Keski-Suomen urheilugaalan palkitut

Ajankohtaista Tiedotteet • 28.1.2021 |

Keski-Suomen Liikunta ry:n nimeämä palkitsemistyöryhmä valitsee vuosittain vuoden keskisuomalaisen urheilijan sekä palkitsee myös muita urheilun ja liikunnan sektorilla kunnostautuneita henkilöitä sekä urheiluseuroja.

Palkitsemistyöryhmään kuuluvat työryhmän puheenjohtaja Alpo Peltola, Tommi Roimela sanomalehti Keskisuomalainen, Kalle Pallonen YLE Jyväskylä, Ari Nummela KIHU, Petri Hagman Keljon Viesti, Kari Pirinen Keski-Suomen liitto, Anna-Leena Sahindal Keski-Suomen Liikunta, Minna Truphonen SKI Jyväskylä ja Janina Mäkinen Voimisteluliitto. Työryhmän sihteerinä on toiminut Keski-Suomen Liikunnan aluejohtaja Petri Lehtoranta.

Tähän vuoteen saakka kaikki valinnat ovat julkistettu Keski-Suomen Urheilugaalassa, mutta vallitsevien koronarajoitusten vuoksi gaalaa ei voida tänä vuonna järjestää. Siitä huolimatta palkitsemistyöryhmä, lajiliitot sekä kunnat ovat tehneet valinnat myös vuoden 2020 osalta.

Vuoden valinnat:

Vuoden keskisuomalainen urheilija: Emma Körkkö

Emma Körkkö pelasi upean uransa parasta pesäpalloa. Tehopistetilaston voitto ja kolmen parhaan joukossa tärkeimmissä tilastoissa oli jotain hyvin poikkeavaa koko naispesiksen lähihistoriassa. Emma oli yksi Kirittärien ratkaisupelaajista matkalla Suomen mestaruutta. Ensimmäisen ulkokenttien Suomen mestaruutensa hän voitti Kirittärien paidassa vuonna 2016. Toisen ja kolmannen mestaruutensa hän voitti Kirittärien kapteenina vuosina 2018 ja 2019. Suomen Pesäpalloliitto valitsi Emma Körkön vuoden 2020 Kultaisen räpylän saajaksi, sekä jo toista kertaa vuoden naispesäpalloilijaksi. Urheilutoimittajain liitto valitsi hänet myös lajinsa parhaaksi ohi kaikkien miespelaajien!

Katso Emma Körkön haastattelu

Elämänura -palkinto: Kirsti Partanen

Liikuntaneuvos Kirsti Partanen on tehnyt yhteiskunnallisesti merkittävää ja ansiokasta työtä useiden vuosikymmenten ajan edistäen voimistelun asemaa ja vieden eteenpäin suomalaista liikunta- ja urheilukulttuuria. Jyväskylän Naisvoimistelijoihin kuuluva Partanen on vaikuttanut muun muassa Suomen Voimisteluliitossa, Suomen Olympiakomiteassa, Suomen Kuntourheiluliitosssa, Suomen Liikunnanopettajainliitossa sekä Kansainvälisen Voimisteluliitto FIG:n valtuuskunnan jäsenenä. Keski-Suomessa Kirsti on toiminut Jyväskylän Naisvoimistelijoiden lisäksi mm. SVUL:n Keski-Suomen piirin puheenjohtajana sekä Keski-Suomen Liikunnan varapuheenjohtajana.

Lisäksi Kirsti Partasen yhtenä merkittävänä toimena voidaan pitää hänen aktiivista rooliaan World Gymnaestradan haussa ja toteutuksessa. Vuonna 2015 Helsingissä järjestetty tapahtuma on toistaiseksi kansainväliseltä osallistujamäärältään suurin Suomessa koskaan järjestetty urheilutapahtuma. Kaikkiaan 17 000 ulkomaista voimistelijaa yli 50 eri maasta täydennettynä 4 000 kotimaisella voimistelijalla loivat viikon aikana yli 200 tuntia ohjelmaa, jota katsomaan myytiin 78 000 lippua.

