Koko Keski-Suomi säästää energiaa

Ajankohtaista • 7.9.2022 | Jenni Isopahkala

Osallistumme koko maakuntana valtakunnalliseen Astetta alemmas –energiansäästökampanjaan. Kampanja käynnistetään Keski-Suomen kaikissa kunnissa Energiansäästöviikolla 10.–16.10.2022.

Energiansäästöviikko on valtion kestävän kehityksen yhtiö Motivan valtakunnallinen vuosittain järjestämä kampanja, jolla edistetään energiansäästöön ja kestävään kulutukseen liittyvää tekoja ja yleistä tietoisuutta. Venäjän sotatoimet Ukrainassa ovat aiheuttaneet laajoja vaikutuksia energian saatavuuteen ja hintaan. Paitsi Suomessa, myös koko Euroopassa etsitään nyt tehokkaita ja nopeavaikutteisia keinoja energiansäästöön ja samalla fossiilisista energialähteistä irtautumiseen. Siksi vuodesta 1996 asti vietetty teemaviikko onkin tänä vuonna aivan erityisen ajankohtainen. Tärkeän asian esillä pitämistä jatketaankin koko lämmityskauden jatkuvassa energiansäästökampanjassa.

Energiansäästöviikko haastaa tarttumaan energiatekoihin

Lokakuussa vietettävän Energiansäästöviikon aikana keskisuomalaiset haastetaan osallistumaan energiansäästökampanjaan tekemään energiatekoja työpaikoilla, yrityksissä ja kouluissa. Viikon aikana järjestetään myös teemaan liittyviä tietoiskuja ja tapahtumia. Tarkemmat tapahtumatiedot päivitetään myöhemmin kuntien verkkosivujen lisäksi Hiilineutraali Keski-Suomi 2030 -verkkosivustolle.

Katso myös Motivan energiansäästöviikon verkkosivut.

Kaikki keskisuomalaiset haastetaan jatkamaan energiansäästämistä myös teemaviikon jälkeen. Tulevalle lämmityskaudelle ajoittuvassa energiansäästökampanjassa kannustetaan tekemään nopeavaikutteisia ja konkreettisia energiansäästötoimia. Tavoite on kaikille yhteinen kotona, liikenteessä, työpaikoilla  ja oppilaitoksissa. Määrätietoisilla toimenpiteillä ja osallistumisella on nyt suuri merkitys.

Energiatekoja ovat esimerkiksi:

  • Huonelämpötilan laskeminen
  • Nopea suihkussa käyminen
  • Led-valojen käyttäminen
  • Ilmastoystävällisen ruuan käyttäminen
  • Ruokahävikin välttäminen
  • Kierrätystuotteiden hankkiminen ja omien tavaroiden kierrättäminen
  • Työmatkaliikunta
  • Joukkoliikenteen ja kimppakyytien suosiminen
  • Energiankulutuksen seuranta ja kulutuspiikkien välttäminen

Katso laajempi vinkkilista Hiilineutraali Keski-Suomi 2030 -tiekartan verkkosivulta.

Mikä voisi olla teidän perheenne, yrityksenne tai yhteisönne oma energiateko? Ota haaste vastaan ja ilmoita energiateko verkkolomakkeella. Kolme keskisuomalaista energiatekoa palkitaan energiaa säästävillä palkinnoilla. Energiatekoja käytetään esimerkkeinä myös ilmastoviestinnässä. Nimiä ei julkaista viestinnässä ilman erillistä suostumusta.

Astetta alemmas -energiansäästökampanjan taustalla ovat työ- ja elinkeinoministeriö, Energiavirasto, Motiva, valtioneuvoston kanslia, ympäristöministeriö ja Sitra. Koko Keski-Suomi säästää energiaa! -viestintäkampanjasta vastaa puolestaan ympäristöministeriön rahoittama ja Keski-Suomen liiton koordinoima Tukea Keski-Suomen kuntien ilmastotyöhön -hanke.

Lisätiedot:

Jenni Isopahkala, viestintäasiantuntija,
jenni.isopahkala@keskisuomi.fi, ​
p. 040 640 1994 (viestintä)

Suvi Bayr, aluekehitysasiantuntija,​
suvi.bayr@keskisuomi.fi, ​
p. 040 652 3848 (ilmastotyö)​

 

Ympäristöministeriön logo, jossa on miekkaa kädessä pitävän, seisovan leijonan symboli ja teksti "Ympäristöministeriö".