Keski-Suomen sekajätteen koostumus selviää kesän aikana

Ajankohtaista Tiedotteet • 11.5.2021 | Enni Huotari

Keski-Suomen kotitalouksien sekajätteen koostumusta tutkitaan touko-kesäkuun aikana. Jätepussien sisältöä selvitetään Mustankorkea Oy:n ja Sammakkokangas Oy:n alueilla, kahdesta taajamasta ja kahdelta haja-asutusalueelta. Tutkimus toteutetaan Keski-Suomessa jo kolmatta kertaa, edelliset tutkimukset ovat vuosilta 2015 ja 2017. Tänä vuonna tutkitaan sekajätteen koostumuksen lisäksi elintarvikejätteen koostumusta, eli biojätteen ja sekajätteen sisältämää elintarvikejätettä.

Kotitalouksien jätteiden lajittelussa on vuoden 2017 selvityksen perusteella vielä parannettavaa. Sekajätteestä noin 30% oli biojätettä ja noin 30 % pakkauksia. Pakkausmuovin kierrätys on viime vuosina helpottunut keräysastioiden lisääntyessä ja kiinteistökeräyksen alettua. Onkin mielenkiintoista nähdä, miten tämä vaikuttaa muovipakkausten määrään sekajätteessä.

Koostumustutkimus liittyy Keski-Suomen liiton hallinnoimaan Circwaste -osahankkeeseen. Hanke saa rahoitusta EU:n Life-ohjelmasta. Kyseistä osahanketta rahoittavat myös alueelliset jätehuoltoyhtiöt Mustankorkea Oy ja Sammakkokangas Oy, sekä kaasuyhtiö Gasum Oy.

Koostumustutkimuksen etenemistä voi seurata Circwaste Keski-Suomi -somekanavissa Facebookissa ja  Instagramissa. Raportti vuoden 2017 sekajätetutkimuksesta löytyy täältä.

Lisätietoja
Enni Huotari
+358406759945
enni.huotari@keskisuomi.fi