Katso Kirsti Partasen haastattelu

Maakunnallinen urheiluteko: Suunta Jyväskylä / SM keskimatka 2020

Seura järjesti menestyksekkäästi v. 2020 Suomen suurimman suunnistustapahtuman, SM keskimatkan 2020 kilpailun. Kilpailu piti alun perin olla jo toukokuussa, mutta se järjestettiin elokuussa vallitseva koronatilanne huomioiden. Kilpailun järjestäminen vallitseva koronatilanne huomioiden vaati valtavasti toimenpiteitä, mutta järjestäjät selvisivät järjestelyissä loistavasti, ja kisat voitiin viedä turvallisesti läpi.

Katso Suunta Jyväskylän (Hannu Korhonen ja Ulla Klemettinen) haastattelu

Vuoden keskisuomalainen joukkue: Kirittäret

Kirittäret päätti kautensa häikäisevällä pelillä kolmanteen peräkkäiseen mestaruuteen. Hippoksen täysi katsomo eli 1500 sallittua katsojaa todisti finaalisarjan ylivoimaisinta esitystä, kun Manse ei saanut murrettua Kirittärien tiivistä ulkokenttää. Kirittäret pelasi muutenkin hienon kauden parasta ulkopeliä ratkaisuottelussa voittaessaan Suomen mestaruuden.

Katso Kirittärien (Petri Kaijansinkko) haastattelu 

 

Vuoden keskisuomalainen valmentaja: Petteri Jouste

Jo toisen kerran vuoden keskisuomalaiseksi valmentajaksi valittiin usean Suomen nopeimman naisen valmennuksesta vastaava Petteri Jouste. Hän on tehnyt varmaa ja tuloksekasta työtä pika- ja aitajuoksussa jo n 40 vuoden ajan. Erityinen piirre Petterin uralla on, että hän on valmentanut aikojen saatossa naispikajuoksijoita enemmän kuin miespikajuoksijoita. Tällä hetkellä Petteri valmentaa mm. seuraavia pikajuoksijoita: Nooralotta Neziri (Halli SE 60 m aj, SE 200 m aj, olympiaraja ja maailman tilastojen 9. 100 m aj, Ruotsiottelun voitto 100 m aj), Anniina Kortetmaa (Suomen mestari 200 m), Aino Pulkkinen, Julia Enarvi, Oskari Lehtonen ja Sara Francis.

Vuoden keskisuomalainen nuori urheilija: Eemil Helander

Eemil Helander on poikkeuksellinen lahjakkuus. Vielä 19 vuoden iässäkin hän on huipulla kahdessa eri kestävyyslajissa; hiihdossa sekä yleisurheilussa. Hän edustaa yleisurheilussa Jyväskylän Kenttäurheilijoita ja hiihdossa Keuruun Kisailijoita. Hänen valmentajanaan toimii Ari Nummela. Hiihdossa hän saavutti M20 sarjassa SM-hopeaa vapaan 20 km matkalla ja oli myös yksi MM-edustajistamme. Yleisurheilussa hänellä oli menestystä mm. Ruotsiottelun 3. sija 5000 metrillä sekä Kalevan Kisoissa 5000m hopea sekä 3000m ej. neljäs. Omassa M19 sarjassa hän pokkasi 3000 m ej kultaa, 5000 m kultaa, 1500 m hopeaa, maastojuoksu 6 km kultaa. Mainittakoon myös, että hän rikkoi myös Nuorten MM-rajan 3000 m estejuoksussa, mutta kisat siirrettiin koronapandemian vuoksi vuodelle 2021. Tämä olisi ollut harvinainen yhdistelmä: kesä- ja talvilajin nuorten MM-edustus.

