Maakuntahallituksen kokoustiedote 21.5.

Ajankohtaista Tiedotteet • 21.5.2021 |

Keski-Suomen maakuntahallituksen kokouksessa käytiin läpi REACT-EU -haun tilannekatsaus. Hakemuksia liitolle tuli kaikkiaan 27. Hallitus kävi laajan keskustelun hankkeiden valmisteluosaamisesta maakunnassa. Huolena on pienten ja keskikokoisten kuntien sekä kehittämisorganisaatioiden puuttuminen kehittämistyöstä. Maakuntahallitus antoi toimistolle tehtäväksi selvittää, miten tilannetta voidaan muuttaa alkavalle ohjelmakaudelle.

Maakuntahallitus sai katsauksen Tampere-Jyväskylä rataosuuden suunnittelutilanteesta Väyläviraston projekti-insinööri Jonna Vesalalta ja Welado Oy:n projektipäällikkö Pekka Huttuselta. Hankkeen tavoitteena on radan junaliikenteen sujuvuuden ja täsmällisyyden parantaminen, Lahdenperän ja Jämsän välisen rataoikaisun yleissuunnittelu, Laihalammin uusi kohtauspaikka, kolmannen raiteen suunnittelu Muuramen kohtauspaikalle ja vaihdemuutosten suunnittelu Torkkelin kohtauspaikalle.
-Tampere-Jyväskylä rataosuuden nopeuttaminen on Keski-Suomen saavutettavuuden kannalta merkittävä asia. Toivotaan, että matka-aikaa pystytään lyhentämään tulevaisuudessa, hallituksen puheenjohtaja Rolf Nyholm kommentoi.

Maakuntahallitus sai yhteenvedon Oikeudenmukaisen siirtymän rahaston (JTF) alueellisen suunnitelman tämänhetkisestä tilanteesta. Lopullinen suunnitelma tehdään kesän aikana. Rahaston tarkoituksena on tukea alueita ja toimialoja, joihin hiilineutraaliin yhteiskuntaan siirtyminen eniten vaikuttaa. Euroopan komissio esittää Suomelle keskittymistä turpeen energiakäytöstä luopumiseen. Keski-Suomessa turvetoimialan rakennemuutos koskettaa erityisesti Karstulaa, Kyyjärveä, Multiaa, Joutsaa ja Saarijärveä. Vaikutukset ovat merkittävät myös koko Keski-Suomelle, sillä turpeella tuotetaan 8 % maakunnan energiasta.

Lisäksi kokouksessa käsiteltiin Keski-Suomen strategiaa, jonka raakaversio avautuu ensi viikolla otakantaa.fi -palveluun ja on auki kesäkuun puoleen väliin asti. Maakuntahallitus käsittelee strategiaa kesäkuun kokouksessa. Keski-Suomen strategiassa katsotaan vuoteen 2025,​ EU:n uuden ohjelmakauden vuosiin 2021-2027 ja kauimmillaan vuoteen 2050.

– Toivomme keskisuomalaisilta paljon kommentteja, joiden perusteella työstämme elo-syyskuun taitteeseen strategialuonnoksen. Maakuntavaltuusto käsittelee ja hyväksyy strategian joulukuussa 2021, vt. maakuntajohtaja Pekka Hokkanen kertoo.

Katso kaikki kokouksen keskustelu- ja päätösaiheet esityslistalta

Lisätietoja:

Rolf Nyholm
maakuntahallituksen puheenjohtaja
040 595 0001
rolf.nyholm[at]aanekoski.fi

Pekka Hokkanen
vt. maakuntajohtaja
040 595 0016
pekka.hokkanen[at]keskisuomi.fi

Hanna Reini
hallintopäällikkö
040 596 5993
hanna.reini[at]keskisuomi.fi