Sekajätetutkimus himolajittelijan näkökulmasta

2021 Ajankohtaista Blogi • 18.8.2021 |

Keski-Suomen liiton Circwaste-hankkeessa tehtiin touko-kesäkuun 2021 aikana jätteen koostumustutkimusta, jonka tulokset julkaistaan elo-syyskuun aikana. Blogiteksteissä lajittelijat kertovat kokemuksistaan tutkimuksen tekemisestä. Edellisen kerran vastaava tutkimus on tehty vuonna 2017 ja sen tuloksista voi lukea täältä . ”CIRCWASTE – Kohti kiertotaloutta” on on SYKE:n koordinoima seitsenvuotinen (2016-2023) EU Life IP -hanke.

Milja Lahdeveden blogi

Olen ollut jo muutamia vuosia hyvin kiinnostunut jätteiden lajittelusta ja olenkin käyttänyt aikaa googlaillessa, että mitä millekin jätteelle tapahtuu lajittelun jälkeen. Mietin usein, kuinka voisin elää elämää sillä tavalla, että jätän jälkeeni mahdollisimman vähän roskaa. Kotoani löytyy kaikille lajiteltaville jätteille oma laatikkonsa ja saankin kavereilta kuittailua, että mihinhän taas täällä Miljan luona uskaltaa roskat laittaa. Kiertotaloudesta kiinnostuminen näkyy myös alanvalinnassani, sillä opiskelen agrologiksi Jyväskylän ammattikorkeakoulussa ensimmäistä vuotta.

Kuten olette jo varmaan huomannut jätteiden lajittelu kiinnostaa minua paljon, joten Circwaste-hanke saattaisi olla unelmieni kesätyöpaikka. Kun pääsin töihin osaksi Circwaste-hanketta, olin iloinen mutta samalla minua alkoi vähän jännittää, että hei tutkin oikeasti ihmisten jätteitä. Onkohan minusta siihen?

No nopeastihan selvisi, että itse lajittelijan työ on välillä jopa vastenmielistä likaisten jätteiden takia, mutta sitäkin mielenkiintoisempaa. Kamalinta työssä oli todella pahan hajuiset jätteet ja kelien lämmetessä oli myös aika paljon kärpäsen toukkia. IU!

Tutkimuksessa työskentely ja hieman ajatuksia siitä

Olen pohdiskellut ihmisiä, jotka lajittelevat puutteellisesti tai eivät jopa ollenkaan. Olen miettinyt, että mistä se johtuu ja jopa vähän paheksunut salaa mielessäni. Tutkimuksessa työskentely on kyllä muuttanut ajatusmaailmaani tämän suhteen. Ei lajittelu ole mielestäni todellakaan helpoksi tehty. Olen myös oivaltanut, että syitä siihen, ettei lajittele saattaa olla monia eikä vaan se, että ihmiset olisivat välinpitämättömiä tai laiskoja. Erilaiset elämäntilanteet voivat vaikuttaa lajitteluun. Ihmisillä on paljon kiireitä sekä stressiä ja lajitteluohjeet voivat tuntua epäselkeiltä, eikä kaikilla ole niin hyviä kierrätysmahdollisuuksia esim. haja-asutus alueilla.

Sekajätepussi kertoo hyvin paljon ihmisestä ja siitä voi nähdä hyvinkin henkilökohtaisia asioita Pussista selviää useimmiten mitä ihminen syö, tupakoiko hän, juoko alkoholia, käyttääkö jotakin lääkkeitä ja joskus löytyy jopa ulosottokirjeitä ja ylipäänsä kirjeitä, joista voi näkyä suoraan osoitteet, nimet, jne. Näitähän emme tietenkään lajittelussa lue tai tutki tarkemmin.

Lajittelussa huomasimme, että muovipakkauksia on todella paljon ja toivonkin että muovipakkauksien määrä laskisi tulevaisuudessa muovinkeräyksen laajenemisen ansiosta. Vähäiset tekstiilinkierrätysmahdollisuuden ovat näkyneet jokaisessa tutkimuskuormassa. Löysimme paljon käyttökelpoisia ja jopa aivan uusia vaatteita sekä käyttökelvottomia tekstiilejä. Toivonkin että tekstiilien määrä sekajätteessä laskee, kun tekstiilinkierrätys saadaan toimimaan paremmin suomessa. Ihmiset heittävät myös paljon käyttökelpoista ruokaa, sekä biojätettä sekajätteeseen mikä on todella harmillista sillä sekajätteen joukossa biojätteestä ei voi jatkojalostaa esim. biokaasua.

Circwaste-hankkeessa työskentely on tuntunut tärkeältä työltä. On hyvä kerätä tietoa ja kartoittaa miten ihmiset kierrättävät. Näin voidaan helpommin pohtia mikä kierrätyksessä menee pieleen ja ehkä helpottaa sekä lisätä ihmisten tietoisuutta kierrättämisestä. Lajittelijan työssä pääsin näkemään ihmisten sekajätteen todellisuuden, joka on ollut todella opettavaista. Kierrätyksessä on vielä todella paljon parannettavaa niin yksityisillä ihmisillä, yrityksillä kuin yhteiskunnalla.

Kiitos jos lajittelet jo ja jos et lajittele vielä, aina on hyvä mahdollisuus aloittaa! Jätteiden lajittelu on meidän kaikkien yhteinen asia ja todella tärkeää että jätteet päätyisivät oikeisiin jätejakeisiin.

Kaikki jäte on arvokasta ja niin olet sinäkin!

Circwaste-hankkeessa työskentely on tuntunut tärkeältä työltä

Lajittelijat työssään