Vuoden vammaisurheilija: Tikkakosken Tikan Sisu Para Ice Hockey joukkue                          

Tikkakosken Tikan Sisu Para Ice Hockey joukkueen järjestämä kansainvälinen parajääkiekon SISU -cup turnauksen järjestäminen Jyväskylässä, Tikkakosken jäähallilla 25.-26.1.2020, jossa oli mukana suomalaisjoukkueiden lisäksi vieraita Venäjältä ja jopa Australiasta saakka. Tikkakosken Tikan alaisuudessa toimiva parajääkiekkojoukkue SISU Paraicehockey on tehnyt jo usean vuoden ajan erinomaista työtä parajääkiekon eteen Jyväskylän seudulla ja ollut samalla kehittämässä lajia koko Suomessa.

Vuoden keskisuomalainen urheiluseura: JKU Jyväskylä

JKU osoitti olevansa ylivoimainen yleisurheiluseura Suomessa. JKU voitti kaikki vuoden aikana käydyt seurojen väliset kilpailut, mm. Kultaisen Juoksijan, Seuraliigan, nuorten Seuracupin ja aikuisurheilijoiden SAUL-maljan. Arvostetuimmassa kilpailussa Kalevan Maljan pisteistä seura keräsi kaikkien aikojen pistesaaliin. Kalevan Malja on tullun Jyväskylään JKU:lle kuusi kertaa viimeisen 7 vuoden aikana.

Vuoden keskisuomalainen seuratoimihenkilö: Jonna Viitanen, JSA

Cheerlaedingin pariin Jonna Viitanen on tullut vuonna 1999 ja siitä lähtien hän on toiminut Jyväskylässä lajin eri tehtävissä. Vuosien aikana hän on ollut niin urheilijan, valmentajan, joukkueenjohtajan kuin hallituksen jäsenen roolissa. Viimeiset kaksi vuotta Jonna on toiminut JSA:n hallituksen puheenjohtaja samalla toimien joukkueenjohtajana. Jonna omaa ehdottomasti ison seurasydämen.

Vuoden keskisuomalainen nuorisourheiluseura: Uuraisten Urheilijat

Varsinkin junnusalibandyn saralla UU on kasvanut viime vuosien aikana harppauksittain. Uuraisten Urheilijoiden Junnusähly liikuttaa noin 70 lasta viikoittain. Kilpajoukkueita on kolme ja lisäksi vielä kerhotoimintaa ihan pienimmille lapsille. Lisäksi UU järjestää lapsille ja nuorille jumppia, hiihtokoulua, tanssia ja jopa keppihevosjumppaa.

Vuoden nuorisourheilun vetäjä: Mika Rantonen, Harjun Woima

Mika on positiivinen, suunnitelmallinen ja lapsia yksilöinä arvostava painivalmentaja, joka valmentaa vapaaehtoisena painisalilla parhaimmillaan viitenä iltana viikossa ja muutamana aamunakin. Hän valmentaa niin pieniä painikoululaisia kuin huipulle tähtääviä nuoria urheilijoita.  Mika uskoo koulutukseen ja kouluttautuu itse jatkuvasti lisää. Hän jakaa myös omaa osaamistaan auliisti ja on mukana kehittämässä Painiliiton koulutusta. Painiharjoitteita videoimalla ja seuran nettisivuille jakamalla Mika on auttanut monia muidenkin lajien seuravalmentaja harjoittelun suunnittelussa. Mika ohjaa nuoria urheilijan elämätapaan myös vahvan oman esimerkin avulla.  Seuran lapset ja nuoret ovat palautekyselyissä antaneet Mikalle arvosanaksi täyden kympin!

Vuoden lasten liikuttaja: Keskisuomalaiset opettajat

Koronavirusepidemian leviämisen ehkäisemiseksi Suomessa koulut ja oppilaitokset siirtyivät etäopetukseen 18.3. Etäopetusta jatkettiin perusopetuksessa 14.5. saakka ja muissa oppilaitoksissa kevätlukukauden loppuun. Koko syyslukukauden opiskelua on jatkettu poikkeusoloissa.

