Ympäristövastuullinen yritys – miksi ei?

Blogi • 21.12.2020 | Suvi Bayr

Ympäristövastuullinen yritys tuntee toimintansa ympäristövaikutukset ja pyrkii vähentämään niitä. Pohjan ympäristövastuullisuudelle luovat lait ja määräykset ja siksi ympäristövastuu on periaatteessa ihan jokaisen yrityksen asiaa. Paljon on kuitenkin tehtävissä myös minimivaatimusten lisäksi ja ehkä varsinaiseen vastuullisuuteen tullaankin vasta, kun toimintatapa on muutakin kuin pakollisten vaatimusten täyttämistä.

Ympäristövastuullinen yritys on monesti myös taloudellisesti kannattava. Lue YLE:n uutinen tästä. Tieto saattaa yllättää, mutta on toisaalta myös aika luonnollinen – ympäristövastuullinen yritys tuntee toimintansa vaikutukset ja ennakoi tulevaa. Siinä on hyvä pohja vakaalle liiketoiminnalle, joka on vähemmän herkkä ulkopuolisille vaihteluille. Voisi sanoa, että ympäristövastuullisuus onkin enemmän tapa olla ja toimia kuin pelkkiä yksittäisiä valintoja ja korjauksia. Se tapa kantaa pitkälle, eikä pelkästään ympäristön kannalta.

Sanana ympäristövastuu tai ympäristövastuullinen yritys voi kuulostaa vaikealta tai monimutkaiselta tai kaukaiselta. Onneksi jokaisen ei tarvitsekaan ymmärtää asioita itse tai yksin vaan ympäristövastuullisuutta voidaan kehittää yhdessä. Ympyräks-verkosto kokoaa yhteen ympäristövastuusta kiinnostuneita yrityksiä oppimaan yhdessä ja kehittymään yhdessä. Verkosto on avoin kaikille keskisuomalaisille yrityksille kokoon tai toimialaan katsomatta.

Etäaamukahvit kokoaa ympyräks-verkoston väkeä yhteisen aiheen äärelle kerran kuukaudessa. Tähän mennessä kahveilla on opittu, että yrityksen ei välttämättä tarvitse omistaa autoja, jotta asiakaskäynnit onnistuvat, vaan vaihtoehto on myös yhteiskäyttöautot. On opittu, että yritysten energiatehokkuus säästää suoraan rahaa ja toisaalta sen kehittämiseen on tarjolla myös tukea. On myös opittu, että veden kulutuksen mittaaminen ja seuranta auttaa pääsemään ongelmien lähteille heti vesivahingon tapahduttua. Kevään etäaamukahviaiheina ovat ainakin ympäristövastuullisuustyön käynnistämisen oppilaitosyhteistyöllä, hiilijalanjäljen hallinta sekä yrittäjäjärjestöjen ympäristövastuullisuustyö.

Verkoston vuosiseminaari järjestetään 29.1.2021, tasan vuosi verkoston kick-off tilaisuuden jälkeen. Vuodessa on tapahtunut paljon ja toisaalta verkoston kannalta ehkä vähemmän kuin moni toivoi. Toiminnan tarve ei ole kuitenkaan kadonnut mihinkään vaan päinvastoin: kestävälle, ympäristövastuulliselle liiketoiminnalle on tarvetta nyt ja tulevaisuudessa. Vuosiseminaarissa kuullaan ainakin innostavia yritysesimerkkejä (Foodin, Paulig) ja toisaalta yrittäjäjärjestön ja elinkeinoviranomaisen (Suomen yrittäjät, ELY-keskus) näkökulmia aiheeseen. Lisäksi osallistujat pääsevät kertomaan toiveensa ja tarpeensa verkoston toimintaan, jotta ympyräks palvelisi yrityksiä koko ajan paremmin.

Verkosto on avoin ja kehittyvä. Verkostolla on nettisivut, sähköpostilista ja facebook-ryhmä, joihin kaikki keskisuomalaiset toimijat ovat tervetulleita mukaan. Palautetta arvostetaan kovasti ja toimintaa kehitetään sen perusteella. Tällä hetkellä kiinnostaa esimerkiksi haluaisitko saada hyvän esimerkkisi näkyviin verkoston kautta? Mistä aiheista haluaisit kuulla lisää? Onko sinulla ympäristövastuullisuuteen liittyen idea, johon kaipaisit yhteistyökumppaneita?

Ilmastonmuutos, monimuotoisuuskato, vesien saastuminen – isoja globaaleja haasteita, joihin voimme vaikuttaa oman osamme verran. Paikallisen luonnon hyvinvointi, ihmiselle terveellinen elinympäristö, vireä, elinvoimainen paikkakunta – näihin vaikutuksemme on jo selvästi suurempi. Monesti kysytään, että miksi yrityksen pitäisi toimia ympäristövastuullisesti? Minä kysyisin, että miksi ei? Yksin tai yhdessä, mikä parhaalta vaihtoehdolta tuntuu.

Lisätietoa
Ympyräks eli Keski-Suomen yritysten ympäristövastuullisuus -verkosto on uudehko verkosto, jonka tavoitteena on yhteistyöllä mahdollistaa kestävää kasvua ja elinvoimaa Keski-Suomeen. Verkostoa virittelevät yhteistyössä Keski-Suomen liiton kanssa Keski-Suomen kauppakamari, Keski-Suomen yrittäjät, Business Jyväskylä ja biotalouden yrityskiihdyttämö BioPaavo by JAMK.

Linkkejä
Ympyräks-verkoston sivut
Facebook-ryhmä
Vuosiseminaariin voit ilmoittautua täältä
Seuraaville etäaamukahveille voit ilmoittautua täältä

Ota yhteyttä!

Suvi Bayr

Suvi Bayr

Ympäristöasiantuntija

040 652 3848

suvi.bayr[at]keskisuomi.fi