Maakuntajohtajan maisemia (Osa 3)

2023 Ajankohtaista Blogi • 23.5.2023 | Pekka Hokkanen

Keski-Suomi – hyvinvoinnin ja yhteistyön rakentaja 

Keski-Suomen päivänä 18.4. salillinen maakunnan päättäjiä nousi laulamaan yhdessä maakuntalaulua sydämensä pohjasta. Keski-Suomen kuntien, Keski-Suomen liiton ja Keski-Suomen hyvinvointialueen ensimmäinen yhteistyötapaaminen Sydämellä-tapahtuma kokosi suuren joukon osallistujaa keskustelemaan Keski-Suomen nykytilasta ja tulevaisuudesta. Hetkessä pystyi aistimaan iloa kohtaamisista ja intoa yhteisten asioiden kehittämisestä. 

Tilaisuudessa ajatuksia herätteli erityisesti aluekehitysasiantuntija Timo Aro, jonka mukaan kilpailu eri alueiden välillä niukkenevista resursseista tulee kiihtymään entisestään. Lääkkeeksi tarvitaan pehmeää elinvoimaa, joka syntyy elämänlaatuun ja ihmisten arkeen vaikuttavista asioista, hyvän voinnin rakennusaineista. Aron puheenvuorossa korostui erityisesti pitovoiman tärkeys. 

Hyvinvointi onkin maakuntamme tunnistettu ja keskeinen menestystekijä, jonka vaikutukset heijastuvat niin työllisyyteen kuin talouteenkin. Se on nostettu keskeiseksi teemaksi sekä Keski-Suomen maakuntastrategiaan että Keski-Suomen hyvinvointialueen strategiaan. On ilahduttavaa havaita, että ylipäätään suurin osa tavoitteistamme ovat hyvinvointialueen kanssa yhteisiä. Tältä pohjalta on hyvä rakentaa yhteistä tekemistä tiukemmissakin tilanteissa. 

Keski-Suomen kuntia on puhuttanut sairaanhoitopiirin alijäämistä aiheutunut hyvinvointialueemme huono taloustilanne ja kunnille valuneet kustannukset heijastevaikutuksineen tulevissa valtionosuuksissa. Etenkin, kun useimpien kuntiemme talousnäkymät heijastelevat jo entuudestaan hallitusneuvotteluissakin nähtyä sopeuttamisen linjaa. Hallitusohjelmaneuvotteluissa tulisi löytää kestäviä ratkaisuja kuntatalouden tasapainoon ja valtionosuuksien oikeudenmukaiseen kohdentamiseen. On myös löydettävä keinot maakuntien elinvoimapotentiaalin hyödyntämiseen sekä kuntien elinvoiman ja investointikyvyn vahvistamiseen.

Meidän jokaisen hyvää vointia viritetään erityisesti arjen valinnoissa. Maakuntahallituksemme päätti lisärahoituksesta viime vuonna hienosti toteutuneelle keskisuomalaisten hyvän voinnin kehittämisen hankehaulle. Yhdistyksille suunnatun rahoitushaun painopisteenä on lasten ja nuorten liikkuminen ja hyvinvoinnin tukeminen. Toisena nostona todettakoon, että olemme mukana myös Keski-Suomi liikkeellä 2030 -agendassa, jonka tavoitteena on lisätä liikkumista ja vähentää paikalla oloa 15 % nykytilasta. Tässä näkyvät hienosti maakuntamme kantavat voimat hyvinvointi ja yhteistyö. Lisätietoja ja pilke silmäkulmassa tehty video ovat katsottavissa verkkosivuillamme osoitteessa keskisuomi.fi/liikkeella. Haaste on heitetty – tartuthan sinäkin hyvän voinnin ja liikunnan lisäämiseen!

Maakuntajohtaja Pekka Hokkasen ajatuksia julkaistaan joka toinen kuukausi Keskisuomalainen-lehden Vierailija-palstalla ja Keski-Suomen liiton Maakuntajohtajan maisemia -blogissa. Tämä 23.5.2023 julkaistu kolumni on sarjan kolmas.