Oppilaitoksissa valmistautumisaika liikuntakasvatuksen toteuttamiseen etänä ja poikkeusolot huomioiden oli lyhyt. Valtaosassa keskisuomalaisia oppilaitoksia liikunnanopettajat ja luokanopettajat reagoivat uuteen tilanteeseen nopeasti ja luovasti. Opettajat järjestivät videojumppia, ottivat nykyaikaisen teknologian mahdollistamat sovellukset (mm. Sports Tracker, Sporty planner) aktiiviseen käyttöön, antoivat oppilaille liikuntatehtäviä kotioloissa tehtäviksi, kehittelivät taukojumppia jne. Oppilaat ja opiskelijat saivat tehtävät ja vinkit, joiden avulla he pystyivät huolehtimaan omasta fyysisestä aktiivisuudestaan myös poikkeusoloissa.

Jokeri-palkinto: Joonas Rinne

Jokeri-palkinto luovutetaan esikuvalla ja arjen sankarille. Joonas on esimerkillinen urheilija ja esikuva myös nuoremmille yleisurheilijoille. Tasainen kehittyminen on jatkunut vuosia, ja uusimmat ennätyksensä hän on saavuttanut vuonna 2020. Meriittilistalta löytyy tuplamestaruus Kalevan kisoista 800m ja 1500 m sekä ruotsiottelun voitto 1500m. Joonas on positiivinen persoona ja ahkera vloggaaja. Hänen YouTube -kanavallaan on satoja seuraajia viikoittain. Jokeri-palkinto on Veikkauksen lahjoittama 500€ hyväntekeväisyyspalkinto, jonka Jokeri-palkinnon saaja luovuttaa eteenpäin valitsemalleen hyväntekeväisyyskohteelle. Joonas Rinne haluaa luovuttaa palkintoshekin Saarijärven Pullistuksen yleisurheilujaostolle.

 

Lajiliittojen valinnat:

Keski-Suomen Hiihto: Etävalmennus-projekti

Yhteistyössä paukkuvat niin kunta-, piiri- kuin seurarajatkin. Mukana Pihtiputaan Tuisku, Pihtiputaan lukio, Vuokatin urheiluopisto ja Pyhäjärven urheiluseurat. Projektissa Pihtiputaan, Pyhäjärven, Viitasaaren ja Kinnulan hiihtäjät saavat ammattivalmennusta Vuokatin urheiluopiston kautta 2-4 kertaa viikossa. Toiminta on ainutlaatuista koko Suomessa!

Suomen Lentopalloliitto: LiigaPloki

Upea mestaruus Suomen Cupissa 18.1.2020. LiigaPloki pelasi ensimmäistä kertaa naisten Suomen Cupin loppuottelussa ja kukisti Salolaisen LP Viestin 3-2. Tämä on historiallinen teko Keski-Suomen lentopallossa.

Suomen Paralympiakomitea: Jasmine Repo, JKU

Keihäänheiton Suomen ennätys Parayleisurheilun SM -kisoissa Turussa 30.8. Jasmine Repo kilpailee luokassa F55 ja uusi vuonna 2020 heitetty Suomen ennätystulos on 11,99 metriä.

Suomen Pesäpalloliitto: JyPe:n/Kirittärien taloudellinen ja urheilullinen menestys

Kolmessa vuodessa merkittävästä velkataakasta kärsineen seuran tervehdyttäminen velattomaksi. Unohtamatta erinomaista kilpailullista menestystä Suomen seuratuimmassa naispalloilusarjassa.

Keski-Suomen Suunnistus: Kaisa Klemettisen hiihtosuunnistusmenestys

Suunta Jyväskylää edustava Kaisa Klemettinen oli mukana hiihtosuunnistuksen nuorten MM-kilpailuissa Ruotsissa kultaa voittaneessa Suomen viestijoukkueessa. Lisäksi Kaisa saavutti vielä henkilökohtaisissa kilpailuissa keskimatkalta 5. ja pitkältä matkalta sekä sprintistä 4. sijat. Hän pääsi edustamaan Suomea myös aikuisten EM-kisoihin Venäjälle. Kotimaassa hän oli hiihtosuunnistuksen 20-vuotiaiden naisten rankingykkönen.

Suomen Tanssiurheiluliitto: Jyväsdance ry/Antti-Pekka Pitkänen

Tanssin tuominen mukaan Special Olympics -leireille ja osaksi Special Olympics -lajiperhettä Suomessa.

