Ympäristövastuullisuuden askelia yhteistyössä

Ajankohtaista Blogi • 2.2.2022 | Suvi Bayr

YmpyräKS-verkoston vuosiseminaari 2022 

Tammikuun lopussa, talvisena perjantai aamupäivänä, yli 60 ihmistä ympäri Keski-Suomen kokoontui koneidensa ääreen. Alkamassa oli perinteinen eli järjestyksessään toinen YmpyräKS -vuosiseminaari. Webinaari järjestettiin tasan kaksi vuotta verkoston kick-off tilaisuuden jälkeen, koronan takia verkossa. 

Kahdessa vuodessa on ehtinyt tapahtua paljon – niin maailmalle, Keski-Suomelle kuin verkostollekin. Maailmassa vastuullisuusasioiden merkitys on koko ajan kasvanut. Webinaarin avauspuheenvuorossaan Suomen Yrittäjien sekä eurooppalaisen pk-yrittäjien kattojärjestön SMEunited puheenjohtaja Petri Salminen totesi, että vastuullisuus ja kestävyysvaatimukset eivät ole enää vain trendisanoja, vaan edellytys sille, että yritykset pärjäävät myös tulevaisuudessa. Samaa viestiä toi kommenttipuheenvuorossaan esiin myös Keski-Suomen Osuuspankin luottojohtaja Jyri Tiusanen. Hän kertoi, miten vastuullisuusasiat tulevat nyt pankkisääntelyn kautta osaksi isojen yritysten luottoharkintaa. Pk-yrityksissä vaatimukset eivät vielä näy, mutta odotettavissa on, että tilanne muuttuu.  

Teoriaa ja käytäntöä 

Teoriaosuuden yritysten ympäristövastuullisuuteen osana yrityskulttuuria tarjosi Tampereen yliopiston väitöskirjatutkija Jenni Kaipainen. Hän korosti, miten tärkeää on antaa yksilöille vapautta, aikaa ja resursseja kehittää uutta. Lisäksi tarvitaan rohkeutta organisaatiolta ennakoida tulevaa kehitystä ja investoida ennakoiden. Yksilöiden merkitystä uusien asioiden esiintuojina korosti puheenvuorossaan myös Maarla Oy:n toimitusjohtaja Jari Puukilainen. Edelläkävijöiden esimerkistä uudet asiat laajenevat osaksi koko yrityksen toimintakulttuuria. Konkreettisia esimerkkejä (ympäristö)vastuullisuudesta yrityksen toiminnassa kuultiin webinaarissa kolme. Maarlan lisäksi ilmasto- ja ympäristöteoistaan kertoivat Niemi Palvelut ja Puuhapuisto Veijari.  

Niemi Palveluiden viestintä- ja markkinointipäällikkö Heidi Koivisto kertoi millä keinoilla yrityksen kalusto on saatu kulkemaan kokonaan fossiilittomasti. Yrityksessä on investoitu biokaasu- ja sähkökalustoon ja osittain on siirrytty käyttämään uusiutuvaa polttoainetta diesel-ajoneuvoissa. Yritys katsoo investointien kannattaneen, koska niillä pystytään vastaamaan kasvaviin asiakasvaatimuksiin. Niemi onkin haastanut myös muut organisaatiot tavoittelemaan kunnianhimoisempia ilmastotavoitteita (Niemi40haaste). Puuhapuisto Veijarin arjessa vastuullisuus on itseisarvo. Ympäristö- ja ilmastotekoja tehdään sitä mukaa, kun asioita uusitaan tai kehitetään.  

Paljon tapahtuu 

Ympäristövastuullisuus ja kestävyys ovat yhä enemmän pinnalla myös Keski-Suomessa. Tästä kertoo esimerkiksi se, että vuosiseminaaria suunniteltiin ja järjestettiin tällä kertaa yhdessä paikallisten oppilaitosten, Gradia, Poke, JYU ja JAMK, kanssa. Askelmerkkejä kestävään yrittäjyyteen ja POLKU 2.0 -hankkeissa autetaan yrityksiä kohti kestävää liiketoimintaa ja parannetaan yritysten, työntekijöiden, työnhakijoiden ja opiskelijoiden kestävyysosaamista.  

Verkosto on kehittynyt kahdessa vuodessa paljon. Iso muutos on se, että verkostoa pyörittää nyt entistäkin laajempi porukka. Alkuperäisten Business Jyväskylän, Jyväskylän kaupungin, Keski-Suomen Kauppakamarin ja Keski-Suomen yrittäjien lisäksi porukkaan ovat liittyneet Keski-Suomen liitto, Viitasaaren ja Äänekosken kaupungit sekä Biotalouden yrityskiihdyttämö BioPaavo Saarijärveltä. Verkosto kattaa siis jo ydinporukan puolesta entistä suuremman osan Keski-Suomea.  

Uusi vuosi, uudet ja vanhat kujeet 

 Verkoston toiminnasta on tullut säännöllistä ja se houkuttelee mukaan koko ajan enemmän ihmisiä. Sähköpostilistalla on jo yli 200 henkilöä ja sosiaalisen median kanavissa verkostoa seurataan aktiivisesti. Projektiasiantuntija Enni Huotari Keski-Suomen liitosta esitteli tilaisuudessa tuoreita tuloksia yrityksille tehdystä kyselystä. Niiden mukaan tarvetta on jatkossa erityisesti vastuullisuuden arviointia ja mittareita koskevalle tiedolle.  Tilaisuuden päätteeksi johtava asiantuntija Annimari Lehtomäki kertoi Biotalouden yrityskiihdyttämö BioPaavon toiminnasta. YmpyräKS-vuosiseminaari sai kunnian olla kahden uuden innovaatiohaasteen eli Hachkatonin (Alva ja Betset) avauspaikka (Lue lisää). 

Kolmanteen toimintavuoteensa lähtee aktiivinen ja kasvava verkosto. Päivän fasilitaattorin, verkostopäällikkö Tanja Oksan sanoin verkoston toiminnan tarkoituksena on varmistaa, että Keski-Suomen yrityksillä on edellytykset vastata vastuullisuusvaatimuksiin. Sen lisäksi verkosto on totta kai myös paikka tutustua ja löytää yhteistyökumppaneita tai kuulla hyviä esimerkkejä oman toiminnan kehittämiseen. Yritysvastuu kehittyy pienin askelin ja niin tekee myös verkosto. Yhdessä on mukavampi pieniä askelia kulkea, joten tervetuloa mukaan toimintaan uudet ja vanhat kulkijat! 

 Lisätietoa YmpyräKS-verkostosta: 

https://keskisuomi.fi/biotalous/ympyraks/ 

https://www.facebook.com/groups/692665168029547 

https://twitter.com/YmpyraKS 

https://www.linkedin.com/company/ympyraks