Suomen kestävän kasvun ohjelman maakuntakierros Keski-Suomessa

Ajankohtaista Tiedotteet • 8.10.2020 |

Suomen kestävän kasvun ohjelman maakuntakiertueen Keski-Suomen tilaisuus pidettiin Jyväskylässä 8.10. Osallistujia oli paikan päällä Jyväskylän Paviljongissa ja etäyhteyden kautta. Keski-Suomen liiton vs. maakuntajohtaja Pekka Hokkanen toivotti kuulijat tervetulleeksi tilaisuuteen.

Tilaisuuteen osallistuivat etäyhteydellä valtiovarainministeri Matti Vanhanen ja työministeri Tuula Haatainen.
Virkamiespuheenvuoron piti tilaisuudessa valtiovarainministeriön hallintopolitiikan alivaltiosihteeri Päivi Nerg. Tilaisuuden fasilitoi MDI:n Janne Antikainen.

Maakunnalliset puheenvuorot pitivät Jämsän kaupunginjohtaja Hanna Helaste, Jyväskylän kaupungin elinkeinojohtaja Anne Sandelin, Jyväskylän yliopiston rehtori Keijo Hämäläinen ja Gradia kuntayhtymän johtaja Vesa Saarikoski.

Suomen kestävän kasvun ohjelma

Suomen kestävän kasvun ohjelma tehdään yhteistyössä ja kumppanuudessa kansallisten ja alueellisten toimijoiden kesken. Valmistelun osana järjestettävissä aluetilaisuuksissa kerätään alueiden toimijoiden näkemyksiä ja ajatuksia ohjelman valmisteluun – miten Suomi elpyy ja saadaan kestävän kasvun uralle. Koronapandemialla on mittavia taloudellisia ja yhteiskunnallisia vaikutuksia niin kansallisella kuin alueellisella tasolla.

Marinin hallitus sopi budjettiriihessä Suomen kestävän kasvun ohjelman laatimisesta. Ohjelman EU-elvytysrahoitus kohdennetaan kuuteen nopeavaikutteiseen, EU:n talouspoliittisten suositusten mukaiseen painopisteeseen:

  • Koulutus, tutkimus- ja innovaatiotoiminnalla Suomi takaisin kestävän kasvun uralle
  • Vihreä siirtymä tukee talouden rakennemuutosta
  • Suomen kansainvälisen kilpailukyvyn turvaaminen
  • Kestävän infrastruktuurin ja digitalisaation vahvistaminen
  • Työmarkkinoiden toiminta, työttömille suunnatut palvelut ja työelämän kehittäminen
  • Sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden saatavuuden vahvistaminen ja kustannusvaikuttavuuden lisääminen.

Maakuntakiertueen jälkeen valtiovarainministeriö pyytää vielä lokakuun aikana kaikkia maakuntia kiteyttämään esityksensä kansallista suunnitelmaa varten. Euroopan unionin elpymis- ja palautumisvälineen rahoitus Suomelle on noin 2,3 miljardia euroa. Varat on kohdennettava vuoden 2023 loppuun mennessä. Hankkeille on toteuttamisaikaa vuoden 2026 loppuun saakka.

Tilaisuuden videotallenne on katsottavissa täältä

Tilaisuuden aineisto

Suomen kestävän kasvun ohjelman taustamuistio
Ministeripuheenvuoro maakuntakiertue (valtiovarainministeri Matti Vanhanen)
Suomen kestävän kasvun ohjelma (alivaltiosihteeri Päivi Nerg)
Keski-Suomen selviytymissuunnitelma (vs maakuntajohtaja Pekka Hokkanen)