Suomen Urheiluliitto: Äänekosken Urheilijat ry:n yleisurheilujaoston nousu

ÄU:n yleisurheilu on mitattavasti, näkyvällä tavalla ja laaja-alaisesti nostanut toimintansa tasoa. Harrastajien ja tapahtumien määrä on noussut, seuratoiminnan laatu on ollut ensiluokkaista. Seuran kärkiurheilijat korkeushyppääjä Arttu Mattila ja keihäänheittäjä Jami Kinnunen ovat valovoimaisia esimerkkejä kaikille.

Suomen Voimisteluliitto: Keuruun Naisvoimistelijat

Keuruun Naisvoimistelijat on aktiivinen 70-vuotias voimistelun seura Keuruulla. Seuralla on hyvä ja aktiivinen maine paikkakunnalla ja toiminta ns. kasvattajaseurana on merkittävää. Seuraan on hyvä palata ja moni voimistelija jatkaakin harrastustaan omassa kasvattiseurassaan, vaikka asuu jo muualla. Seuran toiminta on yhteisöllistä, mikä erityisesti näin poikkeusoloissa on edelleen kannatellut seuraa ja harrastajia. Seura myös panostaa ohjaajien osaamiseen osallistumalla vuosittain aktiivisesti Voimisteluliiton koulutuksiin. Tiivis seurayhteisö ja hyvä seurahenki sitouttaa toimijat mukaan aktiivisen seuran toimintaan.

TUL:n Keski-Suomen piiri ry: Jyväskylän Lohi ry

Miesten nousu pelaamaan ykköspesistä kaudelle 2021. Erinomainen tunnelma Koskenharjulla koko kauden ajan.

Suomen Olympiakomitean Fiksu Seura -palkinto: JYP Juniorit ry

Monet kuljetuksiin, varusteisiin ja tapahtumiin liittyvät ympäristöä säästävät toimintatavat ovat käytössä ja osa seurojen arkea yli lajirajojen. Seurassa kannustetaan kimppakyyteihin, varusteiden kierrättämiseen ja vastuulliseen tapahtumien järjestämiseen ja jätteiden lajitteluun.

Ympäristövastuullisten valintojen taustalla tunnistetaan seuran tärkeä rooli lasten ja nuorten kasvattajana. Seuratoimintaan osallistuu valtaosa lapsista ja nuorista jossain elämän vaiheessa ja seura voi ohjata kestävämpiin toimintatapoihin. Seurassa opitut asenteet ja vakiintuneet toimintatavat voivat johtaa terveyttä edistäviin ja ympäristötietoisiin valintoihin myös seura-arjen ulkopuolella.

 

Kuntien Liikuntateko-valinnat:

Hankasalmi: Kunnan toteuttama kevyen liikenteen väylän rakentaminen aseman ja kirkonkylän taajamien välille

Järjestetyssä avoimessa äänestyksessä ylivoimaisen äänten enemmistön (52 % annetuista äänistä) sai kunnan hankkeena toteutettu kevyen liikenteen väylä. Perusteluissa todetaan mm. että kyseessä on kauan odotettu, kaiken ikäisiä hankasalmelaisia laajasti palveleva ja hyötyliikuntaa merkittävästi edistävä teko. Uusi väylä parantaa monipuolisen liikunnan mahdollisuuksia ja kunnon kehittymisen tarkkailua.

Joutsa: Flanels ry:n junioritoiminta

Flanelsilla on muutaman vuoden ajan ollut ideana ja toiminnan perustana matalan kynnyksen harrastaminen. Seura tarjoaa laajasti eri-ikäisille nuorille mahdollisuuden harrastaa salibandya hyvin matalalla kynnyksellä. Tämän ohella on tarjottu mahdollisuus harjoitella kovatasoisemmin, jolloin ohjaajat ovat rakentaneet yksilöllisiä pelaajapolkuja kehittäen ja kasvattaen junioreita kohti kilpailullisempaa harrastamista. Nuoremmat juniorit ovat pelanneet harrastesarjassa ja muutamat juniorit on nostettu vanhempien junioreiden kilpasarjan peleihin. 5-15v. harrastajia on mukana viikoittain 65.

