Digitaalinen saavutettavuus kuntoon – Kannanotto laajakaistayhteyksien kehittämisestä ja rahoituksesta

2023 Ajankohtaista Tiedotteet • 27.4.2023 | Jenni Isopahkala

Keski-Suomen hyvinvointialueen ja Keski-Suomen liiton logot

 

Keski-Suomen liiton ja Keski-Suomen hyvinvointialueen kannanotto: Suomessa tulee parantaa digitaalista saavutettavuutta vaikuttavilla tavoilla.

Suomessa tulee parantaa digitaalista saavutettavuutta vaikuttavilla tavoilla. Digitaalinen saavutettavuus tarkoittaa, että kaikenlaiset käyttäjät voivat lähestyä ja käyttää digitaalista palvelua. Digitaalinen sisältö on löydettävissä ja käytettävissä tehokkaasti. Saavutettavuus edistää kaikkien mahdollisuutta toimia täysivertaisesti digitaalisessa yhteiskunnassa ja parantaa digitaalisten palveluiden laatua. Toimiakseen digitaaliset palvelut tarvitsevat nopeat tietoliikenneyhteydet, jotka ovat osa maan kriittistä informaatioinfrastruktuuria.

Yhteiskuntamme niin julkiset kuin kaupalliset palvelut digitalisoituvat kiihtyvällä vauhdilla. Myös sosiaali- ja terveyspalveluissa hyödynnetään jatkossa entistä enemmän digitaalisia palvelukanavia ja etäpalveluja. Hyvinvointialueiden kustannustehokas toiminta edellyttää digitaalisten palvelujen täysimääräistä hyödyntämistä. Digitaalisten palvelukanavien hyödynnettävyys ja palveluiden saatavuus edellyttää nopeita ja toimintavarmoja tietoliikenneyhteyksiä kaikkialla Suomessa. Ongelma on erityisesti maakuntien reuna-alueilla, taajamien ulkopuolella.

Nopeiden kiinteiden tietoliikenneyhteyksien rakentuminen kaikkialle Suomeen edellyttää valtiolta riittävää sitoutumista ja taloudellista tukea hankkeiden toteuttamiseksi. Esitämme, että valtiovalta varaa kiinteän laajakaistan hankkeiden tukemiseen riittävät resurssit ja luo asiaa varten uuden, vaikuttavan ja tehokkaan rahoitusvälineen. Rahoituksen tukitason tulee olla nykyistä merkittävästi suurempi ja kuntien omarahoitusosuuden hallittava, mikä mahdollistaa tasavertaiset mahdollisuudet laajakaistahankkeiden toteutukselle koko maassa.

Keski-Suomen hyvinvointialue                          Keski-Suomen liitto
Aluehallitus                                                          Maakuntahallitus


Lisätietoja:
 

Lasse Leppä, konsernipalvelujen toimialajohtaja, Keski-Suomen hyvinvointialue, lasse.leppa[at]hyvaks.fi, p. 050 5999 545
Pekka Hokkanen, maakuntajohtaja, Keski-Suomen liitto, pekka.hokkanen[at]keskisuomi.fi, p. 040 595 0016

 

Keski-Suomen liiton ja Keski-Suomen hyvinvointialueen kannanotto (pdf)