Maakunta, uutta kohti!

Blogi • 12.10.2021 |

Uusi Keski-Suomen maakuntavaltuusto on valittu ja samalla valittiin uusi hallitus. Lämpimät onnittelut uudelle Keski-Suomen maakuntahallitukselle, tulette huomaamaan, että töitä riittää ja perehtymistä on paljon.

Itse haluan tämän blogin välityksellä kiittää vielä kerran syyskuussa lopettanutta maakuntahallitusta näistä neljästä antoisasta vuodesta. Meillä on ollut erinomainen tiimi, jonka toimintakyky on perustunut erinomaiseen sitoutumiseen ja yhteen hiilen puhaltamiseen. Uskoakseni jokaisella hallituksen jäsenellä oli johtotähtenä nimenomaan maakunnan etu. Suuret kiitokset ansaitsee myös Keski-Suomen liiton toimiston osaava ja sitoutunut henkilökunta, joka varsinkin tämän covid-19 viruksen aikana on joutunut isoihin ponnisteluihin.

Tämän nyt lopettaneen hallituksen aikana jättimme puoluepolitikoinnin vähemmälle ja työskentelimme nimenomaan maakunnan etu mielessämme. Muutaman kerran asioista äänestettiin, joka kuuluu demokratiaan ja päätöksentekoon. Saimme sovittua asiat keskustelemalla. Tämän hallituksen aikana unohdettiin tyystin poliittisten ryhmien ennen kokousta pidettävät ryhmäkokoukset. Toki niille annettiin tarvittaessa mahdollisuus, mutta tietääkseni mikään ryhmä ei mahdollisuutta käyttänyt. Tämän viimeisen hallituksen neljän vuoden kausi kiinteytti koko tiimin ajamaan Keski-Suomen yhteistä etua. Aikaisemmankin maakuntahallituksen aika oli myös antoisaa ja hyviä päätöksiä tehtiin silloinkin.

On syytä mainita tähän blogiin muutama Keski-Suomea kehittänyt isompi päätös. Ehkä yksi tärkeimmistä Keski-Suomelle on Jyväskylä-Tampere rautatien kaksoisraiteen suunnittelun ja radan perusparannuksen aloittaminen sekä siihen liittyvien parannustöiden aloitus. Tämä tulee jatkumaan vielä vuosia ja toivoa sopii, että joskus valmistuu. Toinen tärkeä Keski-Suomen saavutettavuuteen liittyvä päätös oli nelostien parannus. Saimme Päijät-Hämeen maakunnan kanssa valtiovallan vakuuttuneeksi Hartola-Joutsa välisen tieosuuden perusparannuksen tärkeydestä, kun suunnittelu oli vielä vaiheessa. Kirri–Tikkakoski välin muuttaminen moottoritieksi oli myös maakuntahallituksen pöydällä. Nelostie on Suomen vilkkaimpia teitä ja yksi tärkeimmistä pääväylistä raskaan liikenteen kannalta. Joten, jo oli aikakin.

Diplomi-insinöörikoulutuksen aloitus Jyväskylän yliopistolla ja sen saaminen Keski-Suomeen vaati kovasti ponnisteluja liitolta. Kyberturvallisuusosaamisen kehittyminen on vahvana maakunnassa. Siihen on ollut osaltaan merkittävästi vaikuttamassa Keski-Suomen liiton hankerahoitus. Metsäbiotalouden huomattava kehittyminen ja uudet innovaatiot ovat olleet myös Keski-Suomen liiton aluekehityksen osoitteena. Näistä merkittävimpinä mieleeni muistuu Äänekoski, Spinnova ja VTT. On ollut upeaa olla tällaisten kehityshankkeiden pienenä osana mukana.  

Ehkä tänään on haikeus päällimmäisenä ajatuksena mielessäni. Ymmärrystä yhden aikakauden päättymisestä ja uuden aikakauden alkamisesta. Uudet ihmiset, uudet ajatukset ja uusi maakuntahallitus. Jatkakaa hyvää työtä koko maakunnan eteen.

Rolf Nyholm

ex-puheenjohtaja (1.1.2015-28.9.2021)

Keski-Suomen maakuntahallitus 

Keski-Suomen edellinen maakuntahallitus toimi 4.8.2017-28.9.2021. Hallitus kuvattuna Keski-Suomen liiton toimiston edustalla Jyväskylän Lutakossa 24.9.2021