Kurkistus kuntien ilmastotyöhön – Seuraava HINKU-kunta pääsee mitalisijoille

2023 Ajankohtaista Blogi • 24.4.2023 | Suvi Bayr

Mitä tapahtuu, kun lähetetään kolme innokasta kehittäjää keskustelemaan kuntien kanssa ilmastoasioista? – Löytyy mielenkiintoisia keskusteluja, kehittämissuunnitelmia ja hyviä kysymyksiä.

Kuntien rooli sekä ilmastonmuutoksen hillitsemisessä että siihen sopeutumisessa on merkittävä. Globaaleihin ongelmiin voidaan vastata hyvinkin paikallisilla ratkaisuilla. Toisin sanoen, kestävyyskriisin ratkaisut ovat pitkälti omissa käsissämme! Kunnilla onkin arvokas mahdollisuus innostaa, kannustaa ja mahdollistaa kestävien ratkaisujen syntymistä alueensa eri toimialoilla. Vaikuttavuutta varmasti löytyy.

Me kolme innokasta kehittäjää lähdimme tutkimaan Keski-Suomen kuntien ilmastotyön tilannetta. Kurkistetaanpa muutamaan havaintoon eri puolilta maakuntaamme!

Hankasalmi Hankasalmella korostuu kunnan sijainnin vuoksi liikkumisen kestävyys. Uutta kevyen liikenteen väylää kehuttiin, se mahdollistaa turvallisen liikkumisen taajamien ympäristössä. Kunnassa nähdään kestävään liikkumiseen liittyen mahdollisuuksia Jyväskylän seudun MAL-työssä.

Jämsä Jämsän lukiossa toimii aktiivinen kestävän kehityksen oppilasryhmä, joka järjestää teemaan liittyvää toimintaa koulussa. Nuorten mukaan ottaminen ilmastotyöhön on satsaus kestävään tulevaisuuteen.

Karstula Karstulan uudessa kuntastrategiassa korostuu kestävä paikallisuus. Paikallista tuotantoa arvostetaan ja halutaan myös mahdollistaa kestävä paikallinen tuotanto. Yhtenä konkreettisena toimena suunnitellaan aurinkopaneelipuistoa teollisuusalueen kylkeen mahdollistamaan yrityksille päästötön paikallinen energiantuotanto.

Laukaa Laukaan kunnassa toimii energia- ja ilmastoasioiden ohjausryhmä, joka kokoaa säännöllisesti yhteisen pohdinnan ääreen jäseniä eri puolilta kuntaorganisaatiota. Ryhmä toimii apuna, kun tietoa vaihdetaan suuntaan ja toiseen ympäri kunnan. Yhdessä pähkäillen löytyy myös toimialarajat ylittäviä ratkaisuja, joihin on yhdessä myös helpompi tarttua.

Pohjoisen Keski-Suomen monet kunnat Pohjoisessa Keski-Suomessa kunnat ovat tottuneet tekemään yhteistyötä esimerkiksi kaavoitus- ja ympäristöasioissa. Onkin luontevaa, että alueen kunnat suunnittelevat yhteistyötä uudistetun ilmastolain ilmastosuunnitelmavelvoitteen täyttämisessä. Yhteinen suunnitelmatyö nähdään pohjana myös yhteiselle suunnitelman toteuttamiselle.

Viitasaari Viitasaari liittyi syksyllä 2022 HINKUun eli Hiilineutraalit kunnat -verkostoon. Samalla tuli ajankohtaiseksi liittyä myös kuntien energiatehokkuussopimukseen ja sitä työtä kunnassa nyt tehdään. HINKU-työtä tukee Viitasaarella Kestävän kehityksen toimikunta.

Äänekoski Äänekoski on kuulunut HINKU-verkostoon jo muutaman vuoden. Ilmastotyötä tehdään kaupungissa laajasti ja siitä myös viestitään aktiivisesti. Äänekoskella on myös otettu käyttöön ympäristö- ja ilmastovahti, josta kuka tahansa voi seurata ympäristö- ja ilmastotyön etenemistä.

Kierrokselta mieliimme jäi päällimmäisenä ilo siitä, että ilmastotyö etenee nyt kunnissa nopeasti sekä suunnitelmien ja järjestäytymisen, että konkreettisen tekemisen saralla. Me innokkaat kehittäjät jäämmekin mielenkiinnolla seuraamaan kuntien hyvään vauhtiin lähtenyttä kehittämistyötä ja odottamaan, mistä löytyykään Keski-Suomen kolmas HINKU-kunta?!

Suvi Bayr ja Jenni Isopahkala, Keski-Suomen liitto
Emma Thitz, Keski-Suomen ELY-keskus

Kuntatapaamiset järjestivät yhteistyössä Keski-Suomen liitto ja Keski-Suomen ELY-keskus tammi–helmikuussa 2023. Tapaamiset olivat osa Keski-Suomen liiton toteuttamaa ja ympäristöministeriön rahoittamaa Tukea Keski-Suomen liiton ilmastotyöhön -hanketta.