Maakuntahallituksen kokous 19.8.

2022 Ajankohtaista Tiedotteet • 19.8.2022 | anttisiukola

Keski-Suomen aluekehittämiseen on ensi talven aikana tulossa oikeudenmukaisen siirtymän rahaston (JTF) rahoitusta yhteensä 35,3 miljoonaa euroa. Maakuntahallitus kävi rakentavan evästyskeskustelun rahoitustilanteen vaatimista toimenpiteistä. Jyrki Niittymaa (ps) ehdotti Harri Oksasen (ps) kannattamana asian palauttamista valmisteluun; maakuntahallitus äänesti tuloksin 11-2, että maakuntajohtajan alkuperäinen päätösehdotus hyväksyttiin.

– Rahoituksen kohdentamisesta päättää maakunnan yhteistyöryhmä syyskuussa. Rahoitusvaltuus on poikkeuksellisen suuri ja tulevien vuosien suurin rahoitusinstrumentti Keski-Suomen liitossa. JTF:n tarkoituksena on tukea alueita ja toimialoja, joihin hiilineutraaliin yhteiskuntaan siirtyminen eniten vaikuttaa. Suomessa se kohdentuu turpeen energiakäytöstä riippuvaisille alueille, maakuntahallituksen puheenjohtaja Tahvo Anttila kommentoi.

– Keski-Suomen liitto tulee lisäämään neuvontaa, ohjeistusta ja viestintää JTF:n osalta. Venäjän hyökkäys Ukrainaan merkitsi muutoksia erityisesti talouden, energian ja turvallisuuden osalta. Vaikutukset voivat näkyä myöhemmin muun muassa rahoitettavien hankkeiden valinnassa. Maakunnan yhteistyöryhmä, Keski-Suomen liitto ja ELY-keskus voivat huomioida Ukrainan sodan energiamarkkinoille, ruokatuotantoon ja huoltovarmuuteen aiheuttaman paineen, maakuntajohtaja Pekka Hokkanen jatkaa.

Maakuntahallitus päätti kokouksessa maakunnan kehittämisen kannalta tärkeät hallitusohjelmavaikuttamisen tavoitteet, jotka ovat niin luonteeltaan kuin mittaluokaltaan hallitusohjelmatasoisia. Keski-Suomen tavoitteet sovitetaan nelivuotiseen hallituskauteen vuosille 2023-2026. Maakuntahallitus valitsi kuusi tavoitetta, jotka liittyvät kyberturvallisuuden, saavutettavuuden, puolustusteollisuuden ja turvallisuuden, koulutuksen ja työurien pidentämisen, energian sekä aluekehittämisen resurssointiin liittyviin teemoihin. Hallitusohjelmavaikuttamisen dokumenttia hyödynnetään vaalityötä tekevien ja hallitusohjelmaa valmistelevien tahojen kanssa käytävissä keskusteluissa ja Keski-Suomen liiton viestinnässä.

Maakuntahallitus hyväksyi 215 000 euron rahoitushakemukset kesäkuussa päättyneessä hyvinvoinnin ja turvallisuuden rahoitushaussa.  Keski-Suomen Martat ry sai 59 344 euroa Yhteisöllisyydestä hyvinvointia Keski-Suomeen -hankkeeseen ja Niilo Mäki Instituutti sai 156 617 euroa Toviks- tukea oppimisvaikeuksiin Keski-Suomessa -hankkeeseen.

Maakuntahallitus käsitteli lausunnon Keski-Suomen liikuntapaikkojen rahoitussuunnitelmasta vuosille 2023–2026. Lausuntoa pyytää Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto.  Keskisuomalaisen liikuntakulttuurin edistäminen on merkittävä osa maakuntastrategiaa, ja siksi panostus liikunnan ja urheilun edistämiseksi on maakunnalle tärkeää. Ehdotuksia lähivuosille on muun muassa Muuramen kunnan monitoimitalon liikuntahallin, uimahallin ja kuntosalin muutostyöt, Jyp junioreiden harjoitusjäähalli, Saarijärven uimahallin perusparannusremontti, Jyväskylän AaltoAlvarin korjauksen neljäs vaihe, Hankasalmen kirkonkylän tekojää ja Jyväskylän Hippoksen liikuntatilat.

Lisäksi kokouksessa kuultiin katsaukset maakuntakaavasta ja siihen liittyvistä tulevista selvityksistä, kehittämisrahoituksesta sekä EU-ohjelmakauden 2021–2027 hallinto- ja valvontajärjestelmästä.

Katso kaikki maakuntahallituksen kokouksen aiheet  esityslistalta     

Lisätietoja

Tahvo Anttila
maakuntahallituksen puheenjohtaja
0500 746  571
tahvoanttila[at]gmail.com

Pekka Hokkanen
maakuntajohtaja
040 595 0016
pekka.hokkanen[at]keskisuomi.fi

Hanna Kunttu
vs. suunnittelujohtaja
040 591 5901
hanna.kunttu[at]keskisuomi.fi