Jyväskylä: Voimala Vaajakoski – yrittäjä Nina Välikangas ja live- ja ulkotreenit

Liikuntapalvelujen johtoryhmä halusi kunnioittaa valinnassa kuntalaiskyselyn tulosta, jossa vastauksia saatiin yhteensä 422 kpl, joista yli 100 esitti Nina Välikangasta. Nina on sympaattinen, tarmokas ja sydämellinen yrittäjä, joka aidosti välittää niin asiakkaista kuin hänellä töissä olevista ihmisistä. Hän uskaltaa rohkeasti uudistaa yritystä tehden isoa remonttia ja uudistaen yrityksen tarjoamia palveluita sekä heittäytyä uuteen myös koronan luodessa haasteita toimintaympäristöön luoden mm. keväällä Facebook-livetunnit, joissa tunnelma yhtä energinen kuin paikan päällä.

Jämsä: Himos Trail – polkujuoksutapahtuma

Himos Trail on Juha Tainin luoma polkujuoksutapahtuma, jonka järjestelyissä Jämsän Retki-Veikot ry on tiivisti mukana. Himos Trail -tapahtuma järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2017 ja se on muutamassa vuodessa noussut kärkiaateliin Suomen polkujuoksutapahtumien joukossa. Vuonna

2020 osallistujia oli Himos Trailissa 1006 ja perjantai-illan lastenjuoksussa 150 vaikka osallistujamääriä rajoitettiin koronapandemian vuoksi. Tapahtuma onkin suunnattu kaiken ikäisille ja -kuntoisille erilaisine matkoineen kauniissa luonnossa. Talvijuoksun Himos Winter Trail -tapahtuma on järjestetty vuodesta 2018 alkaen.

Tapahtumilla on ollut onnistunut markkinointi, joka on tuonut näkyvyyttä myös Himokselle sekä Jämsälle. Suomen ensimmäinen polkujuoksun suora TV-lähetys lähetettiin ISTV:n kautta viime elokuussa Himokselta.

 

Kannonkoski: Atte ja Eeva Jäsberg, pienten lasten vanhempien esimerkki perheen liikunnallisesta elämäntavasta

Atte ja Eeva Jäsberg ovat omalla toiminnallaan tehneet kuntalaisille näkyväksi tapoja, joilla pienten alle kouluikäisten lasten perheessä koko perhe voi yhdessä harrastaa liikuntaa.

Karstula: Tarmo Oinonen

Tarmo on aktiivisesti liikkeellä pyörätuolinsa kanssa, säässä kuin säässä ulkoilemassa. Hänen positiivinen asenteensa liikkumiseen on kannustava esimerkki muillekin, ja lisäksi hän jaksaa muistuttaa kohtaamiaan ihmisiä arkiliikunnan tärkeydestä. Tarmo on esteettömyyden puolestapuhuja, jota harvoin tarvitsee auttaa mihin sitten onkaan menossa.

Keuruu: Keuruun Pallo ry.

Keuruun Pallo on kehittänyt ja laajentanut toimintaansa jalkapallossa. Harrastaja- ja joukkuemäärät ovat kasvaneet ja uutena lajina salibandy on tullut mukaan. Seura huomioi toiminnassaan kaiken ikäiset ja erityisryhmät. Seura juhli viime vuonna 70v. taivaltaan.

Kinnula: Saara Urpilainen, kinnusten monipuolinen liikuttaja

Kinnulan vuoden 2020 liikuttaja on liikunnan moniosaaja, joka myönteisellä asennoitumisellaan sekä aktiivisella tekemisellä liikuntaa kohtaan edistää kuntalaisten hyvinvointia.

