Kuntavaalien vaikutukset maakuntavaltuuston ja – hallituksen kokoonpanoihin

Ajankohtaista Blogi • 14.6.2021 |

Keskisuomalaiset ovat taas kerran puhuneet äänestämisen kautta. Nyt on aika kiittää kaikkia niitä 117 704 keskisuomalaista, jotka käyttivät äänioikeuttaan näissä vaaleissa. Samoin on hyvä kiittää kaikkia teitä, ketkä asetitte itsenne ehdolle ja alttiiksi. Vapaat vaalit ovat arvokas asia ja aitoa, vapaata demokratiaa tulee vaalia ja kunnioittaa.

Miten sitten kävi? Vaikka vaalitulokset vahvistetaan vasta myöhemmin tällä viikolla, on täällä Keski-Suomen liitossa Excel käynyt kovilla kierroksilla viime yön tulosten pohjalta. Iso muutos maakuntavaltuustoon tuli jo vuodenvaihteessa, kun päätöksentekijät Keski-Suomen perussopimusta päivittäessä pienensivät maakuntavaltuuston kokoa. Maakunnan jokaisesta kunnasta on jatkossakin edustus valtuustoissa, mutta aikaisemman edustaja alkavaa 4000 asukasta kohden sijaan nyt on edustaja alkavaa 5000 asukasta kohden. Näin valtuusto pieneni 58 henkeen, aikaisemmin Keski-Suomen liiton ylintä päätäntävaltaa käytti 79 henkeä.

Maakuntavaltuustoon on alustavien laskelmien mukaan suurimmaksi ryhmäksi tulossa keskusta 13 paikalla, seuranaan SDP (12), kokoomus (9), perussuomalaiset (9), vihreät (7), vasemmistoliitto (5) ja kristillisdemokraatit (3).  Kolmen suurimman järjestys pysyy samana, mutta Perussuomalaiset kiilaavat nyt neljänneksi, Kokoomuksen kanssa samansuuruiseksi ryhmäksi ohi Vihreiden ja Vasemmistoliiton.

Keski-Suomen maakuntahallitus on yhä 13 hengen voimin valtuuston tahtoa käytännössä toteuttava nyrkki ja jatkossakin puolueita on moniäänisesti mukana. Uudessa maakuntahallituksessa paikat jakautuvat alustavasti seuraavasti: keskusta 3 (muutos -1), SDP 3 (0), kokoomus 2 (0), perussuomalaiset 2 (+1), vihreät 2 (0) ja vasemmistoliitto 1 (0). Keskusta ja SDP ovat uudessa hallituksessa siis tasavahvoja, ja perussuomalaiset saivat toisen hallituspaikan.

Kaikki tämä konkretisoituu sitten elokuun jälkeen, kun kunnat pitävät valtuustojensa järjestäytymiskokoukset. Noissa kokouksissa päätetään kuntakohtaiset edustajat Keski-Suomen liiton edustajainkokoukseen ja tuo edustajainkokous tekee sitten päätöksen henkilöistä, jotka Keski-Suomen maakuntavaltuustossa valtaa käyttävät. Valtuusto puolestaan sitten valitsee järjestäytymiskokouksessaan maakuntahallituksen.

Ota yhteyttä!