Talouden toipuminen koronan synkistämästä vuodesta 2020 on käynnissä, vaikkakaan virusta ei ole nujerrettu. Tammi-maaliskuu 2021, johon tämän Keski-Suomen Aikajana -katsauksen tiedot ulottuvat, oli vielä vahvasti koronaväritteistä aikaa mm. nopeasti leviävien virusmuunnosten myötä. Maailmanlaajuisesti koronapandemian uusi aalto hidasti talouden kasvua alkuvuodesta.
Keski-Suomen yritysten yhteenlaskettu liikevaihto osoitti vuoden 2021 ensimmäisellä neljänneksellä maltillista toipumista. Liikevaihto jäi kuitenkin 3 % edellisvuoden alun tasosta – ajasta ennen koronaa. Yritysten yhteenlaskettu vientiliikevaihto oli jopa 14,4 % edellisvuotta alhaisempi. Koko maassa sen sijaan yritysten liikevaihdot ja vienti palautuivat lähelle alkuvuoden 2020 tasoa.
Työllisyys on kohentunut pahimmasta koronakuopasta. Keski-Suomessa yritysten henkilöstömäärä oli vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 1,4 % alhaisempi kuin ennen koronaa (koko maassa -1,3 %).
Työmarkkinoiden odotetaan elpyvän talouskasvun päästessä täyteen vauhtiin. Huolestuttavaa on pitkäaikaistyöttömien määrän huomattava ja edelleen jatkuva kasvu.
Kaipolan tehtaan lakkautus näkyy aluetaloudessa
Keski-Suomen talouslukuja tarkasteltaessa on huomioitava UPM:n Jämsän Kaipolan paperitehtaan tuotannon lakkauttamisen huomattavat vaikutukset. Ilman sitä, alkuvuoden talousluvut olisivat hyvin lähellä edellisvuoden tasoa. Kaipolan alasajon myötä teknologiateollisuus on noussut alkuvuonna liikevaihdolla mitaten Keski-Suomen suurimmaksi vientisektoriksi.
Kaupan alan vahva vire jatkuu
Keski-Suomessa kaupan, palvelujen ja rakentamisen toimialojen liikevaihdon kehitys oli vuoden 2021 ensimmäisellä neljänneksellä nousujohteista. Vain teollisuudessa suunta oli alaspäin.
Päätoimialoista kaupan ala oli kuitenkin ainut, joka Keski-Suomessa ylsi vuoden takaiseen verrattuna plussan puolelle. Liikevaihto kasvoi 4,1 %. Päivittäistavarat, urheiluvälineet, kodintekniikka ja rakennustarvikkeet ovat olleet kysyttyjä – myös autokauppa on piristynyt. Keski-Suomessa kaupan ala on pärjännyt koko maata paremmin.
Teollisuudessa yhteenlaskettu liikevaihto väheni alkuvuonna Keski-Suomessa 9,3 % edellisvuoden vastaavasta neljänneksestä. Koko maassa liikevaihto oli edellisvuoden tasolla. Rakentamisen alan liikevaihto laski Keski-Suomessa 5,0 % ja koko maassa 5,2 %. Yksityisissä palveluissa liikevaihdon 2,0 %:n lasku oli Keski-Suomessa selvästi koko maan 7,2 %:n laskua maltillisempi.
Matkailuala törmäsi koronaan ensimmäisten joukossa maaliskuussa 2020 ja näyttää myös toipuvan siitä viimeisenä. Matkailua suitsivien rajoitusten edelleen jatkuessa alkuvuonna 2021 alan liikevaihto oli 25,3 % ja henkilöstömäärä 13,3 % alhaisempi kuin edellisvuoden alussa ennen koronaa.
Äänekosken ja Saarijärvi-Viitasaaren seuduilla komeat kasvuluvut – kaikkialla ei mene yhtä hyvin
Seutukuntien välillä yritysten liikevaihdon kehitys on ollut vaihtelevaa. Jyväskylän seutu selvisi koronavuodesta useita muita kasvukeskusseutuja paremmin. Seudun yritysten yhteenlaskettu liikevaihto ei laskenut. Myös vuoden 2021 ensimmäisellä neljänneksellä liikevaihto on pysynyt lähes vuoden takaisella tasolla ja liikevaihdot ovat kasvussa. Jyväskylän ja Tampereen seudun kehitys on ollut hyvin tasatahtista.
Vuosi 2020 oli metsäteollisuusseuduille raskas, ja muiden mukana Jämsään ja Äänekoskelle kirjattiin mittavat liikevaihdon laskut. Sellun suotuisa hintakehitys ja kysyntä käänsivät Äänekosken seudun liikevaihtokehityksen kuitenkin nopeasti kasvuun. Vuoden alun tiedot osoittavat seudulle lähes 15 %:n kasvua edellisvuoden vastaavasta ajasta, mikä tekee Äänekoskesta koko maan seutujen kovimman kasvajan. Jämsässä alkuvuosi oli odotetusti miinuksella, ero liikevaihdossa edellisvuoteen oli -32 %.
Saarijärvi-Viitasaaren seudulla koronavuoden 2020 vahva kasvu sai jatkoa alkuvuonna 2021. Seudun yritysten yhteenlaskettu liikevaihto kasvoi 10,9 % edellisvuodesta. Kasvua selittää seudun toimialarakenne ja tiettyjen mm. rakennustuoteteollisuuden yritysten hyvä kehitys. Myös Keuruun seudulla liikevaihto kasvoi alkuvuonna 3,2 % vuoden takaisesta. Joutsan seudulla yritysten yhteenlaskettu liikevaihto on puolestaan ollut laskusuunnassa.
Aluetalouden elpymistä seurataan Keski-Suomen Aikajanoissa neljännesvuosittain. Seuraavan kerran lokakuussa, jolloin tarkastellaan vuoden 2021 alkupuoliskoa.
Aikajanan tuottavat Keski-Suomen liitto, Keski-Suomen kauppakamari, Jyväskylän kaupunki, Jämsän kaupunki, Keulink Oy, Äänekosken kaupunki, Witas Oy, Kehittämisyhtiö Karstulanseutu Oy sekä Saarijärven kaupunki.
Lue aineisto kokonaisuudessaan: Keski-Suomen Aikajana 3/2021
Ota yhteyttä!
Kirsi Mukkala
aluekehitysasiantuntija
040 595 0002
kirsi.mukkala[at]keskisuomi.fi