. Keski-Suomessa yhteistyöryhmään kuuluu puheenjohtajan lisäksi 24 varsinaista jäsentä. 

 

Lisätietoja: 

Mikko Tiirola
maakunnan yhteistyöryhmän puheenjohtaja
mikko.tiirola[at]mtk.fi 

Pekka Hokkanen
maakuntajohtaja
040 595 00
pekka.hokkanen[at]keskisuomi.fi 

Hilkka Laine
rahoituspäällikkö
0405950014
hilkka.laine[at]keskisuomi.fi 

Hannu Koponen (MYR:n sihteeri)
kehittämispäällikkö
040 595 0009
hannu.koponen[at]keskisuomi.fi