Maakuntakaava 2040 valmisteluvaiheen luonnos sai paljon palautetta

2022 Ajankohtaista Tiedotteet • 11.5.2022 | anttisiukola

Keski-Suomen liitto sai hyvää palautetta maakuntakaavan avoimesta ja vuorovaikutteisesta valmistelusta. Mielipiteitä ja lausuntoja tuli kaikkiaan noin 130 kappaletta. Maakuntakaava 2040 valmisteluvaiheen luonnos oli nähtävillä 7.3.-5.5.2022 Keski-Suomen liiton Internet-sivuilla. Palautteissa nousi esille erityisesti tuulivoimatuotannon kokonaisuus ja vaikutukset asukkaisiin, luontoon ja elinkeinoihin.

– Yksityiset ryhmittymät ja yhdistykset antoivat todella paljon palautetta kaavaluonnoksesta. Allekirjoittajia oli yli 500. Kaikki palautteet käydään seuraavaksi huolella läpi, ja vuorovaikutteista valmistelua jatketaan läpi kaavaprosessin, maakunta-arkkitehti Liisa Bergius kommentoi.

Keski-Suomen liitto sai viranomaisilta ja alueen yrityksiltä lausuntoja kaavaluonnokseen. Lausunnot saatiin lähes kaikista Keski-Suomen kunnista ja naapurimaakunnista.

Maakuntakaavaluonnoksessa positiivisena asiana koettiin kansainvälinen pyöräilyreitti EuroVelo 11. EuroVelo-reitistön tavoitteena on kahdentoista, koko maanosaa halkovan pitkänmatkan pyöräilytiereitin perustaminen. EuroVelo 11 on suunniteltu kulkevan Ateenasta Nordkappiin, Keski-Suomessa luonnosteltu reitti kulkee Luhangasta Muuramen ja Laukaan kautta Konnevedelle.

Maakuntakaava 2040 -luonnos kiersi nähtävillä Keski-Suomen liiton järjestämissä kaavakahviloissa. Kaikkiaan noin 150 henkilöä kävi keskustelemassa Keski-Suomen liiton alueidenkäytön asiantuntijoiden kanssa eri puolilla maakuntaa järjestetyissä tilaisuuksissa. Kaikkiaan seitsemän kaavakahvilaa järjestettiin Petäjävedellä, Kyyjärvellä, Pihtiputaalla, Äänekoskella, Joutsassa, Saarijärvellä ja Jyväskylässä. Maakuntakaava 2040:n valmisteluaineistoa esiteltiin myös striimin välityksellä 29.3. Huolenaiheiksi kaavakahviloiden keskusteluissa nousivat erityisesti tuulivoiman vaikutukset ihmisten arkiympäristöön, maisemiin ja luontoon. Lisäksi kaavan valmistelijat saivat epävirallisia palautteita puhelujen ja tiedotteiden kommenttikenttien kautta.

Seuraavaksi maakuntakaava etenee kaavaratkaisun hiomisella ja työneuvotteluilla, jossa huomioidaan tulleet lausunnot ja saatu palaute. Maakuntakaavaan tehdään vielä tarkentavia selvityksiä, joita on muun muassa sähkönsiirron kokonaisuus ja sen reunaehdot, maisemavaikutusten arviointi ja havainnollistaminen sekä Natura- ja metsäpeuraselvitykset.

Maakuntakaavaehdotuksen hyväksyy maakuntavaltuusto. Alustavasti varsinaisen ehdotuksen käsittely on edessä keväällä 2023.

Lisätietoja antavat:

Maakunta-arkkitehti Liisa Bergius
040 590 2296
liisa.bergius[at]keskisuomi.fi

Vs. Suunnittelujohtaja Hanna Kunttu
040 591 5901
hanna.kunttu[at]keskisuomi.fi

Ympäristöpäällikkö Reima Välivaara
040 595 0918
reima.valivaara[at]keskisuomi.fi