JTF – pitkää päivää ja yötä

2022 Ajankohtaista Blogi • 30.3.2022 |

Valot rävähtävät päälle ja valonheittimet osoittavat meihin, kun kollegan kanssa lähestymme turveaumaa. Poliisi käskee pysähtymään. Totean, että tästä meidän on varmaan pakko kertoa Pekalle ja Pirjolle. Lakki kouraan ja ei muuta kuin tunnustamaan maakunta- ja aluekehitysjohtajille. Aamukahvilla kerroin tästä unestani.

Jossain vaiheessa oikeudenmukaisen siirtymän rahaston (just transition fund eli JTF) alueelliseen siirtymäsuunnitelmaan taustatietoja kerätessä turveasiat tunkeutuivat uniinkin. Nyt suunnitelman suhteen ollaan sillä mallilla, että hallintoviranomainen (TEM) on toimittanut alueiden laatimat suunnitelmat komissioon. Komission palautetta on odotettavissa toukokuun loppupuolella ja silloin tiedämme, tuleeko suunnitelmaamme vielä muutoksia. Ministeriölle toimitetun suunnitelman voit lukea täältä.

JTF:n valmistelu ja siirtymäsuunnitelmien laadinta on ollut pitkä ja polveileva prosessi. On odotettu asetusta, ohjeita, kansallisia linjauksia, rahoitusjakoa, joulupukkia, lumien sulamista ja kesälomia. Sota Ukrainassa ja energiakriisi ovat tuoneet keskusteluun syvemmän ja vakavamman sävyn. Välillä tuntuu, että JTF-valmistelu ja muu maailma kulkee omia latujaan.

JTF on Keski-Suomelle merkittävä aluekehittämisen rahoitusinstrumentti, 47,5 miljoonaa euroa. Rahoitusta voidaan myöntää siirtymäsuunnitelman mukaisiin toimenpiteisiin. Valmistelua on tehty maakuntaliiton johdolla, ELY-keskus vahvasti mukana yhteistyössä ja iso kiitos kuuluu maakuntahallituksen asettamalle laaja-alaiselle JTF-ohjausryhmälle. Ohjausryhmän toimikautta on valmistelun pitkittyessä jatkettu kolmesti, ja tähän tietoon ohjausryhmä kokoontuu viimeisen kerran kesäkuussa. Silloin ensimmäistä kertaa kasvotusten. Ohjausryhmän kokousaineistoihin voit tutustua täältä.

Keski-Suomessa on jo tartuttu siirtymän aiheuttamiin haittavaikutuksiin ja kehittämistarpeisiin. Kehittämisyhtiö Karstulanseutu Oy on toteuttanut turvetoimialaa koskevan tiedon tuottaminen -hanketta maaseuturahaston rahoituksella ja BioPaavolla on käynnissä jo toinen yritysten tarpeista noussut turpeeseen liittyvä innovaatiokilpailu. Turvemaista tulevaisuutta -webinaarin aineistoista löytyy näistä lisätietoa täältä.

Keski-Suomessa on useita tutkimus, kehittäminen ja innovaatio -toimijoita, joilla on osaamista uusien ratkaisujen kehittämiseksi. JTF-ohjausryhmässä osaamistaan ovat esitelleet JAMK, Jyväskylän yliopisto, VTT ja Suomen ympäristökeskus Syke, Luonnonvarakeskuksen puheenvuoron kuulemme kesäkuussa.

Toiveissamme on, että syksyllä voimme avata ensimmäisen JTF-rahoitushaun. Sitä ennen lienee vielä luvassa suunnitelman hiontaa ja muutamia unettomia ja unellisia öitä. Vilkas unimaailmani on muuten kerran aiemminkin päätynyt blogitekstiksi, silloin varastin auton ja sotkin ministerin takin biokaasua edistäessä…