Tulevaisuudentekijöitä toimistolla

2022 Blogi • 17.11.2022 | Jenni Isopahkala

Lapsi mukaan töihin -päivä on Lapsen oikeuksien viikkoon liittyvän teemapäivä. Tuolloin lapset lähtevät vanhempiensa tai muiden tärkeiden aikuisten mukaan töihin katsomaan, mitä työpaikalla tapahtuu. Samalla halutaan herättää keskustelua, kuuluuko lasten ääni ja kaikenlaisten perheiden tarpeet riittävästi työpaikoilla. Tänä vuonna virallinen teemapäivä on 18.11.2022, mutta maakuntahallituksen kokouksen vuoksi vietimme päivää jo 16.11.2022.

– Sano nyt! Sano nyt mitä aioit!

Toimiston kahvitilaan ilmestyvät nauravat pienet kasvot ja vikkelät jalat. Vanavedessä seuraa vähän isommat ja epäröivämmät. Jotain on selvästi juonittu etukäteen.

– En mää… uskalla… – morjens!

Kun ensimmäinen kynnys on ylitetty ja maakuntajohtaja-Pekka tervehditty suunnitellusti, onkin helpompaa jatkaa iltapäivää eteenpäin. Eteinen on täyttynyt pienistä ja vähän suuremmista kengistä, ja ilma kengänkuluttajien iloisesta pulputuksesta. Muutama vierailijoista tarkkailee tilannetta mieluummin vähän kauempaa. Reflektointi onkin varsin hyödyllinen taito – myös työelämässä.

Pekka toivottaa erityisen tärkeät vieraat lämpimästi tervetulleeksi tutustumaan vanhemman tai isovanhemman työpaikkaan.

– Teille on varattu iltapäivälle tärkeitä tehtäviä Keski-Suomen kehittäjäyhteisössä. On upea saada tällainen tuore asiantuntemus käyttöön maakunnan hyvinvointia ja kehittämistä suunnitellessa.

Ilmassa on yhteistä riemua siitä, että saamme osallistua Lapsen oikeuksien viikolla järjestettävään Lapsi mukaan töihin -päivään muutaman vuoden tauon jälkeen, vaikkakin hieman varaslähdöllä.

Hymyilevä työntekijä nähty!

Tietoturvavaltuutetun kauhuksi jo aivan alkumetreillä tapahtuu salakavala työidentiteetinkaappaus, kun toimiston vallanneet lapset valitsevat kaulaansa eri nimikkeillä varustetut henkilökortit. Tehtäväksi annetaan selvittää iltapäivän aikana, millaisia töitä kyseinen henkilö työssään tekee. Bingo-lappuihin merkitään puolestaan ympärillä näkyviä asioita.

– En näe yhtään kiireistä työntekijää, eräs vierailevista asiantuntijoista harmittelee.

Jostain syystä isää kommentti hymyilyttää ja bingo! Nyt on hymyilevä työntekijä bongattu toiseen paperiin käsidesin, kahvinkeittimen ja kopiokoneen jatkoksi.

Toimistokierroksen aikana löytyy tutun työntekijän nimellä varustettuja työpisteitä, pompittavan mukavat nojatuolit, hiljainen huone, joka ei yhtäkkiä ole enää hiljainen sekä puhelinkoppi, jonka äänieristeitä testaillaan isommallakin porukalla. Todistetusti ärhäkämpikin karjaisu kuulostaa kopin ulkopuolella varsin vaimealta. Muutama vanhemmista harkitsee hyödyllistä investointia myös kotiinsa.

Tulevaisuusstrategiaa ja lentäviä autoja

Välipalatauko kokoaa vierailijat taukotilaan, kuin toimiston väen kakkukahveille konsanaan. Täytettyjen sämpylöiden, ruissipsien ja hedelmien siivittämänä on hyvä keskittyä hetki Teams-yhteydellä järjestettyyn Keski-Suomen tulevaisuusstrategiapalaveriin. Asialistalla ovat Keski-Suomen nykytila, kehittämistarpeet, tulevaisuuden skenaariot ja työllisyys. Ei ihan pieni kokonaisuus puolessa tunnissa hoidettavaksi.

 

 

Nuoret asiantuntijat vastaavat kiperiin kysymyksiin Mentimeter-sovelluksella, joka muodostaa vastauksista sanapilvet. Vastauksista välittyy arvostus luontoa, hyvinvointia ja turvallisuutta kohtaan. Lapset uskovat tulevaisuuden tuovan tullessaan paitsi lentäviä autoja ja muuta kehittyneempää teknologiaa, myös ilmastonmuutoksen kuriin saamista.

 

 

Palaverin yhteydessä kuullaan myös työntekijöidemme lapsuuden ammattihaaveista – ja mikä parasta, nähdään touhukas etätoimistokoira Misa. Monipaikkatyöskentelyn mallimme helpottaa monen lapsen ja aikuisen elämää, ja tarjoaa joustavuutta työn ja kotielämän sovittamiseen myös karvaisten ystävien koteihin.

Pienimmät kokoustajat hakevat luovia ideoita päätöksentekoon leikkimällä piilosta. Iso avokonttori tarjoaa loistavat puitteet myös tämänkaltaisiin työpajoihin. Maakunnassa on liikkunut huhuja, että vanhemmat asiantuntijat ovat pohtineet ympäristön soveltuvan myös kaupunkisota-larppaukseen. Kokouksen jälkeen luovuutta puretaan vielä yhteistaideteokseen ja jättipiparien koristeluun. Samalla on hyvä vaihtaa ajatuksia työelämästä.

– Voisin olla isona crossiajaja!

– Mun toiveammatti on autonpesijä!

Kun innovatiiviset asiantuntijat, sihteerit, johtajat ja päälliköt suuntaavat etätoimistoille henkilökortit heiluen, mukanaan työtodistukset ja herkulliset kotiinviemiset, rakentavaa palautettakin saadaan:

– Oli kyllä yllättävän kivaa, mutta seuraavalla kerralla sämpylöissä ei tarvis olla niin paljon tomaattia!

 

 


Lasten vuoro – Lapsi mukaan töihin -päivä 18.11.2022

Jokaisella lapsella on oikeus aikuisen aikaan ja huomioon. Jokaisella lapsella on oikeus tietää, millaista työtä aikuiset tekevät. Voivatko aikuiset hyvin töissä, jotta jaksavat myös leikkiä vapaa-ajalla? Voisiko töissä tehdä jotain toisin, jotta lapsetkin huomioitaisiin paremmin?

Mikä on Lasten vuoro -kampanja?

Lapsiasiavaltuutetun ja yhteistyökumppaneiden syksyllä 2022 aloittama kampanja, joka tuo lasten äänet kuuluviin työpaikoilla. Lasten vuoro -kampanja levittää hyviä käytäntöjä perheystävällisemmän työelämän puolesta sekä vahvistaa ymmärrystä lapsi- ja perhemyönteisestä työelämästä koko yhteiskunnan asiana. Tavoitteena on kasvattaa yksityisen ja julkisen sektorin työnantajien tietoisuutta perheystävällisistä käytännöistä ja niiden kehittämisestä omalla työpaikalla.

Lue lisää: Lasten vuoro