Maakuntahallitus sitoutui Keski-Suomen elinvoimalupaukseen

2023 Ajankohtaista Tiedotteet • 26.5.2023 | Jenni Isopahkala

Keski-Suomen maakuntahallitus päätti tänään kokouksessaan Keski-Suomen Yrittäjät ry:n elinvoimalupaukseen osallistumisesta. Ajankohtaiskatsauksessa kuultiin kooste Keski-Suomen maakuntakaavan 2040 viranomaisehdotuksen palautteista.

Elinvoimalupauksesta potkua koko maakunnalle

Maakuntahallitus sitoutui kokouksessaan 26.6.2023 Keski-Suomen yrittäjien lanseeraaman elinvoimalupauksen haasteeseen osallistumisesta.  

– Elinvoimalupauksella tahdomme vahvistaa Keski-Suomen elinvoimaisuutta ja yhdessä tekemistä pelkän sanahelinän sijaan konkreettisin keinoin, korostaa kokouksessa puhetta johtanut Leena Lyytinen. 

Maakuntahallitus peräänkuulutti huomion kiinnittämistä kokonaisvaltaisesti työllisyyden edistämiseen. Puheenvuoroissa muistutettiin, että maakunnan elinvoimaa voi edistää paikallisella tasolla muun muassa hankintaohjeilla, joissa huomioidaan vahva keskisuomalainen osaaminen.

– Kiitän Keski-Suomen yrittäjiä ajankohtaisesta aktivoitumisesta ja maakuntahallitusta asiaan tarttumisesta. Erityisesti tässä ajassa tarvitsemme yhteistä elinvoimapotkua ja sitoutumista maakunnan yrittäjyyden ja elinvoimaisuuden tukemiseen, painottaa maakuntajohtaja Pekka Hokkanen. 

Suurin osa maakuntakaavan viranomaisehdotuksen palautteista koskee tuulivoima-alueita

Suunnittelujohtaja Hanna Kunttu esitteli koosteen Keski-Suomen maakuntakaava 2040 viranomaisehdotuksen palautteista.  

– Suurin osa kehitysehdotuksissa oli kohdennettu tuulivoimateemaan. Palautteista nousi esimerkiksi tarve selventää maakuntakaavan tuulivoima-alueiden merkintöjen ja määräysten oikeusvaikutuksia. Kaavan viranomaisehdotuksessa oleviin tuulivoima-alueisiin ehdotettiin myös muutoksia, Kunttu kertoo.  

Useissa palautteissa kiitettiin huolellista valmistelua ja monipuolisia taustaselvityksiä, joita kaavaehdotuksen valmistelussa on tehty. Viranomaisten kanssa käydään maakuntakaavan viranomaisneuvottelu kesäkuun puolivälissä. Palautteen ja neuvottelun myötä tarkennetun maakuntakaavaehdotuksen julkinen kuuleminen on tarkoitus avata syyskuussa 2023.  

Oikaisuvaatimus hylättiin

Maakuntahallitus hylkäsi yksimielisesti Keurusselän retkeilyalueen esiselvitys -hankkeen viranomaispäätökseen tulleen oikaisuvaatimuksen. Oikaisuvaatimuksessa ei nähty olevan sellaisia laillisuus- tai tarkoituksenmukaisuusperusteita, joiden vuoksi 29 000 euron päätöstä olisi muutettava.  

JTF-haun ensimmäinen kierros oli ennätyksellinen

Kokouksessa kuultiin myös Oikeudenmukaisen siirtymän rahaston (JTF) ensimmäisen hakujakson tuloksesta. Keski-Suomen liitto sai ennätykselliset 44 rahoitushakemusta, jotka muodostavat 29 kokonaisuutta. Hankehakijoiden suunnitelmissa on yhteensä 34 miljoonan euron investointi- ja kehittämistoimenpiteet.

Ensimmäisellä hakukierroksella saapuneet hakemukset arvioidaan kesäkuun aikana, jotta myönteisen rahoituspäätöksen saaneet hankkeet voidaan käynnistää välittömästi loma-ajan jälkeen. Varsinaiset hankepäätökset tehdään, kun EURA2021-tietojärjestelmä sen mahdollistaa heinä–elokuun taitteesta alkaen.   

Tutustu kokouksen esityslistaan verkkosivuillamme. 

Lisätiedot: 

Leena Lyytinen
maakuntahallituksen 2. varapuheenjohtaja
044 5313 493
leena.lyytinen[at]jyvaskyla.fi

Pekka Hokkanen
maakuntajohtaja
040 595 0016
pekka.hokkanen[at]keskisuomi.fi 

Hanna Kunttu
suunnittelujohtaja
040 591 5901
hanna.kunttu[at]keskisuomi.fi

Hanna Reini
hallintopäällikkö
040 596 5993
hanna.reini[at]keskisuomi.fi