Kannanotto: Maakuntakenttien lentoliikenne

Ajankohtaista Lausunnot & Kannanotot • 14.9.2020 | Ks-liitto

MAAKUNTAKENTTIEN LENTOLIIKENNE

 

Arvoisat ministerit ja kansanedustajat!

 

Me allekirjoittaneet olemme erittäin huolissamme tilanteesta, jossa yritykset eivät ole päässeet lentämään maakuntakentiltä maaliskuun jälkeen. Tilanne on erityisen vaikea vientiteollisuudessa mutta myös sellaisilla yrityksillä, joiden liiketoiminta vaatii lentomatkustamista Helsinkiin ja takaisin. Nopeiden yhteyksien puute aiheuttaa myös riskejä terveydenhuoltoon, potilasturvallisuuteen ja huoltovarmuuteen.

Alueidemme edustajat ovat neuvotelleet säännöllisesti Finnairin kanssa, mutta ilman lupauksia tai tarkempia tietoja liikenteen jatkumisesta. Finnair on maakuntien elinkeinoelämälle kuitenkin ykkösvaihtoehto, koska Finnairin lennot turvaavat parhaiten sujuvat jatkoyhteydet Helsingistä.

Haluamme tässä yhteydessä palauttaa mieliin myös kesäkuussa hyväksytyn valtion neljännen lisätalousarvion, jossa kotimaan lentoyhteyksien turvaamisesta todetaan seuraavasti:

Koko maan saavutettavuuden ja elinkeinoelämän toimintamahdollisuuksien varmistamiseksi hallitus huolehtii nykytasoisen lentoasemaverkoston säilymisestä. Hallitus tarkastelee kaikkia käytössään olevia vaihtoehtoja kotimaan lentoyhteyksien turvaamiseksi Joensuuhun, Kajaaniin, Jyväskylään, Kokkola-Pietarsaareen ja Kemiin.

Olemme käyneet neuvotteluita maakuntalennoista useiden lentoyhtiöiden kanssa. Neuvotteluiden tuloksena on syntynyt malli, joka mahdollistaa operaattoreiden liikennöinnin näille viidelle maakuntakentälle. Käytyjen keskusteluiden perusteella on todettu, että liikenne voidaan käynnistää nopeasti uudelleen edellä mainitun mallin ansiosta. Jatkolentojen sujuvuuden näkökulmasta ensisijainen vaihto operaattoriksi on Finnair.

Liikennöinnin nopea käynnistyminen edellyttää taloudellisen takauksen antamista. Mallissa kaikki lipputulot tuloutettaisiin takaisin ostajalle, eli tässä tapauksessa valtiolle. Kyse olisi ylimenokauden ratkaisusta talvikaudelle 2020-21. Käytyjen keskusteluiden perusteella kuuden kuukauden liikennöinnin enimmäiskustannukset ovat noin 20 miljoonaa euroa. Asiaa tarkasteltaisiin uudestaan sovitun ajan kuluttua tavoitteen kuitenkin ollessa kaupallinen liikenne.

Traficomilta on jo varmistettu, että lennot maakuntakentiltä on mahdollista käynnistää nopeasti. Ruotsissa lennot käynnistyivät viime huhtikuussa vastaavanlaisella mallilla kahden viikon kuluessa maan hallituksen myönteisestä päätöksestä. Sopimuksen tekemisen määräaikaisesta poikkeusolojen ostopalveluliikenteestä ja samalla maakuntalentojen turvaamisesta hallitus antoi Trafikverketin tehtäväksi. Elinkeinoelämän tarpeiden lisäksi perusteena on yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisen huoltovarmuuden turvaaminen.

Ymmärrämme ja tiedämme pandemian vaikuttavan tämänhetkisiin matkustajamääriin. On kuitenkin välttämätöntä turvata alueidemme elinkeinoelämän toiminnan jatkuvuus tässä haastavassa tilanteessa, vaikkapa sitten kolmiolentoihin perustuvilla ratkaisuilla.

Yritysten tarve lennoille on kiistaton kaikkien maakuntakenttien vaikutusalueilla. Toivomme, että kaikki osapuolet tekevät kaikkensa, että edellä mainitun lisätalousarvion kirjaus lentoyhteyksien turvaamisesta toteutuu ja liikenne saadaan käynnistettyä mahdollisimman pian.

Keski-Pohjanmaan Liitto Kokkolan kaupunki
Jyrki Kaiponen, maakuntajohtaja Stina Mattila, kaupunginjohtaja

Pohjanmaan Liitto Pietarsaaren kaupunki
Kaj Suomela, maakuntajohtaja Anne Ekstrand, vs. kaupunginjohtaja

Kainuun Liitto Kajaanin kaupunki
Pentti Malinen, maakuntajohtaja Jari Tolonen, kaupunginjohtaja

Keski-Suomen Liitto Jyväskylän kaupunki
Vs. maakuntajohtaja Pekka Hokkanen Timo Koivisto, kaupunginjohtaja

Lapin Liitto Kemin kaupunki
Mika Riipi, maakuntajohtaja Tero Nissinen, kaupunginjohtaja

 

Tornion kaupunki
Timo Nousiainen, kaupunginjohtaja

Pohjois-Karjalan Liitto Joensuun kaupunki
Risto Poutiainen, maakuntajohtaja Kari Karjalainen, kaupunginjohtaja

Keski-Suomen kauppakamari Lapin kauppakamari
Ari Hiltunen, toimitusjohtaja Timo Rautajoki, toimitusjohtaja

Pohjanmaan kauppakamari Oulun kauppakamari
Juha Häkkinen, toimitusjohtaja Jari P. Tuovinen, toimitusjohtaja

Pohjois-Karjalan kauppakamari
Matti Vuojärvi, toimitusjohtaja

Lisätietoja:

Markus Erkkilä
Suunnittelujohtaja
Keski-Suomen liitto
+358 40 162 7887
markus.erkkila(at)keskisuomi.fi

Piditkö artikkelista?
Jaa se myös muille!