Kivijärvi: Leena Linnan olohuonejumppa

Leena Linna on muutama vuosi sitten perustanut kotiinsa olohuonejumpan, johon on kutsunut iäkkäitä naapureita ja muitakin mukaan jumppaamaan kerran viikossa. Hän on käynyt ikä- instituutin koulutuksen ja pitää tärkeänä saada iäkkäät liikkeelle. Hänen mielestään jokaisella taloyhtiöllä tulisi olla oma jumppa, koska iäkkäät eivät lähde kauaksi jumppaamaan. Leena edistää etenkin asuinalueensa iäkkäiden kuntoa mutta pitää jumppatuokioita myös kerhoissa missä käy sekä on aktiivisena ikääntyvien ilon päivässä viemässä ikääntyviä ulos. Leena on liikunnan puolesta puhuja.

Konnevesi: Konneveden Urheilijat ry

Konneveden kunta haluaa palkita perinteikkään, 1930 perustetun ja siis v. 2020 90-vuotisjuhlavuottaan viettäneen Konneveden Urheilijat ry:n.

Kyyjärvi: Kyyjärvi Kyky ry:n 75-vuotinen toiminta

Kyyjärven kunnan vuoden 2020 liikuntatekona palkitaan Kyyjärven Kyky ry:n 75-vuotinen työ kuntalaisten liikuttajana. Kyky liikuttaa kuntalaisia monipuolisesti ja edistää yhteisöllisyyttä talkootoiminnalla.

Laukaa: Antti Turpeinen / Vihtavuoren Pamauksen lasten ja nuorten liikunnan kehittämishanke

Vihtavuoren Pamaus on keskittynyt vuoden 2020 aikana erityisesti lasten ja nuorten liikunnan kehittämiseen. Tavoitteena on ollut monipuolistaa liikuntatarjontaa Vihtavuoren loistavissa olosuhteissa, suunnata seuratoimintaa vastaamaan yhä paremmin vihtavuorelaisten toiveita sekä järjestää monipuolista toimintaa lähelle perheiden arkea.

Vihtavuoren Pamaus sai OKM:n seuratukea toiminnan kehittämiseen vuodelle 2020. Uusien resurssien turvin koulutettiin ja palkattiin nuoria ohjaamaan liikuntaryhmiä sekä hankittiin välineistöä. Kehittämishankkeessa on edistetty sekä lajijaostojen toimintaa että koko seuran yhteistä toimintaa. Toiminta on ollut jäsenille maksutonta.

 

Hankkeen vastuuvetäjänä on toiminut Antti Turpeinen. Useissa lajeissa valmentava ja monia liikuntamuotoja itsekin harrastava Turpeinen on korostanut kaikessa toiminnassa lasten liikunnan monipuolisuutta, perustaitojen tärkeyttä sekä kasvatuksellista valmennusotetta. Turpeinen on Vipan jalkapallojaoston puheenjohtaja ja hän on ohjannut seuran ryhmiä jalkapallossa, suunnistuksessa, sählyssä ja yleisurheilussa.

Luhanka: Kyläyhdistys Luhangan LuJu ry/Luhangan kylätalon portaat

Kyläyhdistys Luhangan LuJu ry organisoi ja osallstui kustannuksiin Luhangan kylätalon kuntoportaat-projektissa. Lisäksi kyläyhdistys on järjestänyt yhdessä Luhangan Marttojen kanssa opastettua portaiden käyttöä fysioterapeutin kanssa.

Multia: Multian Naisvoimistelijoiden kesäjumpat

Kesäjumpat pystyttiin toteuttamaan kaikista rajoituksista huolimatta turvallisesti ULKONA Hallin Lavalla kauniissa, inspiroivassa ympäristössä. Jumppiin osallistuttiin laajasti. Kesäjumpat toivat kaikille hyvää mieltä, kuntoa, iloa ja yhdessäoloa turvallisesti.

Muurame: Jättää valinnan väliin vuonna 2020

Petäjävesi: Sari Kaarinen

Sari Kaarinen on Petäjäveden Naisvoimistelijoiden pitkäaikainen puheenjohtaja ja aktiivinen liikuntaryhmien vetäjä.

Pihtipudas: LiigaPlokin talkootoiminta

LiigaPlokin talkootoiminta on esimerkillinen osoitus valtavasta voimain ponnistuksesta ja yhteishengestä pienellä paikkakunnalla naisten lentopallon mestaruusliigan mahdollistamiseksi.

Saarijärvi: Marko Laitisen ja Janne Messalan vapaaehtoistyön FC-Saarijärven P03 jalkapallojoukkueen valmentajina

Marko Laitinen ja Janne Messala ovat useita vuosia valmentaneet vapaaehtoisina FCS:n P03-joukkuetta. Joukkue saavutti 1. piirinmestaruuden P12 sarjassa vuonna 2015, lisäksi joukkue on voitta-nut P17 sarjan vuosina 2019, 2020. Marko Laitisen ja Janne Messalan pitkäjänteinen työ näkyy joukkueen toiminnassa. Nuorilla on tahto pelata joukkueessa vuosi toisensa jälkeen. Valmentajat ovat saaneet nuoret motivoitumaan ja innostumaan pelaamisesta ja joukkueen yhteisten vuosien aikana nuoret ovat kasvaneet yhtenäiseksi joukkueeksi. Valmentajat ovat kannustaneet nuoria ja opettaneet myös vastaanottamaan negatiivista palautetta.

Toivakka: Andreas Galler

Hän tuo omalla osaamisellaan laadukasta liikunnanohjausta toivakkalaisille lapsille ja nuorille. Hän on myös innostava/kannustava ohjaaja.

Uurainen: Sanna Espo, fysioterapeutti ja seuratoimija

Sanna Espo on toiminut Uuraisilla pitkään kuntalaisten liikuttajana fysioterapeuttina ja seuratoimijana. Sanna on lukuisten toimintavuosiensa aikana liikuttanut eri ikäisiä kuntalaisia työlleen omistautuneesti. Sanna on ohjaajana iloinen ja motivoiva. Hänen ohjaamat liikuntaryhmät ovat paikkakunnalla tunnettuja ja suosittuja. Sanna saa liikuntaryhmien ohjaajana kiitosta myös vankasta ammattitaidostaan räätälöidä ja huomioida eri-ikäiset ja -tasoiset liikkujat.

 

Viitasaari: Veikko Lindlöf – vapaaehtoinen retkiluistelun ja maastohiihdon reitistöjen ylläpito

Veikko Lindlöf on useiden vuosien ajan pitänyt vapaaehtoistyönä yllä Viitasaaren Huopanankoskella retkiluisteluun ja maastohiihtoon kaikille avoimia ratoja. Erityisesti retkiluistelun 11 km pitkä rata on kerännyt satamäärin harrastajia laajalta alueelta ympäri maakuntaa.

ÄänekoskI: Sumiaisten Kunto ry, Saarikkaan kuntoradan ja ampuradan kunnostus

Sumiaisten Kunnon talkooporukka kunnosti Saarikkaan kuntoradan ampumapaikkoineen yhtenä viikonloppuna 12.-13.9.2020. Talkoisiin osallistui runsaat 20 henkilöä ja 10 konetta. Kuntorataa pinnoitettiin uudestaan noin kolme kilometriä. Pinnoitteena käytettiin kuorikehiekkaa, jota levitettiin yhteensä noin 2 000 kuutiota. Lisäksi kuntoradan ja ampumapaikan reunoilta poistettiin puustoa ja raivattiin vesakkoa. Urakan tuloksena kuntoradalle saatiin hyvä, tasainen ja joustava pinta. Hiihtäminen onnistuu tällä latupohjalla jopa vain viiden sentin paksuisella lumikerroksella. Suosittua Saarikkaan latua käyttävät hiihtäjät myös muualta kuin Äänekoskelta. Jatkossa siellä on entistä paremmat mahdollisuudet järjestää hiihto- ja ampumahiihtokilpailuja sekä muita erilaisia tapahtumia.

 

 

Lisätietoja antaa tarvittaessa:

Petri Lehtoranta

aluejohtaja, palkitsemistyöryhmän sihteeri

Keski-Suomen Liikunta ry

petri.lehtoranta@kesli.fi

  1. 050 533 3858